Σάββατο, Μαΐου 20, 2017

Η γυναίκα που εισήγαγε τον μοντερνισμό στη ζωγραφική τον 20ό αιώνα

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΦ ΓΚΡΑΦ ΦΟΝ ΚΑΛΚΡΟΙΤ

ΡΙΛΚΕ ΡΑΙΝΕΡ ΜΑΡΙΑ

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΗ (ΠΑΟΥΛΑ ΜΟΝΤΕΡΣΟΝ-ΜΠΕΚΕΡ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΦ ΓΚΡΑΦ ΦΟΝ ΚΑΛΚΡΟΪΤ

To 1900 o Ράινερ Μαρία Ρίλκε συναντά τη ζωγράφο Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ στην αποικία καλλιτεχνών Βορπσβέντε και συνδέεται αμέσως μαζί της με μια πολύ δυνατή φιλία.

Το 1907 η ζωγράφος πεθαίνει απρόσμενα πάνω στη γέννα του πρώτου της παιδιού σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ο Ρίλκε θα γράψει γι' αυτήν ένα χρόνο μετά, στο Παρίσι, το Ρέκβιεμ για μια φίλη. Ο ποιητής αναθυμάται, θρηνεί, συνομιλεί με τη νεκρή φίλη, πάνω από όλα όμως στοχάζεται πάνω στα θέματα του θανάτου, της ζωής, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της φιλίας και του έρωτα δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό ποιητικό κείμενο.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρίλκε γράφει ένα δεύτερο ρέκβιεμ αφιερωμένο στη μνήμη του νεαρού ποιητή Βολφ Γκραφ φον Κάλκροϊτ, που είχε αυτοκτονήσει δύο χρόνια πριν, και αποστέλλει αμέσως τα δύο κείμενα στον εκδότη του εκφράζοντας την επιθυμία να εκδοθούν μαζί σε έναν μικρό τόμο - επιθυμία που πραγματοποιείται την αμέσως επόμενη χρονιά (1909).

Τα δύο ρέκβιεμ συγκροτούν έναν ποιητικό κύκλο και κατέχουν σημαντική θέση στο έργο του ποιητή, προαναγγέλλοντας τα αριστουργήματα της τελευταίας περιόδου (Ελεγείες του Ντουίνο και Σονέτα στον Ορφέα), αφού εδώ θα βρούμε ήδη πολλές από τις κατασταλαγμένες απόψεις του σχετικά με την κοσμοθεωρία και την ποιητική του, και εν σπέρματι πολλές από τις ιδέες που θα αναπτυχθούν αργότερα.

Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το εκδοτικό εγχείρημα του 1909. Των δύο ρέκβιεμ προτάσσεται εισαγωγή της Α. Αντωνοπούλου, που προσφέρει χρήσιμα ερμηνευτικά κλειδιά στον αναγνώστη για την κατανόηση των έργων, καθώς και εικονογράφηση με έργα της Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ.
https://historiesdrawingsprints.files.wordpress.com/2014/03/herma-becker-zugeschrieben-paula-modersohn-becker-um-1905-paula-modersohn-becker-stiftung-bremen.jpg
Η Paula Modersohn-Becker (8 Φεβρουαρίου 1876 - 21 Νοεμβρίου 1907) ήταν Γερμανίδα  ζωγράφος και μία  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πρώιμου εξπρεσιονισμού. Σε μια σύντομη καριέρα, λόγω του θανάτου της από μια εμβολή σε  ηλικία των 31 ετών, δημιούργησε μια σειρά πρωτοποριακών εικόνων μεγάλης έντασης. Σήμερα  αναγνωρίζεται ως η πρώτη γυναίκα ζωγράφος που ζωγράφιζε γυναικεία γυμνά και μαζί με τους συναδέλφους Πικάσο και Ματίς εισήγαγε τον κόσμο στον μοντερνισμό στις αρχές του εικοστού αιώνα.[.....]

Paula Modersohn-Becker - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...