Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ



  • Παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Χριστοφορίδου: Ισοκράτης ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΔΟΣΕΩΣ. Η φιλοσοφία ή "λόγων παιδεία" του Ισοκράτους (21/12/17)

    Οι εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Χριστοφορίδου "Ισοκράτης ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΔΟΣΕΩΣ. Η φιλοσοφία ή "λόγων παιδεία" του Ισοκράτους", την Πέμπτη 21 Δεκεβρίου 2017 και ώρα 20.00, στο Θέατρο Καφέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης. http://www.greek-language.gr/greekLang/cache/image/3be8079a5c74d079/2137.200.jpgΤο βιβλίο θα παρουσιάσουν: ο Αθανάσιος Ευσταθίου, αναπλ. καθηγητής Αρχ. Ελλην. Φιλολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Σβέρκος, επίκ. καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, και η συγγραφέας του βιβλίου
  • Colloquium Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (19/12/17)

    Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ώρες 7-9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το Colloquium του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν. Κρήτης, με θέμα: Η μεταμόρφωση του «λαϊκού αναγνώσματος» σε «εθνική λογοτεχνία»: Η κρητική λογοτεχνία στον μακρύ 19ο αιώνα (1790-1915). Το Colloquium θα γίνει στην αίθυσα 208 του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ.
  • 2o Διεθνές Συνέδριο: Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές (28-29/11/17)

    2o Διεθνές Συνέδριο: «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές»
    28-29 Νοεμβρίου 2017
    Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία, Κύπρος
    To Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία», με θέμα: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές
    Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου 2017, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως μία δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών, σε σχέση με το πώς ο Γραμματισμός, ως ευρεία έννοια, πρακτική και αντικείμενο παιδαγωγικής, (επανα)προσδιορίζεται σε σύγχρονα θεσμικά/εξωθεσμικά πλαίσια, και, γενικότερα, εντός ευρύτερων κοινωνικο-πολιτικών και ιστορικών συγκειμένων. Ως εκ τούτου, το Συνέδριο στοχεύει να ενδιατρίψει στις διάφορες πτυχές και εκφάνσεις του Γραμματισμού και να αναδείξει συναφή με αυτές ζητήματα.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

  • Πληροφορίες (pdf, 778KB)
Ανακοίνωση Συνεδρίου (pdf, 545KB
  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης (27-29/4/18)

     Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ανακοινώνει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι προγραμματίζει την οργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή με κεντρικό θέμα: «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης». Το Συνέδριο θα γίνει στο Ηράκλειο στις 27 - 29 Απριλίου 2018.

    Σημαντικές ημερομηνίες
    Έναρξη υποβολής περιλήψεων: 15 Σεμπτεβρίου 2017
    Λήξη υποβολής περιλήψεων: 15 Δεκεμβρίου 2017
    Ενημέρωση αποδοχής περιλήψεων και συμμετοχή στο συνέδριο: 10 Ιανουαρίου 2018
    Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες (msword, 171KB)
  • Διεθνές Συνέδριο: The Politics of Space and the Humanities (15-17/12/2017)

    Το Συνέδριο με τίτλο: "The Politics of Space and the Humanities" διοργανώνεται από τον Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αμερικανικών Σπουδών (HELAAS) και τη στήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προβολή του σημαντικού ρόλου των ανθρωπιστικών σπουδών στην κατανόηση θεμάτων, όπως το προσφυγικό, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η αστική χαρτογράφηση, ο εγκλεισμός, τα σύνορα, το φύλο και η φυλή, με τον τρόπο που αυτά προβάλλονται μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την αρχιτεκτονική, την εκπαίδευση, τη γεωγραφία, και την ψηφιακή τεχνολογία.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.enl.auth.gr/helaas/2017/Program.pdf

     

  • Τιμητική εκδήλωση για τον Μάριο Βίττι (16/12/2017)

    Το τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ca’Foscari Βενετίας οργανώνει ημερίδα με τίτλο: "Libri greci a Venezia (2): una biblioteca d'autore" ("Ελληνικά βιβλία στη Βενετία (2): βιβλιοθήκη του συγγραφέα") προς τιμήν του νεοελληνιστή φιλολόγου Μάριο Βίττι, ο οποίος δώρισε τη συλλογή του στο Πανεπιστήμιο Ca’Foscari.
    Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, στις 9.30 στην αίθουσα CFZ της βιβλιοθήκης του Zattere Βενετίας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου και οργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το συνημμένο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

    Συνημμένα

    πρόγραμμα εκδήλωσης για Μάριο Βίττι (pdf, 1.06MB) 
  •  
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Στρατιωτικές επεμβάσεις και δικτατορίες στην Ελλάδα (16-17/12/17)

    Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Στρατιωτικές επεμβάσεις και δικτατορίες στην Ελλάδα. Το συνέδριο θα γίνει στις 16-17 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα τέχνης & πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος", Άργος.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 1.17MB)
  • Εκδήλωση στο πλαίσιο ομιλιών με θέμα: Περί φιλίας και έρωτος: από τους Έλληνες τραγικούς μέχρι τον Wilhelm Reich (18/12/2017)

     

    Το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» και η ομάδα Rinascimento σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18/12/2017 στις 19:30, στον χώρο του βιβλιοπωλείου, (Ακαδημίας 32 &Λυκαβηττού), με προσκεκλημένη ομιλήτρια την ποιήτρια και πρόεδρο της ΠΕΦ, Τασούλα Καραγεωργίου και με θέμα: Ήριννα, Ηλακάτη και Επιγράμματα: ποιήματα για τη νεκρή φίλη. « …και για μένα η φίλη μου Ήριννα χάραξε αυτό το επίγραμμα πάνω στον τάφο»
    Η εκδήλωση εντάσσεται στον 2o κύκλο ομιλιών που οργανώνεται από την ομάδα Rinascimento με γενικό θέμα: Περί φιλίας και έρωτος: από τους Έλληνες τραγικούς μέχρι τον Wilhelm Reich.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.epistemeacademy.org/rinascimento/Rinascimento2.html
  • Παρουσίαση μεταφρασμένων βιβλίων. Μύθοι και θρύλοι του Αίμου: υπέρβαση των λογοτεχνικών και γλωσσικών συνόρων (18/12/2017)

    Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των βιβλίων "Θρύλοι του Αίμου" του Γιορντάν Γιόβκοβ και "Ο θάνατος του ιππότη Τσελάνο και άλλες ιστορίες" της Θεοφανώς Καλογιάννη, που μεταφράστηκαν στα ελληνικά και τα βουλγαρικά αντίστοιχα. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση.

  • Colloquium Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (19/12/17)

     Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ώρες 7-9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το Colloquium του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν. Κρήτης, με θέμα: Η μεταμόρφωση του «λαϊκού αναγνώσματος» σε «εθνική λογοτεχνία»: Η κρητική λογοτεχνία στον μακρύ 19ο αιώνα (1790-1915). Το Colloquium θα γίνει στην αίθυσα 208 του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ.

  • Colloquia χειμερινού εξαμήνου 2017-2018 του Τομέα ΜΝΕΣ, ΑΠΘ (19/12/17 & 27/2/18)

     

    Η σειρά των colloquiorum 2017-2018 της Ν.Ε.Φ. έχει ως κύριο σκοπό να υπηρετήσει τις θεματικές του μεταπτυχιακού προγράμματος μαθημάτων. Κατά το χειμερινό εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δύο colloquia, ενώ κατά το εαρινό προγραμματίζεται να γίνουν πέντε (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση).
    Τα colloquia του χειμερινού εξαμήνου:
    - Τρίτη 19.12.2017, ώρες 7-9 μ.μ., Σπουδαστήριο του Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. (208 ν. κτ. Φιλοσοφικής)
    Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν. Κρήτης,
    Η μεταμόρφωση του «λαϊκού αναγνώσματος» σε «εθνική λογοτεχνία»: Η κρητική λογοτεχνία στον μακρύ 19ο αιώνα (1790-1915)
    - Τρίτη 27.2.2018 Έρση Σωτηροπούλου, Συγγραφέας,
    Μπορείς να δεις τί μένει από τη νύχτα;
  • Μεταπτυχιακό Σεμινάριο: Φτώχεια και Φτωχοί στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος αι.). Εννοιολόγηση, ιστορικές πραγματικότητες, αναπαραστάσεις (20/11-18/12/17)

     

    Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΜΣ, Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία) σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνουν μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα «Φτώχεια και Φτωχοί στον ελληνοβενετικό κόσμο (13ος-18ος αι.). Εννοιολόγηση, ιστορικές πραγματικότητες, αναπαραστάσεις», το οποίο θα δίδεται κάθε Δευτέρα από 20 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου 2017, στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45 και ώρα 12.00-14.45.
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο.

    Πρόγραμμα (pdf, 388KB)
  • Events Series 2018 του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard: Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες

     

    Ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου η σειρά εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, “Events Series 2018”. Η θεματική της εφετινής σειράς είναι: «Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες» (Leadership and Humanism).
    O εφετινός κύκλος ομιλιών έχει έναν ιδιαίτερο, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται δέκα έτη από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του Κέντρου στο Ναύπλιο. Οι ομιλητές θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ηγεσιών και των ηγετών στην ανάγκη των ανθρώπων να ευημερούν ως φυσικές, διανοητικές και ηθικές οντότητες.
    Το Events Series 2018 ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018, με τέσσερις εκδηλώσεις στο Ναύπλιο και μια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα αντιστοίχως. Τον εφετινό κύκλο έχει θέσει υπό την Αιγίδα του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει με ομιλία του στην καταληκτήριο εκδήλωση. Εφέτος οι συνεργαζόμενοι φορείς για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και ο Δήμος Ναυπλιέων.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Events Series του ΚΕΣ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.chs.harvard.edu/eventsseries.
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
    Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 19:00, Θεσσαλονίκη
    Dimiter Angelov, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks, Πανεπιστήμιο Harvard.
    “The Emperor Theodore Laskaris: Humanist and Philosopher between the Medieval East and West”
    *Σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
    Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Edith Hall, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου & Συμβουλευτική Διευθύντρια του Αρχείου Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος στο Πανεπιστήμιο Oxford.
    “Sophocles' Theban Rulers and Aristotle's Tyrant: Classical Greek Lessons on Deliberation and Concord”
    Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Δέσποινα Σανούδου, PhD, FACMG, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
    “Ηγεσία, Επιστήμη και Κοινωνική Ευημερία”
    *Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα
    Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Μαρία Δ. Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    “Ιστορικό παράδοξο: οι θρησκευτικές καταβολές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού”
    Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 στις 19:00, Πάτρα
    Filippomaria Pontani, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας.
    “Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις Ομηρικές ερμηνείες από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση.”
    * Σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Πατρών.
    Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 στις 19:00, Αθήνα
    Michael Møller, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη (UNOG).
    “Conflicts, challenges, cooperation and solutions – The UN in the 21st Century”
    * Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
    Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 στις 19:00, Ναύπλιο
    Η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
    “Η κρίση του Κανόνα Δικαίου ως κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ηγεσίας”
  • 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας (10/1/18 & 19-30/6/18)

     

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.
    Η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Στο 1ο στάδιο (10/01/2018) θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου σε 21 εξεταστικά κέντρα του ΚΕΓ στο εξωτερικό. Το 2ο στάδιο (19/06/2018-30/06/2018) θα διεξαχθεί στην Ελλάδα (Πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής).
    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο 1ο στάδιο παρατείνεται ως τις 21/12/2017.
    Περισσότερες πληροφορίες στα συνημμένα φυλλάδια καθώς και στην ιστοσελίδα http://smg.web.auth.gr/wordpress/?page_id=7520.

    Συνημμένα

  • Δελτίο Τύπου (msword, 108KB)
  • Πληροφορίες (στα ελληνικά) (pdf, 319KB)
  • Πληροφορίες (στα αγγλικά) (pdf, 307KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)