Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2018

Η "πειραγμένες" Φορολοταρίες και το "ψεκασμένο" Ποτάμι

Στην πιο "Ελληνική"  Είδηση του 2018, κάποιοι "καταγγέλουν" ότι "στήνονται" οι Φορολοταρίες του Υπ. Οικονομικών

Τι συμβαίνει στ' αλήθεια, με απλά μαθηματικά.

Πηγή: vice. com

Η φωτογραφία είναι από το άρθρο του VICE: «Ακόμα ένα Πράγμα που Μπορούν να Αγοράσουν τα Λεφτά: Λευκό Ποινικό Μητρώο»


Ξαφνικά, μια νέα συζήτηση ανοίγει σχετικά με το κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι λοταρίες αποδείξεων που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.
Εντός του 2017 πραγματοποιήθηκαν 11 κληρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες, με σκοπό να κερδίσουν κάποιον λαχνό -άρα χρηματικό έπαθλο- μέσα από την όλο και μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος. Με αυτήν τη διαδικασία -που εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί επεκτείνει την χρήση του πλαστικού χρήματος και άρα να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Περισσότερα έσοδα για το κράτος, κέρδη για κάποιους πολίτες, διαφάνεια στις συναλλαγές: όλα αυτά μάλλον δείχνουν ότι οι φορολοταρίες δεν ήταν και τόσο κακή ιδέα.
Ωστόσο, τώρα έρχεται το Ποτάμι και αμφισβητεί το αδιάβλητο της διαδικασίας για τις φορολοταρίες, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να έχει εμφιλοχωρήσει αλλοίωση του αποτελέσματος ή αστοχία του συστήματος. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή αναφέρθηκε:
Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!Τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016. Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική πιθανότητα να κληρωθούν υπό τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων.

Χειραγωγούνται οι κληρώσεις;

Με βάση τα παραπάνω, το Ποτάμι ζήτησε να γίνει γνωστός από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι κληρώσεις. Ζήτησε, παράλληλα, την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα για την εξέταση της αξιοπιστίας της διαδικασίας, της πιθανής συνδρομής ποινικών ευθυνών και της ενδεχόμενης σχέσης των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων, κάτι που ενδέχεται να οδήγησε σε «χειραγώγηση των κληρώσεων, προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων».

Η αντίθετη άποψη

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την παραπάνω άποψη. Σε ανεπίσημη απάντησή τους, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι η διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη, καθώς τους ηλεκτρονικούς λαχνούς συγκεντρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ την κλήρωση διενεργεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ), που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ΙΤΥΕ είναι φορέας με μεγάλη εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις και διενεργεί τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε ανάρτησή του στο Facebook -που έγινε πριν την ανακίνηση του θέματος από το Ποτάμι- ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, υποστήριξε τη διαδικασία της φορολοταρίας του υπουργείου Οικονομικών:
Αδιόρθωτοι συνομωσιολόγοι απορούν πώς γίνεται στη λοταρία του Υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπάρχουν τυχεροί που κέρδισαν περισσότερες από μια φορές. Συγκεκριμένα, 29 πολίτες κέρδισαν σε δύο διαφορετικές κληρώσεις. Το επιχείρημά των συνομωσιολόγων είναι ότι με 6 εκ. φορολογούμενους που μπήκαν στην κλήρωση και 11 χιλιάδες μόνο τυχερούς είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος να κερδίσει πάνω από μια φορά. Σίγουρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα, υποστηρίζουν.Και όμως, τα μαθηματικά μας λένε ότι το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν τυχεροί που θα κερδίσουν πάνω από μια φορά! Την πιθανότητα να έχουμε δυο φορές τον ίδιο τυχερό ανάμεσα σε n τυχερούς που θα επιλεγούν από d λαχνούς μας τη δίνει ο μαθηματικός τύπος που βλέπετε στην εικόνα. Αν υπολογίσετε το αποτέλεσμα για 6.002.474 λαχνούς και 11.000 τυχερούς θα δείτε ότι η πιθανότητα αυτή είναι 0.999958, δηλαδή σχεδόν 1 (σίγουρο).Το περίεργο για τη διαίσθησή μας αυτό φαινόμενο είναι γενίκευση αυτού που λένε οι μαθηματικοί «παράδοξο των γενεθλίων». Σύμφωνα με αυτό, σε μία ομάδα 23 ατόμων υπάρχει 50% πιθανότητα δυο να έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, ξεπερνά το 90% στα 41 άτομα και γίνεται 99% για 57 άτομα. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, αν αναλογιστείτε ότι η πιθανότητα είναι 100% στα 366 άτομα, επειδή αυτά πιθανότατα καλύπτουν όλες τις ημερομηνίες του χρόνου.
Με άλλα λόγια, αν και φαίνεται απίθανο, το «παράδοξο των γενεθλίων» αποδεικνύει ότι τελικά μάλλον δεν είναι τόσο παράξενο ο ίδιος φορολογούμενος να κερδίσει δύο φορές στη φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς λαχνούς». Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να κερδίσει δύο λαχνούς από την ίδια κλήρωση, όμως μπορεί να κερδίσει δύο λαχνούς, αν προκύπτουν από διαφορετικές κληρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...