Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

Νέα Δημοκρατία: καθημερινή πολιτική πρακτική απογοητευτική, συχνά αντεθνική και ενίοτε τυχοδιωκτική

Μητσοτάκης VS Τσίπρα


του Μάκη Ανδρονόπουλου
Πηγή: makisandronopoulos.blogspot.gr
Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό σε αστικούς κύκλους που χαρακτηρίζονται από την υψηλή μόρφωση και επαγγελματική εμπειρία σε θέσεις κρίσιμης ευθύνης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα, και οι οποίοι προβληματίζονται για την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς διαπιστώνουν ότι εδραιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως η Νέα Δημοκρατία διακατέχεται από την εμμονή της ανάληψης της εξουσίας, αδιαφορώντας τόσο για την ουσία των εθνικών ζητημάτων, όσο και για τις κοινωνικές της ευαισθησίες.
Πολλές προσωπικότητες αυτών των κύκλων είχαν φανερά ταχθεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, θεωρώντας πως είναι το πρόσωπο των καιρών, με σπουδές και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, γέννημα θρέμμα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Ένας νέος πολιτικός που θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει τη Δεξιά παράταξη και να ανεβάσει ακόμη το αισθητικό της κύρος, έναντι ενός κακοφορμισμένου λαϊκίζοντος στιλ που είχε κυριαρχήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος με τις τομές που έκανε εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα οικονομικά και στη δομή του κόμματος και τις εκσυγχρονιστικές αποφάσεις που πήρε. Ο ενθουσιασμός αυτός δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε συνεχείς εσωκομματικούς συμβιβασμούς που τον οδήγησαν σε ένα ιδεολογικό εκκρεμές, με ούλτρα συντηρητικές θέσεις (σύμφωνο συμβίωσης κ.ά.) από τη μια και θολές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά από την άλλη.
Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει στους κόλπους της ΝΔ και εκτιμούν πως τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε όργανο της βαθιάς Δεξιάς. Σημειωτέον ότι μερικά πρόσωπα από αυτούς τους κύκλους, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, θυμούνται πάντα τις μυστικές συνομιλίες της σαμαρικής περιόδου με τη Χρυσή Αυγή, τις σχέσεις αβροφροσύνης της Ντόρας με στελέχη της, καθώς και άλλες ατυχείς πολιτικές αποφάσεις (διαγραφές κλπ). Τελικά θεωρούν πως η αχίλλειος πτέρνα του Μητσοτάκη που τον καθιστά ευάλωτο είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του στο παρελθόν. Όλα αυτά καθιστούν την  καθημερινή πολιτική πρακτική απογοητευτική, συχνά αντεθνική και ενίοτε τυχοδιωκτική.
Οι ίδιοι αστικοί κύκλοι εκφράζουν την θετική έκπληξή τους για τον Αλέξη Τσίπρα, ένα παιδί από λαϊκή συνοικία, ένα παιδί των καταλήψεων, που τέλειωσε το Πολυτεχνείο με υποστήριξη, το οποίο έφυγε από το ΚΚΕ και ανήλθε στην κομματική ιεραρχία ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν πως το ατύχημα του α΄ εξαμήνου του 2015 ήταν αποτέλεσμα του τραπεζικού σαμποτάζ που είχαν προκαλέσει κύκλοι του συστήματος στις τράπεζες (43 δισ. ευρώ βγήκαν από αυτές) και της λανθασμένης ανάλυσης της ευρωπαϊκής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Θαυμάζουν το κουράγιο του Τσίπρα να σηκώσει το βάρος της συνθηκολόγησης και την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο. Υπογραμμίζουν εμφατικά, ότι κατάφερε σε σύντομο διάστημα να διαπραγματεύεται στα αγγλικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διαχειρίζεται με σύνεση τις προβληματικές πολιτικές του μνημονίου, να έχει διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής ανοχής και να κάνει ότι μπορεί να μην φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Εκείνο που επίσης σημειώνουν εμφατικά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς σχετική παιδεία κατάφερε να στέκεται ισότιμα απέναντι σε ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες. Έτυχε μάλιστα σε μια από τις συζητήσεις αυτών των κύκλων να σχολιαστεί μια μεγάλη φωτογραφία του Τσίπρα με τον Ερντογάν που δημοσίευσαν προ ημερών ΤΑ ΝΕΑ, όπου εκτίμησαν την στάση του σώματος και το βλέμμα του Τσίπρα ως εξαιρετικά αποκαλυπτική για τις ηγετικές του δυνατότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...