Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2017


Η Θεσσαλονίκη μέσα τους: Εφτά πρόσωπα της πόλης θυμούνται

«Εδώ είν’ ωραία, mister», ψιθυρίζει ο Παύλος Παυλίδης με φωνή γεμάτη μνήμες. Το «εδώ» λέγεται Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που αγαπιέται με ένταση, που εμπνέει, που προσφέρει τις ευκολίες της με γενναιοδωρία. Ο ποιητής Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου έγραψε ολόκληρη σχεδόν τη συλλογή «Ωδές στον πρίγκιπα» στο υποβλητικό Ωραιόκαστρο. Ο Σαββόπουλος, ο ωραίος αφηγητής, εκεί εμπνεύστηκε τους βελούδινους στίχους «γεννήθηκα στη Σαλονίκη, μπροστά στην κλειδαρότρυπα σκυφτός, κάστρα ανεμισμένα, καΐκια μες στο φως, η προκυμαία, βεγγαλικά και χορωδίες, τζάμια, το πλήθος βλέπει οπτασίες».
Γράφουν:
Χρύσα Φωτοπούλουhfotopoulou@neaselida.news
Κατερίνα Γιοσμά / kgiosma@neaselida.news

Το «New Page» μίλησε με εφτά Θεσσαλονικείς ζητώντας τους να αναλύσουν έννοιες ακρίβειας, σαν αυτές που χρησιμοποίησε ο Τσιτσάνης για να στολίσει την πόλη τους. «Είσαι το καμάρι της καρδιάς μου, Θεσσαλονίκη όμορφη, γλυκιά».

Ο Σοχός του Νίκου Ψαρρά και της Ζυράννας Ζατέλη


«Μεγάλωσα σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον Σοχό. Είναι ο τόπος για τον οποίο γράφει στα βιβλία της η Ζυράννα Ζατέλη. Τόπος και δικής της καταγωγής. Ενα υπέροχο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του πρώτου υψώματος της οροσειράς Βερτίσκου. Τι φοβερούς περιπάτους θυμάμαι εκεί! Αν εργαζόμουν στη Θεσσαλονίκη, κάλλιστα θα ζούσα στο μέρος αυτό. Η Θεσσαλονίκη κατέχει μεγάλο μέρος της μνήμης μου. Εκεί είναι οι συγγενείς μου, οι παιδικοί μου φίλοι. Στην πλατεία Ναυαρίνου, η αγαπημένη μου θεία. Στη Χαριλάου, μετακόμισα δεκαεφτά χρόνων. Εμεινα πέντε χρόνια. Η Θεσσαλονίκη είναι συνδεδεμένη με τα φοιτητικά μου χρόνια, τα ωραία χρόνια της ελευθερίας, της πρώτης ευθύνης του εαυτού μου. Γυρίζω πάντα με μεγάλη χαρά. Πόλη ήσυχη, με υπέροχο κέντρο που περπατιέται εύκολα. Παραλία απαράμιλλη, υπέροχα θεματικά πάρκα, ποιητικά ηλιοβασιλέματα – ειδικά τον Δεκέμβρη. Είναι πιο μεγάλος, πιο πορτοκαλής ο ήλιος τότε. Ετσι νομίζω.


Γεύσεις. Ολοι παχαίνουμε στη Θεσσαλονίκη. Κουλτούρα. Ανθρωποι διαβασμένοι που αγαπούν τις τέχνες. Παντού υπάρχει μια καλλιτεχνική αύρα, μια ανησυχία, που συναντάται πολύ και στα νέα παιδιά. Εδωσα πρόσφατα μια συνέντευξη στο TV 100, απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Κοιτούσα έξω τη θέα, όταν με ρώτησε ο δημοσιογράφος τι μου λείπει περισσότερο από την πόλη. Η δύναμη που έπαιρνα πιτσιρικάς περπατώντας στην παραλία. Αυτό μου λείπει. Οπου και να βρεθώ, αν σκοτεινιάσω, αυτή τη μνήμη ανακαλώ».
Info
Ο Νίκος Ψαρράς θα συμμετέχει μαζί με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Αιμίλιο Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Προμηθέα Αλειφερόπουλο στον «Φάρο» του Κόνορ Μακφέρσον σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο Θέατρο Αθηνών.
 Η Πλατεία Ναυαρίνου της Ρένιας Λουιζίδου


«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, από την οποία έφυγα στα είκοσί μου χρόνια. Η γειτονιά μου ήταν στη Χαριλάου, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.


