Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2017

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ στα χρόνια του μνημονίου


  • Διάλεξη B. Zimmermann: Theatre of mind. Plato and Attic comedy (8/3/17)

    Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Bernhard Zimmermann (Prof. Dr., Πανεπιστήμιο Freiburg), με θέμα: Theatre of mind. Plato and Attic comedy. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Διάλεξη N. Holzberg: Lycurgus in Leaflets and Lectures. The Wei

    Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Niklas Holzberg
    (prof. dr., Ludwig-Maximilians-Universität München), με θέμα: Lycurgus in Leaflets and Lectures.
    The Weiße Rose and Classics at Munich University 1941-45. Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο Β - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Ψηφιοποιήθηκε από το ΚΕΓ το «Λεξικό της Λαϊκής και Περιθωριακής Γλώσσας» του Γ. ΚΑΤΟΥ

    Ένα ακόμη σπουδαίο έργο λεξικογραφίας ήρθε να προστεθεί στο δυναμικό των ψηφιοποιημένων λεξικών του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Γεωργακά, Τριανταφυλλίδη, Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Κριαρά). Πρόκειται για το «Λεξικό της λαϊκής και της περιθωριακής γλώσσας» του Γεωργίου Κάτου που βρίσκεται αναρτημένο --και ελεύθερα προσβάσιμο-- στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ:
    http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php .
    «Μέσα στις 50.000 περίπου λέξεις και φράσεις, στις 200.000 σημασίες και στα 300.000 παραδείγματα, περιλαμβάνονται η γλώσσα της λαϊκής - της αργκό - των μηχανόβιων - των ναρκωτικών - της φυλακής - των ναυτικών - του καφενείου - των εργατών - των νηπίων - των εφημερίδων - της τηλεόρασης - της νεοαργκό που αποτελεί τη γλώσσα της νεολαίας, και ιδίως λέξεις και φράσεις της καθημερινής ζωής», αναφέρεται μέσα στο εσωτερικό του βιβλίου.
    Πρόκειται για το έργο ενός εμπειρικού θιασώτη και τεχνίτη της γλώσσας, ιδιαίτερα εκείνης των λαϊκών ανθρώπων. Συνιστά την περιεκτικότερη συλλογή τεκμηρίων αυθεντικού λόγου από όλο το φάσμα των ταπεινών γλωσσικών χρήσεων, με κύρια αρετή την πιστή και αναλυτική παράθεση δειγμάτων της πολύτιμης γλωσσικής παρακαταθήκης των απλών και των βασανισμένων ανθρώπων. Απαραίτητο συμπλήρωμα των γνωστών λεξικών της ελληνικής.
    Μοχλός για τη δωρεά του πολύτιμου έργου του Κάτου προς το ΚΕΓ στάθηκε ο Περικλής Σφυρίδης, ο ακαταπόνητος και πιστός φίλος του Γιώργου. Ο Σφυρίδης, προλογίζοντας το Λεξικό, καταλήγει επιγραμματικά: «Ο Κάτος... είναι καταξιωμένος πεζογράφο
  • Κυκλοφόρησε ο 20ός τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669

    Κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ο 20ός τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικό Κριαρά»), συνταγμένος --όπως και οι πέντε προηγούμενοι-- από ομάδα συνεργατών υπό τη διεύθυνση του Ι. Ν. Καζάζη (http://www.greeklanguage.gr/node/1060). Ο 20ος τόμος (σιρόκος-σταματώ) είναι ο πρώτος που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του εμπνευστή, θεμελιωτή και ιδρυτή του Εμμ. Κριαρά. Βαδίζει στα ίχνη του μνημειώδους έργου που συνέλαβε ο δημιουργός του, ο οποίος πρόλαβε και συνέταξε τους πρώτους 14 τόμους, 1969-1997 (α-παραθήκη).
  • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αιτήσεις ως τις 29/3/2017 Το πρόγραμμα αξιοποιεί τα εργαλεία της σύγχρονης γλωσσολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας, με έμφαση στην κλασική περίοδο, στη διαχρονική της εξέλιξη και στη διδακτική της. Παρέχει μια διεπιστημονική θεώρηση που συνδυάζει φιλολογικές, πολιτισμικές και γλωσσολογικές προσεγγίσεις, διαπλέκει τη γλωσσολογία με τις φιλολογικές σπουδές και αξιοποιεί την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου στη μελέτη της λογοτεχνίας. Περισσότερες πληροφορίες στο
    http://www.ouc.ac.cy/…/gue…/s1/programme/elilogo/description
  • 11ο Συνέδριο: Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (9-11/11/2017)

