Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2017

Κλειδί τα ωμέγα-3 για την υγεία του εντέρου

τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3                                        Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 | Dreamstime


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, γεγονός που προάγει την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Όπως είναι γνωστό, τα ωμέγα-3 συγκαταλέγονται στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει, οπότε θα πρέπει να τα προμηθευτεί από τις τροφές. Γνωστά, επίσης, είναι τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3, καθώς τα εν λόγω λιπαρά οξέα φέρεται να ελαττώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώνουν τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Επίσης, ορισμένες μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ελαττώσουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, να βελτιώσουν την αντοχή των οστών, καθώς και να προστατεύσουν από τη νοητική φθορά της ηλικίας και την άνοια.
Στην παραπάνω λίστα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ σε συνεργασία με επιστήμονες του King's College του Λονδίνου, έρχονται να προσθέσουν και νέα οφέλη, υποστηρίζοντας ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα του εντέρου.
Ένα έντερο με πλούσια και ποικίλα βακτήρια είναι το κλειδί για τη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού: τα 38 τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο, κρατούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές και ετοιμοπόλεμο. Αντίθετα, η απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας έχει συσχετιστεί -μεταξύ άλλων- με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου.
Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης επιστημονικής μελέτης που διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, στηρίχθηκε σε δείγμα 876 γυναικών και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω σχετική έρευνα στο άμεσο μέλλον.

_______________________

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

omega-3 rich foodsOmega-3 may keep gut microbiota diverse and healthy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...