Οταν ήμουν μικρή, ένιωθα ότι για να κατέβω στο κέντρο της πόλης διανύω μια μεγάλη απόσταση. Οταν άρχισα να ζω στην Αθήνα, κατάλαβα ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια συμμαζεμένη πόλη. Πιο μικρή σε σχέση με την Αθήνα και με αποστάσεις αρκετά λογικές. Κάθε φορά που τη φέρνω στο μυαλό μου, θυμάμαι τη ζεστή της ατμόσφαιρα, την ομορφιά της θάλασσας στο κέντρο, την κλασική βόλτα στην παραλία. Αυτή η πανέμορφη παραλία, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη πιο χρηστική, είναι το κομμάτι που χαρακτηρίζει πιο πολύ τη Θεσσαλονίκη. Δεν ξεχνώ ποτέ επίσης τις στιγμές που έζησα ως φοιτήτρια. Τα στέκια μας στη Γούναρη και στην πλατεία Ναυαρίνου. Νομίζω όμως ότι η Θεσσαλονίκη είναι αδικημένη πόλη. Γιατί, ενώ είναι μεγάλη, ενώ οι άνθρωποί της έχουν στηρίξει πρωτοποριακά πράγματα, ενώ γενικά έχει υπάρξει προχωρημένη πόλη, δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει το πάγιο αξίωμα ότι τα πράγματα είναι σε μεγάλο βαθμό αθηνοκεντρικά. Είναι παράλογο που ένας ηθοποιός, λόγου χάρη, δεν μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Εκτός από τη γενναία ομάδα του Αντώνη Κανάκη, που έχει κάνει τη Θεσσαλονίκη μόνιμη έδρα της, για τον περισσότερο κόσμο που ασχολείται με παρεμφερή πράγματα είναι δύσκολο ένα τέτοιο εγχείρημα».
Info
Η Ρένια Λουιζίδου συμμετέχει, για τέταρτη χρονιά, στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Το σόι σου», ενώ στο θέατρο θα τη δούμε στο «Τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, μαζί με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Γεράσιμο Σκιαδαρέση και Χρήστο Σαπουντζή, στο Θέατρο Ιλίσια.

Η Νέα Παραλία του Σάκη Αρναούτογλου


«Σημαντικοί άνθρωποι της πόλης για μένα είναι όσοι εργάζονται για το καλό της. Κάτι που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι ο μεγάλος χιονιάς της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβρη του 1988, όταν έκλεισαν όλες οι κεντρικές οδοί της πόλης από κατά τόπους μισό μέτρο χιόνι και βάλε. Κι ενώ δεν κυκλοφορούσε απολύτως τίποτα, ακόμα και στο κέντρο, ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους σκιέρ και σνόου-μομπίλ στην Αγγελάκη και την Τσιμισκή!
Την πιο χαλαρωτική βόλτα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να την κάνει κανείς, κατά τη γνώμη μου, στη Νέα Παραλία, με φόντο τα νερά του Θερμαϊκού, διασχίζοντας παράλληλα τους κήπους της Μουσικής, του Νερού, του Ηχου, των Ρόδων και της Μνήμης, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται και μ’ ένα ρόφημα κατά τη διάρκεια ηλιοβασιλέματος με θέα τον Ολυμπο…


Επίσης, αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα ιστορικά Λαδάδικα, που μετά το πρόγραμμα ανάπλασή τους κατάφεραν να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια γεύση από τα παλιά, μαζί με μια μεγάλη γκάμα από εστιατόρια και μπαρ για όλα τα γούστα. Με μια νυχτερινή βόλτα για ποτό στην “περιοχή του Φραγκομαχαλά”, δηλαδή στη Βαλαωρίτου, θα έκλεινε, πιστεύω, θαυμάσια η βραδιά! Οσο για τις κοντινές παραλίες, προτιμώ σίγουρα το Κριαρίτσι, μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία στην ανατολική ακτή της Σιθωνίας, ευτυχώς δύσκολα προσβάσιμη».
Info
Ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσιάζει καθημερινά το δελτίο καιρού στην ΕΡΤ.

 ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ  ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: