Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

Φοβήθηκαν το φάντασμα της κρίσης

 
Έξω το έχουν τούμπανο! Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλή για να μην αποκτήσει περισσότερα προβλήματα το ευρώ, καθώς η Ρώμη έχει ρίγη και το Παρίσι δεν αισθάνεται και πολύ καλά.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Έτσι και οι συμφωνίες. Διότι πάντοτε οι συμφωνίες μεταξύ δύο πλευρών που έχουν ευθύς εξαρχής διαφορετικούς στόχους καθορίζονται από τους συσχετισμούς δύναμης, λαμβανομένων υπόψιν και των εσωτερικών διαφορών στα αντίπαλα στρατόπεδα που τροποποιούν τις βασικές στρατηγικές.
Στην περίπτωσή μας αυτό που ελήφθη υπόψιν, πέραν από την βασική στρατηγική να μην δημιουργηθούν σε ένα εύθραυστο παγκόσμιο σκηνικό επιπρόσθετα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ, είναι ότι έπρεπε να βγει ατσαλάκωτη από την όλη διαδικασία η κυβέρνηση του Μακρόν δείχνοντας ότι ο λόγος της ακούγεται στο Βερολίνο.
Ταυτόχρονα όμως, οι Γερμανοί δεν είχαν καμιά διάθεση να φανεί ότι ακούν περισσότερο από όσο πρέπει και ότι αφήνουν σε άλλους τα ηνία. Και αυτό “έσπρωξε” τις όποιες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος στο μέλλον: η βασική δηλαδή “κόκκινη” γερμανική γραμμή δεν παραβιάστηκε ούτε για το χρέος αλλά ούτε και για τα υψηλά πλεονάσματα της επόμενης πενταετίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που μπορεί να είναι αντιδημοφιλής αλλά είναι και ιδιαίτερα έξυπνος πολιτικός, τα είχε εγκαίρως αντιληφθεί όλα αυτά και έβλεπε πού πάνε τα πράγματα. Θέλοντας λοιπόν να ναρκοθετήσει τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, πριν από τρεις ημέρες, σαφώς δηλαδή πριν από το Eurogroup, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 είχε δηλώσει ότι οι δανειστές “μάς δίνουν πίσω αυτά που μας πήραν το 2015”.
Μόνο που, επειδή ακριβώς είναι ευφυής, κράτησε εκτός συζήτησης την ίδια την ουσία των μνημονίων και των στρατηγικών επιλογών των δανειστών: “Ξέχασε” δηλαδή να τοποθετηθεί γιατί τα “πήραν αυτά” το 2015 οι δανειστές, γιατί δηλαδή δεν “έδωσαν” την αξιολόγηση στην κυβέρνηση Σαμαρά της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος. “Ξέχασε” δηλαδή να αναφέρει ότι οι δανειστές είχαν προσχεδιάσει όλα τα βήματα της “διαπραγμάτευσης”, από το 2014 και το 2015 μέχρι τα φετινά 140 προαπαιτούμενα.
Και βέβαια, τόσο αυτός όσο και οι φίλοι του στη Νέα Δημοκρατία, οι άλλοι “προοδευτικοί” που αντιμάχονται τον... λαϊκισμό, στις εντυπωσιακά όμοιες αναλύσεις τους, δεν φάνηκαν ικανοί να διαπιστώσουν ότι μια συμφωνία για το “ελληνικό πρόβλημα” στις σημερινές συνθήκες θα ήταν ευεργετική για όλες τις χώρες του ευρώ.
Αυτό που δεν διαπίστωσαν οι “προοδευτικοί” μας το διαπίστωσαν άλλοι (λαϊκιστές!) πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, που χαρακτήρισε την συμφωνία “καλή είδηση για την ζώνη του ευρώ”, αλλά και εφημερίδες που είναι μάλλον αδύνατον να χαρακτηρίσει κάποιος “λαϊκιστικές”, όπως η Monde, που έγραψε φαρδιά πλατιά ότι με την απόφασή τους οι υπουργοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ “απέτρεψαν το φάντασμα μιας νέας κρίσης”.
Η αποτροπή όμως μιας καλοκαιρινής κρίσης σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αποτροπή των κρίσεων γενικώς! Κι αυτό πρέπει να μας θυμίζει ότι τόσο η οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, όσο και τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μπροστά μας.
Υπό αυτή την έννοια, σήμερα, βλέπουμε μόνο τη μία όψη του “νομίσματος”, ανάλογα με την θέση μας στο πολιτικό τόξο. Τα εναλλακτικά σχέδια όμως, και πολύ περισσότερο η απαλλαγή από την επιτροπεία, προϋποθέτουν ότι μπορούμε να δούμε και τις δύο όψεις αλλά και το πώς αλληλοκαθορίζονται.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: