Πέμπτη, Μαΐου 25, 2017

Γιούρογκρουπ: ο βρόμικος ρόλος ενός άτυπου διευθυντηρίου αξιωματούχων

Politico: Έλλειμμα διακυβέρνησης στο Eurogroup

ΑΘΗΝΑ 24/05/2017 

Πηγή: nooz.gr

Με επικριτικά, ως επί το πλείστον, σχόλια υποδέχθηκαν τόσο ο βελγικός Τύπος, όσο και τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα Μέσα Ενημέρωσης, την αδυναμία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να καταλήξει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στις ρυθμίσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας χρονοτριβούν», τιτλοφορείται δημοσίευμα στην La Libre Belgique, σημειώνοντας ότι πηγή της εμπλοκής δεν είναι οι διαφορές της Αθήνας και των πιστωτών της, αφού όλοι - ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - εξήραν την Ελλάδα για τη δουλειά που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά οι διαφωνίες ΔΝΤ και Ευρωπαίων και πιο συγκεκριμένα ΔΝΤ και Γερμανίας. 

Καταλήγοντας, η εφημερίδα σχολιάζει, τις διαβεβαιώσεις όλων ότι δεν απέχει πολύ η ολοκλήρωση της συμφωνίας και ότι θα βρεθεί λύση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι ένα από τα διδάγματα του ελληνικού έπους είναι «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι».    

«Το ΔΝΤ επαινεί τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις μετά την αποτυχία», είναι ο εξάλλου ο τίτλος δημοσιεύματος της L' Echo, το οποίο αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ότι «οι Έλληνες έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα το πράσινο φως για ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα» και ότι «αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε, επειδή αντιμετωπίζει κάποια ευαίσθητα ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση».

Την αδυναμία των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να επιλύσουν την ελληνική κρίση χρέους κατά την προχτεσινή συνεδρίαση προβάλλει εξάλλου ρεπορτάζ που φιλοξενεί η εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Ακόμα ένα μήνας αναμονής για τη δόση». Σημειώνεται ότι παρά την παράταση της εκκρεμότητας με την εκταμίευση της δόσης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και θα αποπληρώσει κανονικά τις οφειλές της τον Ιούλιο.

Για αρνητικό αντίκτυπο που είχε στις αγορές ομολόγων η αποτυχία του Eurogroup να φτάσει σε συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρεται ρεπορτάζ της De Tijd υπό τον τίτλο «Άνοδο εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω του αδιεξόδου στο θέμα του χρέους». 

Σημειώνεται ειδικότερα ότι το αδιέξοδο στο Eurogroup και η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επηρεάζει δυσμενώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να έχουν ξεπεράσει το 5,79% από 5,65%.

«Το Eurogroup αντιμέτωπο με το δικό του έλλειμμα: τη διακυβέρνηση», αναφέρει εξάλλου με αφορμή το ζήτημα η ιστοσελίδα Politico υπογραμμίζοντας ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ενεργεί ως μία ιδιωτική λέσχη οικονομικών αξιωματούχων, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτό ισχυρίζονται ότι η έλλειψη τύπων είναι εκείνο που το κάνει λειτουργικό.

«Η καθυστέρηση συμφωνίας για το ελληνικό χρέος πλήττει τους πραγματικούς ανθρώπους», αναφέρει τέλος από την πλευρά του το Euractiv σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας και οι εταίροι της ευρωζώνης για μία ακόμη φορά απογοήτευσαν της Αθήνα.

Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στα όσα εκτυλίχθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνει ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας και στις πιθανότητές της να σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, του χρέους και της λιτότητας. 

Διερωτάται δε, γιατί υπάρχει έλλειψη της αίσθησης του κατεπείγοντος, από τη στιγμή που περισσότερο από ποτέ αποκτά νόημα η φράση «ο χρόνος είναι χρήμα» και το τίμημα που πληρώνουν οι απλοί Έλληνες πολίτες είναι τεράστιο, αφού έχουν εξατμιστεί οι οικονομίες μιας ζωής, οι συντάξεις έχουν συρρικνωθεί και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι έχει καταστραφεί το μέλλον πολλών. 

Για το λόγο αυτό, καταλήγει το Euractiv, είναι εκνευριστικά τα κενά συγχαρητήρια των πιστωτών της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την απουσία συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο