Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Αυτοδίδακτος αλλά ταλαντούχος


 «Γεννημένος  στη Νέα Υόρκη το 1916, ο Eyvind Earle ξεκίνησε την παραγωγική του σταδιοδρομία στην ηλικία των 10 ετών . Ο πατέρας του, Ferdinand Earle, ένας επαγγελματίας καλλιτέχνης, τού έδωσε μια επιλογή: να διαβάσει 50 σελίδες από  ένα βιβλίο ή να ζωγραφίζει ένα έργο  κάθε μέρα.
Η μόνη εκπαίδευση που πήρε στη ζωγραφική  προήλθε από την παρακολούθηση του πατέρα του ενώ εκείνος ζωγράφιζε. Έτσι λοιπόν  ο καλλιτέχνης υπήρξε αυτοδίδακτος.

Από πολύ μικρός κατέπληξε τον κόσμο με το ταλέντο του και οι πίνακές του γίνονταν ανάρπαστοι στις γκαλερί όπου έκανε συχνά ατομικές εκθέσεις. Το  Μητροπολιτικό μάλιστα Μουσείο Τέχνης αγόρασε ένα από τα έργα του για τη μόνιμη συλλογή του. 

Το 1951 ο Eyvind Earle εντάχθηκε στα στούντιο της  Walt Disney  ως βοηθός ζωγράφου με ειδικότητα το φόντο, αλλά μέσα σε δύο χρόνια προήχθη σε στυλίστα του χρώματος και ήταν υπεύθυνος για το στιλ, το φόντο και το χρώμα για την εξαιρετική δουλειά του στην κλασική ταινία «Sleeping Beauty/ Η ωραία κοιμωμένη".

«Μετά από μια επιτυχημένη περίοδο λειτουργίας της δικής του εταιρείας κινούμενων σχεδίων και κινηματογραφικών ταινιών, ο Eyvind Earle συνέχισε τη ζωγραφική με πλήρη απασχόληση.


Ο καλλιτέχνης έχει εργαστεί σε μια ποικιλία μέσων συμπεριλαμβανομένων  της ακουαρέλας, της ακρυλικής τέμπερας, της ξυλογραφίας και της μεταξοτυπίας. Η πρώτη του δουλειά ήταν αυστηρά ρεαλιστική, αλλά αφού μελέτησε το έργο διαφόρων ζωγράφων , όπως ο Van Gogh, ο Cezanne κλπ , ο Earle  στα 21 του χρόνια είχε κατακτήσει το δικό του στιλ.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από απλότητα, αμεσότητα και στιβαρό χειρισμό του χρωστήρα χειρισμού.
Ο ζωγράφος έχει μια εντελώς πρωτότυπη αντίληψη του τοπίου. Συνδυάζει επιτυχώς φαινομενικά ασυμβίβαστες πτυχές σε ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό στιλ. Χρησιμοποιεί μια τεχνοτροπία  που είναι ταυτόχρονα μυστηριώδης, πρωτόγονη, πειθαρχημένη, διάχυτη και νοσταλγική. Καταγράφει τη μεγαλοπρέπεια και την απλότητα της αμερικανικής υπαίθρου και αντιπροσωπεύει αυτές τις αναλαμπές της αμερικανικής σκηνής με άμεση λυρική διάθεση. Τα τοπία του είναι αξιοσημείωτα για την πρότασή τους  σχετικά με τις  αποστάσεις, τις μαζικές εκτάσεις και τις  ατμοσφαιρικές διαθέσεις. '

 Πέθανε το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Schubert: The Last Three String Quartets/Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων του Σούμπερτ

Schubert: The Last Three String Quartets Brilliant Classics     Τα τρία τελευταία κουαρτέτα εγχόρ...