Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017

Μαρξιστής, τζαζίστας και μοντερνιστής

Αποτέλεσμα εικόνας για Stuart Davis


 Στούαρτ Ντέιβις (7 Δεκεμβρίου 1892 - 24 Ιουνίου 1964):  Αμερικανός μοντερνιστής ζωγράφος, γνωστός για τις ζωγραφικές συνθέσεις του με θέμα την τζαζ  αλλά και  τους πρώιμους ποπ αρτ πίνακες των δεκαετιών  του 1940 και του 1950.
Ο Στιούαρτ Ντέιβις ήταν πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης , στρατευμένος στην ιδεολογία του μαρξισμού, και στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (Κραχ)  , συμμετείχε  με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης  Ομοσπονδιακό Έργο Τέχνης.
 Αν και "στρατευμένος", ο Ντέιβις ήταν υπερβολικά ανεξάρτητος άνθρωπος και στοχαστής για να υποστηρίξει πλήρως τα μαρξιστικά ιδεώδη και φιλοσοφίες. , γι αυτό στα έργα του είναι έντονη η αμερικανική αισιοδοξία , που τον χαρακτήριζε  καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αρχικά ς εικονογράφος περιοδικών, ο Ντέιβις  στράφηκε σοβαρά στη ζωγραφική μετά από την την μνημειώδη έκθεση Armory Show , το  1913 Armory Show button, 1913.
Τα έργα του περιλάμβαναν πανανθρώπινες εικόνες (πακέτα τσιγάρων, πινακίδες, σημειώσεις κ.α.), αλλοιωμένα με έντονα χρώματα και επιγραμματικές λέξεις , όπου υποδηλώνονταν ένα  αστικό περιβάλλον ανάμεμειγμένο με τον κόσμο της τζαζ. 

Δείτε : Stuart Davis (painter) - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: