Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2017

Κάνοντας τα πάντα για την ατιμωρησία και την προσωπική ευτυχία


House by the River (1950)

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι




House by the River (1950)














Ο πλούσιος  Stephen Byrne είναι ένας φιλόδοξος  μυθιστοριογράφος, που ζει κι εργάζεται σ΄ένα επιβλητικό σπίτι δίπλα σ’ ένα ποτάμι. Κάποιο βράδυ  σκοτώνει  μεθυσμένος την πανικόβλητη   ελκυστική του υπηρέτρια .  
Ο συγγραφέας, με τη βοήθεια του κουτσού αδελφού του, βάζει το πτώμα σ’ ένα σάκο και το ρίχνουν στο ποτάμι. Δυστυχώς γι΄αυτούς , το πτώμα δε βυθίζεται αλλά και επιπλέει προς το σπίτι κάποιες μέρες μετά.
 Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες από τους αδελφούς για να πάρουν το πτώμα, ο σάκος πέφτει τελικά στα χέρια της αστυνομίας . Ο Byrne, που χρησιμοποιεί την εξαφάνιση της γυναίκας και το θάνατό της προς άγραν δημοσιότητας για τα βιβλία του, συνειδητοποιεί ότι ο αδελφός του είναι αυτός που πρόκειται να κατηγορηθεί για το έγκλημα αλλά αδιαφορεί . Αντίθετα ,  αρχίζει να γράφει ένα βιβλίο βασισμένο στο έγκλημα και κατηγορεί τον αδελφό του ότι έχει σχέση με τη γυναίκα του και προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτόν.
Η σύγκρουση ανάμεσα στα αδέλφια θα είναι είναι σφοδρή και η  κάθαρση δε θα αργήσει να έλθει.
Μελοδραματικό θρίλερ   της "αμερικανικής" περιόδου του Φριτς Λανγκ, που αναδεικνύει τα βασικά ατού της σπουδαίας σκηνοθετικής του  ιδιοφυίας:εναλλασσόμενη ατμόσφαιρα αγωνίας , απόλυτη  αξιοποίηση των  φυσικών φαινομένων  και  επιδέξια εστίαση της κάμερας πάνω στα μισοφωτισμένα πρόσωπα των πρωταγωνιστών  και στα επιβλητικά  αντικείμενα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: