Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2017

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Βγαίνουμε Αθήνα: «Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι» στο Ίδρυμα ΚακογιάννηςΗμερίδα αφιερωμένη στην 23η ραψωδία της Ιλιάδας (25/11/2017)

    Η Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει «Ημερίδα αφιερωμένη στην 23η ραψωδία της Ιλιάδας». Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση της Ψ ραψωδίας της Ιλιάδας, γνωστής και ως «Άθλα επί Πατρόκλω» με εισηγητές από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Μιχάλης Πιερής), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Γιώργος Παπασάββας), το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας (Αντώνης Τσακμάκης, Μαρία Υψηλάντη), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Μενέλαος Χριστόπουλος) και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Στάθης Ράπτου). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Γλάδστωνος 12, Λευκωσία), από 9:30 π.μ. έως και 15:15 μ.μ.

    Συνημμένα

    Δελτίο τύπου ημερίδας Ιλιάδας (msword, 18KB)
  • ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

    Μια πανοραμική θέα των ψηφιακών πόρων για την Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, που ετοίμασε το ΚΕΓ, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Παιδείας, με ευρωπαϊκά προγράμματα και προπάντων δια του πρώτου ΕΣΠΑ, προσφέρουν οι ένθετοι ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. Αναφέρονται σε όλο το φάσμα των σχολικών μαθημάτων: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μεσαιωνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα (διδασκόμενη τόσο ως Μητρική όσο και ως Β/Ξένη Γλώσσα), Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συνεργάστηκαν εκατοντάδες ειδικοί και καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα πλούσια και αξιόπιστα περιεχόμενα χαρακτηρίζονται από καινοτόμο παιδαγωγική πνοή. Εγγύηση αποτελεί η μεγάλη επισκεψιμότητα της ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (με 450.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα), όπου στεγάζονται οι Ψηφιακοί Πόροι του ΚΕΓ. Για διευκόλυνση του καθηγητή, εκπονήθηκε το ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ αυτό, όπου παρουσιάζεται το μέρος εκείνο των περιεχομένων των ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ που σχετίζεται αμεσότερα με τα σχολικά μαθήματα, έτσι ώστε τα σχετικά «πακέτα» του να ευρίσκονται αμέσως κατά σχολική βαθμίδα, τάξη και μάθημα. Έτσι εύκολα εντοπίζει κανείς τους ηλεκτρονικούς πόρους που έχουν εκπονηθεί για το μάθημα, λ.χ., της Ελένης του Ευριπίδη που συμβαίνει να διδάσκει.
  • Ημερίδα: Αναγνώσεις στην λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου (18/11/17)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Αναγνώσεις στην λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου. Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’ (Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο).
  • Ακύρωση Colloquium στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας 2017-18: Από το συγγραφέα στον αναγνώστη: όψεις της νεωτερικότητας στην ευρωπαϊκή γραμματεία

    Το Colloquium της 15ης Νοεμβρίου 2017 ακυρώνεται. Σεμινάριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας 2017-18: Από το συγγραφέα στον αναγνώστη: όψεις της νεωτερικότητας στην ευρωπαϊκή γραμματεία (Διοργανώνεται από την κατεύθυνση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ. και το Εργαστήριο Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής, Α.Π.Θ.)
  • Παρουσίαση βιβλίου (19/11/17)

    Tο ΦΟΥΓΑΡΟ (Ασκληπιού 98, Ναύπλιο) υποδέχεται την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις 6 μ.μ. τον Θανάση Βαλτινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο, "Ημερολόγιο της Αλοννήσου" (Εκδόσεις Εστίας). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης του Φουγάρου, Γιάννη Στάμο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
  • Διάλεξη Κ. Τικτοπούλου: 160 χρόνια από τον θάνατο του Δ. Σολωμού. Ο Δ. Σολωμός ως αναγνώστης (20/11/17)

    Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Κατερίνας Τικτοπούλου (αναπλ. καθηγήτριας νεοελληνικής φιλολογίας, ΑΠΘ), με θέμα: 160 χρόνια από τον θάνατο του Δ. Σολωμού. Ο Δ. Σολωμός ως αναγνώστης. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών του Συλλόγου Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής "Φιλόλογος", και θα γίνει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συντονίζει ο Μιχάλης Μπακογιάννης.
  • ΣΤ' Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών


    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), σε συνεργασία με τo Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund, Σουηδίας, οργανώνει το ΣΤ΄ Eυρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών από 4 έως και 7 Οκτωβρίου 2018 στη Lund (άφιξη των συνέδρων την 4η και αναχώρηση την 8η Οκτωβρίου).

    Θέμα του ΣΤ΄ Συνεδρίου:

    Ο ελληνικός κόσμος σε περιόδους κρίσης και ανάκαμψης, 1204-2018

    Επιμέρους θεματικές ενότητες ορίζονται:
    1. Η αποτύπωση των κρίσεων στην ελληνική γλώσσα
    2. Η κρίση της ελληνικής λογοτεχνίας και η ελληνική λογοτεχνία σε κρίση
    3. Κρίση και ανάκαμψη στην ελληνική ιστορία και ιστοριογραφία
    4. Κρίση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης
    5. Κρίση και ανάκαμψη στο θέατρο και στον κινηματογράφο
    6. Χαρτογράφηση κρίσεων στις τέχνες
    7. Ταξιδιώτες και περιηγητές σε κρίσιμες περιόδους

    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών απευθύνεται στους νεοελληνιστές, και ιδιαίτερα στους νέους ερευνητές, από το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των νεοελληνικών σπουδών (γλωσσολόγους, φιλολόγους, ανθρωπολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, θεατρολόγους, ιστορικούς της τέχνης, ιστορικούς της εκπαίδευσης, κοινωνιολόγους, μουσικολόγους, πολιτικούς επιστήμονες, διεθνολόγους, συγκριτολόγους, και τους ειδικά ασχολούμενους με τις πολιτισμικές σπουδές) και τους καλεί να δηλώσουν συμμετοχή στο ΣΤ΄ Συνέδριο της ΕΕΝΣ με θέματα, τα οποία, στο πλαίσιο του γενικού θέματος του Συνεδρίου, προάγουν τη (συγκριτική) μελέτη του ελληνικού κόσμου στη διαδρομή του από το 1204 έως σήμερα.
    Θα χορηγηθούν 30 υποτροφίες ύψους 300 ευρώ εκάστη σε νέους ερευνητές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Οι περιλήψεις των ενδιαφερομένων πρέπει να έχουν προηγουμένως εγκριθεί από τα αρμόδια μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Οι υποτροφίες θα καταβάλλονται μετά το πέρας του συνεδρίου.

    Τόπος διεξαγωγής του ΣΤ΄ Συνεδρίου

    Οι εργασίες του ΣΤ΄ πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της ΕΕΝΣ θα διεξαχθούν στις αίθουσες του Κέντρου Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Lund (Centre for Languages and Literature, Lund University).

    Υποβολή περιλήψεων

    Ως τελευταία ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής με ανακοίνωση ορίζεται η 30ή Νοεμβρίου 2017. Ανυπερθέτως ως την ημερομηνία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις περιλήψεις τους στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου. Περιλήψεις που δεν θα υποβληθούν έγκαιρα και μέσω του ηλεκτρονικού αυτού προγράμματος, δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη.
    Οι περιλήψεις θα αξιολογηθούν ανώνυμα από την Επιστημονική επιτροπή. Η διάρκεια κάθε ανακοίνωσης είναι είκοσι (20) λεπτά, και προβλέπεται επιπλέον χρόνος δέκα (10) λεπτών για συζήτηση που ενδέχεται να ακολουθήσει.
  • Επιστημονική συνάντηση: Π. Πρεβελάκης

