Τετάρτη, Μαρτίου 22, 2017

Pompei e i Greci/ H Πομπηία και οι Έλληνες

  
Pompei e i Greci/H Πομπηία και οι Έλληνες 
Ερείπια της Πομπηίας, Μεγάλο Αμφιθέατρο
12 Απριλίου  – 27 Νοεμβρίου  2017



Από τις 12 του ερχόμενου Απριλίου  έως τις 27 Νοεμβρίου  θα πραγματοποιηθεί στην Πομπηία η μεγάλη έκθεση «Pompei e i Greci» (H Πομπηία και οι Έλληνες). Η έκθεση θα φιλοξενηθεί  στην παλαίστρα της αρχαίας Πομπηίας και το στήσιμό της ανέλαβε ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί, με τρεις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.
Μέσα από περισσότερα από εξακόσια εκθέματα η έκθεση στοχεύει να παρουσιάσει τη σχέση της Πομπηίας με τον ελληνικό πολιτισμό. Ξεκινώντας από μια ιταλική πόλη, την Πομπηία, θα αναδειχθεί η συχνή επαφή της πόλης και γενικότερα της Ρώμης  με την ελληνική μεσογειακή κουλτούρα :  Έλληνες τεχνίτες  και  αρχιτέκτονες, διακοσμητικά στυλ,  πολύτιμα εισαγόμενα αντικείμενα αλλά και επιγραφές και  ελληνικά γκράφιτι στους τοίχους της πόλης. Πρόκειται για τις  πολλές διαφορετικές ψυχές της αρχαίας πόλης και την  προσωρινή και ρευστή ταυτότητά της.
Οι στενότατες , λοιπόν, επαφές αυτής της ιταλικής πόλης της Κάτω Ιταλίας με τον ελληνικό πολιτισμό  αναδεικνύονται στην έκθεση μέσω του έργου βιοτεχνών, αρχιτεκτόνων, και μέσω πολύτιμων αντικειμένων. Πρόκειται για γλυπτά, όπλα, αντικείμενα διακόσμησης από το Σορέντο, την Κάπουα, την αρχαία Ποσειδωνία της Κάτω Ιταλίας, την Κύμη (μετέπειτα Cuma) της Καμπανίας και το Μεταπόντιο στην περιοχή Μπαζιλικάτα.  Η έκθεση χωρίζεται σε 13 θεματικές ενότητες και έχει ωε στόχο να "ξαναδιαβάσει" μέσα από ένα πληρέστερο πρίσμα τη φυσιογνωμία της πανέμορφης αλλά εξαιρετικά άτυχης πόλης.

 Η Πομπηία είναι το πρώτο στάδιο  ενός ευρύτερου κύκλου εκθέσεων για τις σχέσεις Ελλήνων και Ρωμαίων. Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, τον Ιούνιο θα ανοίξει μια έκθεση αφιερωμένη στους Ελληνικούς μύθους, στην Πομπηία και στο ρωμαϊκό κόσμο, με κεντρικό  θέμα τη μεταμόρφωση.Σχετική εικόνα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πομπηία - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...