    Πρόσκληση για υποβολή ανακοινώσεων
    Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και άλλους φορείς που θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, διοργανώνει το 11ο Συνέδριο “Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία”. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 9-11 Νοεμβρίου 2017.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση αφενός της σημερινής κατάστασης της ελληνικής γλώσσας στην ορολογική της διάσταση και αφετέρου μεθόδων, πρακτικών και εργαλείων της σύγχρονης επιστήμης της Ορολογίας και της εφαρμογής τους στην ελληνική γλώσσα – μονογλωσσικά και/ή διαγλωσσικά – για την προώθηση της ορολογικής έρευνας και τη συμβολή στον σύγχρονο ορολογικό εμπλουτισμό της ελληνικής γλώσσας.
    Γλώσσες:
    Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.
    Κρίσιμες ημερομηνίες:
    Υποβολή περιλήψεων ως τις: 30 Μαρτίου 2017
    Κρίση των περιλήψεων ως τις: 30 Απριλίου 2017
    Υποβολή πλήρων κειμένων ως τις: 30 Ιουνίου 2017
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο αρχείο και την ιστοσελίδα http://www.eleto.gr/gr/Conference11.html

    Συνημμένα

    11ο συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (pdf, 126KB)

  • Διάλεξη Μ. Παπαδοπούλου: Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια: η ίδρυση ενός μύθου (1/3/17)

    Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 και ώρες 14.30-17.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κ. Μαρίας Παπαδοπούλου (Marie Curie Fellow - Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης), με θέμα: Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια: η ίδρυση ενός μύθου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής  Σχολής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

  • Διεθνές Συνέδριο: Περάσματα, μεταβάσεις, διελεύσεις: όψεις μιας λογοτεχνίας εν κινήσει (1-4/3/17)

    Ο Τομέας Μ.Ν.Ε.Σ. του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Περάσματα, μεταβάσεις, διελεύσεις: όψεις μιας λογοτεχνίας εν κινήσει". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 1-4 Μαρτίου 2017 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δ.Ν. Μαρωνίτη.
    Το συνέδριο επιδιώκει να συζητηθούν μεταβάσεις γεωγραφικές, συμβολικές, εννοιολογικές εξετάζοντας τη δυναμική της μετακίνησης στη λογοτεχνική αναπαράσταση και επιδιώκοντας, πέραν μιας στατικής θεώρησης του τόπου και του πολιτισμού, να χαρτογραφήσει μια ποιητική της κίνησης.
    Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα, βλ. http://www.lit.auth.gr/passages/index.php/el/

     

  • Διεπιστημονικό Συνέδριο: Παιδί και Πληροφορία - Αναζητήσεις και Προσεγγίσεις Ιστορίας, Δικαίου - Δεοντολογίας και Πολιτισμού (28-29/4/17)

     

    Η Ερευνητική Ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου «Πληροφορία: Ιστορία, Ρύθμιση, Πολιτισμός» (IHRC) και το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν διεπιστημονικό συνέδριο στην Κέρκυρα, Παρασκευή και Σάββατο 28 και 29 Απριλίου 2017 με θέμα «Παιδί και Πληροφορία - Αναζητήσεις και Προσεγγίσεις Ιστορίας, Δικαίου - Δεοντολογίας και Πολιτισμού».
    Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ομιλιών:
    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν περιλήψεις για κρίση προς παρουσίαση στο συνέδριο στις ανωτέρω ενδεικτικές θεματικές, 250 λέξεων, μέχρι την 1η Μαρτίου 2017, στην ηλεκτρονική διεύθυνση infokid@ihrc.gr. Οι συμβολές που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο θα εκδοθούν σε τόμο πρακτικών από τη Νομική Βιβλιοθήκη, ενώ επίσης θα προωθηθούν προς δημοσίευση σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
    Επίσημος Ιστοχώρος: http://events.ihrc.gr/infokid2017/
    Εγγραφή Συνεδρίου: http://events.ihrc.gr/infokid2017/registration/
    Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: http://events.ihrc.gr/infokid2017/call
  • Εκδήλωση Τιμής-Παρουσίαση Τόμου στη Μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Μιχάλη Κελπανίδη (2/3/2017)

    Το Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής διοργανώνει Εκδήλωση Τιμής-Παρουσίαση Τόμου στη Μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Μιχάλη Κελπανίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, στις 2 Μαρτίου 2017, ώρα 18:00.
    Για περισσότερες πληροφορίες:
    https://www.auth.gr/sites/default/files/prosklisi_1_0.jpg
    https://www.auth.gr/sites/default/files/prosklisi_2_0.jpg

     

  • Κύκλος ομιλιών του ΕΙΕ: Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240) (7, 14, 21, 28/2/17)

     

    Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ανακοινώνει την διεξαγωγή Kύκλου ομιλιών με θέμα: Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240). Ο Κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες & διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, "Επιστήμης Κοινωνία".
    Ημερομηνίες διεξαγωγής 7, 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου 2017 (ώρα έναρξης 19.00). Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και θα είναι ελεύθερες για το κοινό.
    Oι ομιλίες μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live
    Δείτε το πρόγραμμα στο συνημμένο
    Για πληροφορίες: 210 7273516, mkont@eie.gr και στο διαδικτυακό τόπο: www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html, https://www.facebook.com/EIEgr/

    Συνημμένα

    Πρόγραμμα (pdf, 391KB)
  • Προκήρυξη προγράμματος εξ αποστάσεως διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς φιλόλογους: Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό Αντικείμενο και Διδακτικές Προσεγγίσεις (Δεκέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017)

    Προκήρυξη προγράμματος εξ αποστάσεως διδασκαλίας
    Επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς φιλόλογους με τίτλο «Αρχαία Ελληνικά και Μέση Εκπαίδευση: Γνωστικό Αντικείμενο και Διδακτικές Προσεγγίσεις»
    Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του παραπάνω προγράμματος υπό τη μορφή της διά ζώσης διδασκαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη το πανελλήνιο ενδιαφέρον διοργανώνει το ανωτέρω Πρόγραμμα στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης υπό τη μορφή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με πρωτοποριακό υλικό (κείμενα, παραδείγματα, βιντεοσκοπημένες διδασκαλίες, έργα τέχνης) και με τις προδιαγραφές της διά βίου εκπαίδευσης. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει τρίμηνη διάρκεια και συνοδεύεται από βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης απαιτείται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση 74 διδακτικών ωρών (με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, βιντεοσκοπημένη διδασκαλία των διδασκόντων, μελέτη υλικού και εκπόνηση δραστηριοτήτων) και επιπλέον μία προαιρετική διά ζώσης συνάντηση με φυσική παρουσία στο ΑΠΘ (6 ώρες), Σάββατο ή Κυριακή. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από αρχές Δεκεμβρίου 2016 μέχρι μέσα Φεβρουαρίου 2017.
    Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: 17/10/2016 μέχρι 30/11/2016 στη διεύθυνση http://diaviou.auth.gr/application_form_ancient_greek_and_edu
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://diaviou.auth.gr/ancient_greek_and_edu_e_elearning

     

  • Ανακοίνωση προκήρυξης Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάσση

     

    Ανακοίνωση προκήρυξης Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάσση
    ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Το Ίδρυμα προκηρύσσει το 40o Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Έλληνες για σπουδές επιπέδου Master και Διδακτορικού σε πλειάδα Επιστημονικών και Καλλιτεχνικών κλάδων.
    ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Το Ίδρυμα προκηρύσσει το 18ο Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Έλληνες σε πλειάδα Επιστημονικών και Καλλιτεχνικών κλάδων για σπουδές σε Ελληνικά ΑΕΙ, που παρέχουν οργανωμένα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα.
    ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 28/2/2017
    Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
    Προκηρύξεις/Ηλεκτρονικές Αιτήσεις:
    http://www.onassis.org
    Υποτροφίες προς Έλληνες
    Πληροφορίες: Τμήμα Υποτροφιών
    Αισχίνου 4, Πλάκα, τηλ: 210 3713 051-57
    e-mail: fph@onassis.org
  • Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για το Συνέδριο: Mirrors and Mirroring: From Antiquity to the Early Modern Period (6-7/10/17)

    Στις 6-7 Οκτωβρίου 2017, το Παν/μιο της Βιέννης διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: "Mirrors and Mirroring: From Antiquity to the Early Modern Period".
    Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 27 Φεβρουαρίου 2017
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το Συνέδριο (pdf, 51KB)

     

  • Μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής διηγήματος για τα σχολεία της Αττικής (1/11/2016-1/2/2017)

     

    Τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Εκδόσεις Κέδρος προκηρύσσουν στα Γυμνάσια της Αττικής διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος με τίτλο: «Αφήνω τα ίχνη μου με τη γραφίδα και τον φωτογραφικό μου φακό».
    Δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των διηγημάτων.
    Νέα ημερομηνία: 28 Φεβρουαρίου 2017
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.ngzgym.com/2016/10/31/διασχολικός-διαγ... και συνημμένα αρχεία.

    Συνημμένα

  • ανακοίνωση μαθητικού διαγωνισμού (msword, 285KB)
  • προδιαγραφές μαθητικού διαγωνισμού (msword, 296KB)
  • αίτηση μαθητικού διαγωνισμού (msword, 283KB)
έγκριση μαθητικού διαγωνισμού (pdf, 496KB)
  • Διεθνές Συνέδριο: Τέχνη, τεχνικές και τεχνολογία στο έργο του Michel Butor (17-18/5/17)

     

    Πρόσκληση για συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο «Τέχνη, τεχνικές και τεχνολογία στο έργο του Michel Butor», Θεσσαλονίκη, 17 και 18 Μαΐου 2017 (Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ).
    Διοργάνωση: Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας, Εργαστήριο Μετάφρασης και Επεξεργασίας Λόγου & Τομέας Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
    Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων (έκτασης 200 λέξεων και συνοδευόμενες από ένα σύντομο βιο-βιβλιογραφικό σημείωμα) ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2017. Οι προτάσεις θα αποστέλλονται στις κ.κ. Ευγενία Γραμματικοπούλου (egrammat@frl.auth.gr)
    και Γκρατσιέλλα Καστελλάνου (gcastell@frl.auth.gr).
    Γλώσσες του συνεδρίου: γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά.
    Ιστότοπος της διοργάνωσης:
    http://michelbutor2017.frl.auth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...