    ο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Π. Πρεβελάκης – Ν. Καζαντζάκης: γλώσσα, μετάφραση, ιστορία», την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 16:30-21:00, αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου).
    Στην ημερίδα κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν: ο κ. Χ.-Δ. Γουνελάς, καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Χρύσα Δαμιανάκη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, ο κ. Γιάννης Δημητρακάκης, Επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η φιλόλογος, κα Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο κ. Bart Soethaert, Επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
    Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η διαλεκτική ποικιλομορφία στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη» είναι ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
    Επετειακή αφορμή για την επιστημονική αυτή συνάντηση είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Πρεβελάκη το 2016 και 60 χρόνων φέτος από τον θάνατο του Καζαντζάκη. Στόχος της επιστημονικής συνάντησης είναι η εστίαση στη γλώσσα του λογοτεχνικού έργου των δύο Κρητικών συγγραφέων μέσα από διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες προσεγγίσεις: λεξικογραφική, ιστορική, συγκριτολογική, κριτική, και μεταφραστική. Με τη συστέγαση των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη στην Ημερίδα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε όχι μόνον τη φιλική και συναδελφική σχέση των δύο ανδρών, αλλά προπάντων τη μεταξύ τους συνομιλία στο λογοτεχνικό τους έργο.
    Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Συνέδριο: Cornelios Castoriadis: The Formative Years and Beyond (15/12/17)

    Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 πρόκειται να διεξαχθεί συνέδριο με θέμα: Cornelios Castoriadis: The Formative Years and Beyond. Το συνέδριο θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου 2017, στο CCANESA Board Room Madsen Building, στο Σίδνεϊ.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://thesiseleven.com/2017/08/11/10th-castoriadis-symposium-in-the-antipodes-december-2017/
  • Συνέδριο: Η Λογοτεχνία της περιόδου του Μεσοπολέμου στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (12-14/4/2018)

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας (έδρα Αγρίνιο) προχωρά στην υλοποίηση για πρώτη φορά στην πόλη του Αγρινίου Συνεδρίου Λογοτεχνίας Πανελλήνιας εμβέλειας στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2018. Η θεματική του συνεδρίου είναι: "Η Λογοτεχνία της περιόδου του Μεσοπολέμου στο χώρο της
    Δυτικής Ελλάδας".
    Βασικοί θεματικοί άξονες:
    α) Λογοτέχνες της Δυτικής Ελλάδας που εμφανίζονται αυτή την περίοδο
    β) Η πρόσληψη της λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου από λογοτέχνες της Δυτικής Ελλάδας (Συγγραφείς και κριτικοί της λογοτεχνίας με καταγωγή από τη Δυτική Ελλάδα).
    Στο συνέδριο αυτό δίνεται η ευκαιρία σε επιστήμονες από όλη την Ελλάδα να υποβάλλουν τις εργασίες τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την επιστημονική επιτροπή, η οποία τιμάται από την παρουσία σπουδαίων επιστημόνων, όπως της Γεωργίας (Τζίνας) Καλογήρου, καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής της του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της εμβληματικής μορφής του Νάσου Βαγενά, λογοτέχνη καταγεγραμμένου στη μεταπολεμική γενιά του '70 και καθηγητή της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://filologoiaitoloakarnania.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
  • Ανακοινώθηκε το Βραβείο Γκονκούρ 2017

    Το Βραβείο Γκονκούρ 2017, η ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας, ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όπως πάντα, από το παρισινό εστιατόριο Ντρουάν. Ο εφετινός νικητής είναι ο 49χρονος Ερίκ Βουιγιάρ για το βιβλίο του L' ordre du jour (Ημερήσια διάταξη) που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Actes Sud.
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=914605)
  • KLIK App: η ψηφιακή εφαρμογή του ΚΕΓ για την εκμάθηση της ελληνικής

    Η εφαρμογή KLIK App είναι μια ψηφιακή εφαρμογή εκμάθησης της ελληνικής, για tablets τύπου Ipad και Android, καθώς και για Mac και για Pc – μια διεθνής καινοτομία για τη γλώσσα μας.
    Η εφαρμογή:
    - παρακολουθεί τη σειρά εγχειριδίων «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά»,
    - περιλαμβάνει 2000 διαδραστικές ασκήσεις,
    - επιτρέπει στον μαθητή να εργάζεται με τον δικό του ρυθμό και στους δικούς του χρόνους,
    άλλοτε μόνος και άλλοτε με την καθοδήγηση του διδάσκοντα,
    - δίνει στατιστικά δεδομένα και ιστορικό επίδοσης,
    - επιτρέπει στον διδάσκοντα να αναπροσαρμόζει την ύλη στα δεδομένα της ατομικής
    διδασκαλίας αναθέτοντας ασκήσεις με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας,
    - εξοικειώνει τον μαθητή με την τεχνική των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

  • 2o Διεθνές Συνέδριο: Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές (28-29/11/17)

  • 2o Διεθνές Συνέδριο: «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές»
    28-29 Νοεμβρίου 2017
    Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία, Κύπρος
    To Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου: «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία», με θέμα: Χώροι, Λόγοι, Πρακτικές
    Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 28-29 Νοεμβρίου 2017, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να λειτουργήσει ως μία δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών, σε σχέση με το πώς ο Γραμματισμός, ως ευρεία έννοια, πρακτική και αντικείμενο παιδαγωγικής, (επανα)προσδιορίζεται σε σύγχρονα θεσμικά/εξωθεσμικά πλαίσια, και, γενικότερα, εντός ευρύτερων κοινωνικο-πολιτικών και ιστορικών συγκειμένων. Ως εκ τούτου, το Συνέδριο στοχεύει να ενδιατρίψει στις διάφορες πτυχές και εκφάνσεις του Γραμματισμού και να αναδείξει συναφή με αυτές ζητήματα.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

  • Πληροφορίες (pdf, 778KB)
  • Ανακοίνωση Συνεδρίου (pdf, 545KB)
  • Ημερίδα: Italoellenica. Συναντήσεις για τη γλώσσα και τη μετάφραση / Italoellenica: Incontri sulla lingua e la traduzione (21/11/17)

    Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των σχέσεων μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με την Università L’Orientale di Napoli και τη L-Università ta’ Malta, διοργανώνουν τη δεύτερη Ημερίδα Italoellenica. Συναντήσεις για τη γλώσσα και τη μετάφραση / Italoellenica: Incontri sulla lingua e la traduzione.
    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος», στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου, 30).
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 342KB)
  • Η’ Διεθνές Συμπόσιο: H Μακεδονία από τον θάνατο του Φιλίππου Β΄ ως την άνοδο του Αυγούστου στην εξουσία (21-21/11/17)

    Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος συνδιοργανώνουν το Η’ Διεθνές Συμπόσιο για την Αρχαία Μακεδονία με θέμα
    "H Μακεδονία από τον θάνατο του Φιλίππου Β΄ ως την άνοδο του Αυγούστου στην εξουσία" στις 21-24 Νοεμβρίου 2017.
    Το Συμπόσιο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Συγκεκριμένα:
    Τρίτη 21 Νοεμβρίου
    Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
    Τετάρτη 22 Νοεμβρίου
    Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
    14 χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων
    Για το πρόγραμμα, βλ. https://www.auth.gr/sites/default/files/programma_115.pdf
    Πέμπτη 23 Νοεμβρίου & Παρασκευή 24 Νοεμβρίου
    Α.Π.Θ. - Κτήριο ΕΛΚΕ, Αμφιθέατρο Ισογείου (ΚΕ.Δ.Ε.Α.)
    3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη
  • Διάλεξη Philippe Schlenker: Super Semantics: an overview (22/11/17)

     Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 14:30-17:30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη (Evening lecture) του Philippe Schlenker (Directeur de Recherche - Institut Jean-Nicod - Département d'Études Cognitives, Ecole Normale Supérieure, Paris (LINGUAE research group), Advanced Grant Leader - European Research Council - 2013-2018: "New Frontiers of Formal Semantics" (FRONTSEM), Global Distinguished Professor - Department of Linguistics - New York University), με θέμα: Super Semantics: an overview. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα 5 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Παν/μιο Κρήτης.

  • Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων (23/11/2017)

    Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί φέτος στη συγγραφέα Χριστιάνα Λαμπρινίδη για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και το Βραβείο Δαίδαλος στον συγγραφέα και μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό, καθώς και για την ιδιαίτερη προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία. Συγχρόνως, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βραχείς κατάλογοι για τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη και Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου στη μνήμη Μένη Κουμανταρέα.
    Η τελετή απονομής των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, ώρες 19:00 με 22:00, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα της μέλη και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιό της για το 2018 με θέμα «Διαβάζοντας την Αθήνα» (εκδόσεις Πατάκη), το οποίο είναι αφιερωμένο στην ανακήρυξη της πόλης σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου.
    Για αναλυτική περιγραφή των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, βλ. συνημμένο δελτίο τύπου.

    Συνημμένα

    Δελτίο τύπου Εταιρείας Συγγραφέων (msword, 40KB)
  • 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Ο Σχεδιασμός της Μάθησης (23-26/11/17)

    9ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με θέμα: Ο Σχεδιασμός της Μάθησης (Αθήνα, 23 – 26 Νοεμβρίου 2017)
    Αφιέρωμα στα 20 χρόνια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ομιλίες, πάνελ συζητήσεων, εργαστήρια)
    Πρόσκληση για υποβολή εισηγήσεων
    Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου
    Σχεδιασμός και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού
    Εκπαιδευτικές ταινίες μικρού μήκους - παραγωγή και αξιοποίηση
    Καινοτόμες εκπαιδευτικές εφαρμογές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση
    Η έρευνα στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση
    Η καινοτομία στη σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση ΤΠΕ
    Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και συμβατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα: αυτόνομα και μικτά μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης
    Σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στην επικοινωνία, διδασκαλία και μάθηση
    MOOCsκαι σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές
    Ανοικτή πρόσβαση και ανοικτή μάθηση: κοινωνικός αποκλεισμός - σύγχρονες πολιτικές και στρατηγικές ανάπτυξης
    Η αξιολόγηση ως μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης
    εκπαιδευτικό υλικό και καινοτόμες εφαρμογές σε: E-learning, M-learning, D-learning, Online learning
    Μέθοδοι και Συστήματα Οργάνωσης σε εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
    Σημαντικές ημερομηνίες για το Συνέδριο
    Κατάθεση ολοκληρωμένων εισηγήσεων: έως 30 Ιουνίου 2017
    Αποδοχή εισηγήσεων / ενημέρωση συγγραφέων: 15 Σεπτεμβρίου 2017
    Κατάθεση τελικών και διορθωμένων εργασιών: 25 Οκτωβρίου 2017
    Διεξαγωγή συνεδρίου: 23 έως 26 Νοεμβρίου 2017
    Γλώσσες Συνεδρίου: αγγλικά ή / και ελληνικά
    Οργάνωση
    Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών http://www.eap.gr/
    Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΑΕ) http://www.openet.gr/
    Ένας βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών του ΕΑΠ με συναφή θεματικά πεδία, αλλά και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
    Διεύθυνση για υποβολή εισηγήσεων http://eproceedings.epublishing.ekt.gr/index.php/openedu
    Πληροφορίες για το Συνέδριο και υποβολή προτάσεων για Εργαστήρια ή Θεματικά Πάνελ icodl2017@gmail.com
    Υπεύθυνος διοργάνωσης συνεδρίου: Αντώνης Λιοναράκης, Καθηγητής ΣΑΣ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • Δύο νέοι κύκλοι μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Με δύο νέους θεματικούς κύκλους μαθημάτων, συνεχίζεται η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις σε επιμέρους επιστημονικά θέματα.
    Για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018, θα λειτουργήσουν οι εξής θεματικοί κύκλοι:
    "Το παιδί στον σύγχρονο κόσμο: κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις", που θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, 19:00-21:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου)
    "Λόγος για τη ζωή, από την αρχαιότητα ως σήμερα", που θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)
    Για τα αναλυτικά προγράμματα διαλέξεων, βλ. συνημμένα αρχεία και την ιστοσελίδα: www.thessaloniki.gr

    Συνημμένα

  • πρόγραμμα διαλέξεων για το παιδί στον σύγχρονο κόσμο (pdf, 65KB)
  • πρόγραμμα διαλέξεων για τη ζωή από την αρχαιότητα ως σήμερα (pdf, 78KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: