Κυριακή, Μαρτίου 18, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΚΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥΖήτω ο ρατσισμός και το μίσος! Ζήτω !

Σταμάτης Ζαχαρός 

Το χειρότερο είναι ότι το κάνει χωρίς ίχνος ενοχής. Ίσως δε ακόμη και με υπερηφάνεια. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αμβρόσιος είχε γράψει «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους. Ε λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία». Επιπρόσθετα είχε κηρύξει στην ενορία του διήμερο εθνικό πένθος.
Οι κατάπτυστες ενέργειές του ανθρώπου που δηλώνει ότι εκπροσωπεί τη θρησκεία της αγάπης, έφτασαν να κριθούν στο δικαστήριο. Στην απολογία του ο Αμβρόσιος υποστήριξε ότι κανένας δεν έφτυσε κανέναν και κανένας δεν επιτέθηκε σε κανέναν επειδή το είπα εγώ. Δεν έπρεπε να είμαι κατηγορούμενος”. Τον υποστήριξαν μάλιστα και οι δύο Δημαρχαίοι της περιοχής (Αιγιαλέιας κ. Παναγοπούλος και Καλαβρύτων κ. Λαζουράς), οπότε το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία του παπά.
Ο νόμος του 2014 περί υποκίνησης βίας ή μίσους όμως είναι σαφής: “Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ”.
Σε κανένα σημείο του ο νόμος δεν αναφέρει ότι πρέπει ο ρατσιστικός λόγος να έχει ως αποτέλεσμα επίθεση ή φτύσιμο που λέει και ο παπάς για να υπάρξει τιμωρία. Και αν στα δικαστήρια υπάρχει de facto αποδοχή της θεοκρατίας, θα περίμενε κανείς να αντιδράσουν όλοι εκείνοι οι “ακτιβιστές” υπέρ των δικαιωμάτων. Όπως ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είχε στείλει στο δικαστήριο τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου για ισλαμοφοβικό και ρατσιστικό λόγο. Απ’ όσο γνωρίζω δεν κινήθηκε κατά του παπά. Ίσως θεώρησε ότι η συγγραφέας υποκινεί περισσότερο τον ρατσισμό απ’ ότι τα λόγια του Αμβρόσιου. Η κυρία Τριανταφύλλου είχε γράψει ό,τι “όπως έλεγε ο Μάρκο Πόλο, «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι”.
Δεν κινήθηκαν ούτε και οι γνωστοί “επαγγελματίες προοδευτικοί” της εγχώριας πολιτικής που καραδοκούν για να κατηγορήσουν οποιονδήποτε για φασισμό. Ουτε καν αυτοί που σπεύδουν να δηλώσουν προσβεβλημένοι από (τις εννοείται κατάπτυστες δηλώσεις) όπως αυτή που έκανε πρόσφατα ο Βουλαυτής Λακωνίας της ΝΔ κος. Δαβάκης για τους ρομά.
Με την εκκλησία στην Ελλάδα του 2018 δεν τα βάζει κανείς. Μια γρήγορη ματιά στο γράφημα που ακολουθεί είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα απέχει παρασάγγας απ’ ότι ονομάζουμε δυτικό κοσμικό κράτος. Ανήκει στο κλειστό εκείνο club των χωρών που αρνούνται να διαχωρίσουν το κράτος από την εκκλησία και επισημαίνονται στον ακόλουθο χάρτη με κόκκινο χρώμα.
  Δεν το έκανε ούτε η Κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε πάγια θέση της. Παρά του ότι αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Τουλάχιστον για τις χώρες εκείνες που θέτουμε ως παραδείγματα για την εξέλιξή μας.
Η ίδια η εκκλησία θα έπρεπε να προστατεύει τον εαυτό της από τέτοιες συμπεριφορές και αντιλήψεις. Αποδεχόμενη το μίσος και τον ρατσιστικό λόγο με την εκκωφαντική σιωπή της, απομακρύνει τους σώφρονες πολίτες από τους κόλπους της. Ενδεχομένως βέβαια να μην ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Διότι η Θρησκεία είναι πανανθρώπινη αλλά η εγχώρια εκκλησία μάλλον ενδιαφέρεται μόνο για την ισχύ που της προσφέρει το φανατισμένο πλήθος…
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Δεν υπάρχουν σχόλια: