Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ


Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ευγενίας Λουπάκη «Το σπίτι από μακριά» στο Νομισματικό Μουσείο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευγενίας Λουπάκη 

Οι εκδόσεις Μελάνι σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ευγενίας Λουπάκη «Το σπίτι από μακριά», τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 20:30 στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12) στην Αθήνα.

Η γυμνή μου αλήθεια...

Χρόνια στο σαράκι της δημοσιογραφίας και χρόνια στη βάσανο του στίχου, η Ευγενία Λουπάκη σε ετούτο το... σπίτι συστέγασε τα καινούργια της ποιήματα μαζί με παλιότερα, επιλεγμένα από τις προηγούμενες συλλογές της "Ανάμεσα σε δυο καλοκαίρια" και "Ακολουθία Fibonacci".
«Η γυμνή μου αλήθεια είναι τα ποιήματά μου» λέει η Ευγενία Λουπάκη και με τη συγκεντρωτική συλλογή ποιημάτων της «Το σπίτι από μακριά» (εκδ. Μελάνι) μαζί με το βάρος των λέξεων αποθέτει το βάρος της μνήμης, των συναισθημάτων, της αγωνίας, όλων δηλαδή όσων συνηγορούν στο αληθές και εμπράγματο της εποχής μας και της ψυχής της.
Χρόνια στο σαράκι της δημοσιογραφίας και χρόνια στη βάσανο του στίχου, η Ευγενία Λουπάκη σε ετούτο το... σπίτι συστέγασε τα καινούργια της ποιήματα μαζί με παλιότερα, επιλεγμένα από τις προηγούμενες συλλογές της «Ανάμεσα σε δυο καλοκαίρια» και «Ακολουθία Fibonacci». Και συνέθεσε ένα corpus που όπως ο τίτλος του βιβλίου «Το σπίτι από μακριά», κουβαλάει ψηφίδες και ψιθύρους από το μακρινό παρελθόν για να συνθέσουν ένα νέο corpus, ένα νέο φυλαχτό, ικανό να ξορκίσει τις άνυδρες ημέρες και τις ανόσιες πράξεις. Σμιλεμένο από σταθερά υλικά, την ηθική των πραγμάτων και την αξιοπρέπεια του βίου, θυμίζει το γεράνι στο χαγιάτι και τη στρωματσάδα κάτω από τα αστέρια, φέρει τη δροσιά και το βάρος της μνήμης, το αποτύπωμα της πληγής.
«Δεν μπορείς να αρνηθείς τη ρίζα σου. Ακόμα κι αν την αρνηθείς, εκείνη δεν σε απαρνιέται, ενίοτε σε καταδιώκει» λέει η Ευγενία Λουπάκη και οριοθετεί το οικόπεδο στο οποίο δόμησε τους στίχους της «σε εκείνη την αθωότητα που μας πάει στην εποχή που κοιτάζαμε τη ζωή στα μάτια».
Άλλοτε δίστιχα και πεντάστιχα, άλλοτε συνθέσεις ευρείες και παντού τόποι που στοιχειώνουν και στοιχειοθετούν τη γεωγραφία του τότε και του σήμερα, τα ποιήματα αυτά ισορροπούν ανάμεσα στο συλλογικό και το ατομικό, στο μαζί που δεν ξεπέφτει στο «γιούρια» και στο εγώ που ανασυντίθεται κάθε φορά γυρεύοντας τις νέες πυξίδες. Η αγωνία της ιδεολογίας γλιστράει στην αγωνία της ύπαρξης και, καθώς κονταροχτυπιούνται και οι δύο πίσω από τα ίδια ντουβάρια, έσονται εις αγωνία μία. Κάθε άλλο παρά ανεξίθρησκο, «Το σπίτι από μακριά» πιστεύει σε ένα θεό, ον πολιτικό και ον ερωτικό συνάμα, στον ελεύθερο, περήφανο άνθρωπο.
«Το σπίτι από μακριά» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 του μηνός, στις 8.30 μ.μ., στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12) από τη συγγραφέα Μάρω Δούκα και τον Σέργιο Γκάκα, αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και συγγραφέα επίσης. Ποιήματά της θα διαβάσει η Ευγενία Λουπάκη, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μελωδικά η Αφεντούλα Ραζέλη, ο Δημήτρης Πάντος και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...