Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017

Μια Ελληνίδα αλλιώτικη από τις άλλες

Κάθριν Φλέμινγκ : "Το να είμαι Ελληνίδα με κάνει να νιώθω αυθεντική περηφάνια και μεγάλη ευγνωμοσύνη"



Αποτέλεσμα εικόνας για (Greece – A Jewish History «Το να είμαι Ελληνίδα σημαίνει διαφορετικά πράγματα για εμένα: ως ιστορικό με κάνει να σκέφτομαι-όπως και η ιστορία συχνά με κάνει να σκέφτομαι- τις, μεταβλητής φύσης, εθνικές και εθνοτικές ταυτότητες. Οι άνθρωποι που κάποτε ήταν ένα πράγμα μπορεί να γίνουν κάτι άλλο και αυτό είναι ένα φαινόμενο χιλιάδων ετών. Σε συναισθηματικό επίπεδο, "το να είμαι Ελληνίδα" με κάνει να αισθάνομαι μια αυθεντική περηφάνια και-πάνω απ' όλα-μια μεγάλη ευγνωμοσύνη, προς μία χώρα και έναν λαό που μου έχει δώσει πάρα πολλά». Μ' αυτά τα λόγια η διακεκριμένη Αμερικανίδα ιστορικός, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Provost, New York University), καθηγήτρια, Κάθριν Ε. Φλέμινγκ (Katherine E. Fleming), περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τι σημαίνει να είσαι (ή να αισθάνεσαι) Έλληνας.
   Γνωστή για τον φιλελληνισμό της και έχοντας λάβει τιμής ένεκεν την ελληνική υπηκοότητα, η Κάθριν Φλέμινγκ θα αναγορευθεί την ερχόμενη Τετάρτη επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.
   Στη συνέντευξή της η γνωστή ιστορικός μιλάει ακόμη για τα νέα "εργαλεία" που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για τη μελέτη της Ιστορίας, για το αν θα μπορούσαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα, όπως αυτές που σχεδιάζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσουν ανάχωμα σε φαινόμενα αντισημιτισμού που παρατηρούνται στις μέρες μας, αλλά και για το αν θα πρέπει να ξαναγραφτούν από την αρχή τα σχολικά βιβλία προκειμένου να μην διαιωνίζονται οι "πληγές" που άφησαν πίσω τους οι περασμένοι πόλεμοι.
   Η κ. Φλέμινγκ είναι ιστορικός στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, κατέχει την Έδρα Ελληνικού Πολιτισμού "Αλέξανδρος Ωνάσης" στο ίδιο Ίδρυμα, είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Ρεμάρκ (Remarque Institute), ενώ είναι και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του Εκόλ Νορμάλ Σουπεριόρ (?cole Normale Sup?rieure)στο Παρίσι. Είναι εξειδικευμένη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, ενώ είναι γνωστή και για το συγγραφικό της έργο. Το πλέον πρόσφατο βιβλίο της, "Ελλάδα - Μια Εβραϊκή Ιστορία" (Greece - A Jewish History), έχει λάβει πολλές διακρίσεις.

*Κάθριν Ελίζαμπεθ Φλέμινγκ - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: