Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2017

Βουλγαρία : μια χώρα σε σήψη

«Το Μάθημα»: Μια ταινία για το σωστό και το λάθος από τη Βουλγαρία

Οι Βούλγαροι σκηνοθέτες Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ μάστορες του σασπένς, μας διηγούνται μέσα από την ταινία τους «Το μάθημα», μια ιστορία που έχει να κάνει με την ηθική, μετά από μια ληστεία.
Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα μικρό βουλγαρικό χωριό. Ύστερα από μια κλοπή στην τάξη της, μια δασκάλα (Μαργκίτα Γκόσεβα) ,επιχειρεί να δώσει στους μαθητές της ένα μάθημα. Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο άντρας της δεν έχει πληρώσει το δάνειο της τραπέζης και χρησιμοποίησε τα λεφτά που πήρε για να αγοράσει το τροχόσπιτό του. Έχει τρεις μέρες μόνο να πληρώσει αυτό το χρέος, αλλιώς θα της πάρουν το σπίτι.
Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε, και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις.

Οι δύο σκηνοθέτες πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας μια ταινία στο ύφος του σινεμά βεριτέ. Χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερσκελίσει τους ηθικούς της φραγμούς. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται το φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.
Ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας είναι ότι μεταμορφώνεται κάποια στιγμή από δράμα σε κοινωνικό θρίλερ. Θα μπορέσει η δασκάλα να πληρώσει το χρέος, χωρίς να θυσιάσει τις αρχές της;
«Το μάθημα» κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των δύο βούλγαρων σκηνοθετών. Η ταινία παρουσιάστηκε στο περσινό 55ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία και το βραβείο σεναρίου.
Οι δύο σκηνοθέτες είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον .
 ____________________________
Αναζητήστε την ταινία στο Videoclub  της γειτονιάς σας . Θα αποζημιωθείτε πλήρως για την επιλογή σας. Θα απολαύσετε ένα  υψηλού αισθητικού  και ερμηνευτικού επιπέδου φιλμ , αλλά ταυτόχρονα θα εγκύψετε πάνω στο οξύ πρόβλημα διαφθοράς και απόλυτης εξαχρείωσης των ηθών στη μετακομουνιστική βουλγαρική  κοινωνία. 
Θα αντιληφθείτε   τα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας , οι οποίοι συνθλίβονται κάτω από το βάρος ενός  αμείλικτου καπιταλισμού αλλά και ενός   εδραιωμένου συστήματος μαφιόζων που  ελέγχουν  την ιδιωτική ζωή και τον κρατικό μηχανισμό.
Η Βουλγαρική κοινωνία  φαίνεται ότι είναι σε προϊούσα κατάσταση σήψης χειρότερη από αυτήν της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...