Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017



Ανάλυση: Ας μιλήσουμε για την επένδυση της Eldorado

Οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις μιας προαναγγελθείσας «αποχώρησης»



Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Ρεπορτάζ: Αντώνης Ρηγόπουλος, Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Κυριάκος Μητσοτάκης, 5 Σεπτεμβρίου 2017
“Η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα, η επένδυση της Eldorado μέσω του «Ελληνικού Χρυσού» κινδυνεύει. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει κάποια μεγάλη ζημιά στην πορεία… εύχομαι οι σχετικές αδειοδοτήσεις –έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να προχωρήσουν από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γιατί δεν χορηγούνται. Ελπίζω και εύχομαι το αρμόδιο υπουργείο να συνετιστεί επιτέλους να υπογράψει τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις ή εάν δεν το κάνει να εξηγήσει το λόγο. Δεν έχω αντιληφθεί ποιο είναι το αντικείμενο της διαιτησίας.”
Ανακοίνωση της Eldorado Gold, 11 Σεπτεμβρίου 2017
“Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση και θα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.”
Μία εβδομάδα. Τόσο ήταν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και την αποικιοκρατική ανακοίνωση της Eldorado Gold τη Δευτέρα που μας πέρασε.
Και όλα αυτά, τέσσερις ημέρες πριν από την εκδίκαση προσφυγής στη διαιτησία, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου.
Οι πολιτικές προεκτάσεις, μιας υπόθεσης με πολλές γκρίζες περιοχές, έγιναν εμφανείς από το πρώτο λεπτό, μετά την ανακοίνωση των Καναδών, αλλά και – ω του θαύματος – πριν από αυτή.
Όχι, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έχει κληρονομικό χάρισμα ώστε να μπορέσει να προβλέψει την αντίδραση της καναδικής εταιρίας. Ούτε πιστεύει πως «η σιωπή είναι χρυσός», όταν πρόκειται για τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, πήρε πάνω του, μαζί με το ΣΚΑΙ, τη ΔΗ.ΣΥ. και το Ποτάμι, την συνεχή και απρόσκοπτη υπεράσπιση της Eldorado.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αδερφή του προέδρου της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη την ώρα που σήμερα μιλάει, με αφορμή την Eldorado, για εξόντωση της επιχειρηματικότητας, είχε διαφωνήσει το 2012, ως πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥΜ. στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές.
Ιστορική αναδρομή… με νόημα
Η Eldorado, αγόρασε τα μεταλλεία χρυσού από την ελληνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία με τη σειρά της είχε αποκτήσει τα δικαιώματα εξόρυξης με την αρωγή της κυβέρνησης Σημίτη και το ευτελές ποσό των 11 εκατομμυρίων, με ένα ειδικό νόμο που πέρασε από τη Βουλή. Κομβικό ρόλο είχε παίξει ο τότε βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πάχτας (μετέπειτα Δήμαρχος της περιοχής του Αριστοτέλη Χαλκιδικής, γνωστός και από το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς).
Τον Φεβρουάριο του 2012 εγκρίθηκαν οι τεχνικές του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπόθεση που πήρε πάνω του, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι μέθοδοι και η επέκταση της εκμεταλλευτικής δραστηριότητας, στο «μικροσκόπιο»
Ένα από τα πιο δυσδιάκριτα αλλά και πιο σημαντικά σημεία της υπόθεσης Eldorado είναι η επέκταση της εκμεταλλευτικής δραστηριότητας, η μέθοδος εξόρυξης και η επεξεργασία του μεταλλεύματος. Εκεί άλλωστε εντοπίζονται και οι τριβές της εταιρείας με την κυβέρνηση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Για να το πούμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται: Στον πυρήνα της σύγκρουσης της Eldorado με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται η καθετοποίηση της παραγωγής χρυσού. Αν η καναδική εταιρεία καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα μεταλλεία της Κασσάνδρας για να εξάγει συμπυκνώματα χρυσού (με τη μέθοδο flash smelting) και όχι αυτούσιο το μετάλλευμα, θα κατορθώσει να αυξήσει το κέρδος της και ταυτόχρονα να μειώσει το όφελος για το δημόσιο. Ακριβώς και αυτός ήταν ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να προστατεύσει τα συμφέροντα του δημοσίου, προσέφυγε στη διαιτησία (αν και θα μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση).
Είναι εντυπωσιακό πως από τα ελληνικά ΜΜΕ διαφεύγει η είδηση που είχε αποκαλύψει η ολλανδική ΜΚΟ «SOMO», πως η Eldorado Gold χρησιμοποιούσε ολλανδικές εταιρείες-βιτρίνες ώστε να φοροαποφεύγει η ελληνική θυγατρική της.
Αδιαμφισβήτητη η περιβαλλοντική επιβάρυνση
Δεν υπάρχει ουδέτερος παρατηρητής, αλλά και ανεξάρτητη περιβαλλοντική οργάνωση που να διαφωνεί πως η εκμεταλλευτικής δραστηριότητας είναι οικολογικά επιβαρυντικό.

«Για την υλοποίηση αυτού του όρου η εταιρία είχε προτείνει μια μέθοδο πυρομεταλλουργίας, την ακαριαία τήξη ή flash melting όπως είναι γνωστή διεθνώς. Αυτή η μέθοδος όμως δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως για τον χρυσό, αλλά μόνο για άλλα μέταλλα όπως είναι ο χαλκός. Επιπλέον υπάρχει και ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Ολυμπιάδας που είναι η υψηλή περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό (άνω του 10%). Το πρόβλημα αυτό καθιστά ουσιαστικά μη εφαρμόσιμη τη μέθοδο του flash melting αφού όπου έχει εφαρμοστεί η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε αρσενικό είναι κάτω του 0,5%», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Παναγιωτόπουλος [......]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:

Ανάλυση: Ας μιλήσουμε για την επένδυση της Eldorado

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...