Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για parrots animated gifsΠολύ κουβέντα γίνεται εσχάτως  για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε και εξακολουθεί  να κάνει  η ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τη 'φορομπηχτική" της  πολιτική που επιβάλλει, ανατρέποντας την... πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας , της κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, το  2014.
 Πολύς μάλιστα είναι ο θρήνος και οξύτατες οι κραυγές αγανάκτησης σχετικά με την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους στυλοβάτες του συστήματος της διαπλοκής , που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σαράντα χρόνια , για να την ρίξει τελικά στα βράχια , το 2009.
Επειδή δε ζούμε στην Πολυνησία αλλά στην Ελλάδα ούτε έχουμε πάθει Αλτσχάιμερ, θυμόμαστε πολύ καλά ότι το 2014 ο Σαμαράς αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές,  λόγω του ότι οι δυσαρεστημένοι μ΄αυτόν δανειστές είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις συμφωνηθείσες δόσεις τους και τον πίεζαν να πάρει νέα σκληρά μέτρα , υλοποιώντας παράλληλα όσα επώδυνα  είχαν ψηφιστεί από το 2010 αλλά δεν είχαν έως τότε εφαρμοστεί.
Τότε ήταν που   μάθαμε έκπληκτοι περί  της ύπαρξης κάποιου επώδυνου  email  Χαρδούβελη, μολονότι οι κυβερνητικοί παπαγάλοι προσπαθούσαν  να το  αποκρύψουν επιμελώς , το οποίο μάλιστα  ο Σόιμπλε και τα τσιράκια του είχαν ήδη απορρίψει ως ανεπαρκές ζητώντας ... δραστικότερα μέτρα.

Ας δούμε όμως τι περιελάμβανε το περίφημο email Χαρδούβελη και συγκεκριμένα τα 10 μέτρα του, προκειμένου να αντιληφθούν ορισμένοι ανενημέρωτοι  :


1. Η Αθήνα δεσμεύεται χωρίς κανέναν όρο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθεί το ανώτατο όριο των δαπανών.
2. Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού λήψη και νέων μέτρων, όπως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.
3. Διεξαγωγή συζητήσεων για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν προταθεί από τις αρχές σε μόνιμη βάση, όπως αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».
4. Τροποποιήσεις στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ψηφίστηκε στη βουλή, προκειμένου οι διατάξεις να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τη διατήρηση της φορολογικής συνείδησης και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
5. Περαιτέρω στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
6. Τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
7. Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Μείωση των διαφορών ή και ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ ("narrow the VAT gap") και  ανατιμήσεις  18% σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και ακόμη μία μακρά σειρά υπηρεσιών και προϊόντων. Επιπλέον: κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. 
8. Επαναξιολόγηση των φορολογικών κινήτρων.
9. Συσχετισμός εισφορών και παροχών σε όλα τα ταμεία ("...establishing close links between contributions and benefits in all funds"). Δηλαδή ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.
10. Κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και από το 2015 σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος έπεφταν έξω.
10. Ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης ("unification of social security funds"). Ήδη έχει προταθεί συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.
11. Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης ("gradual elimination of early retirement privileges"). Η τρόικα έχει ζητήσει κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη, επιμένοντας στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
12. Κατάργηση περιορισμών στις αγορές με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ενέργειας.
13. Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε σιδηρόδρομους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και αεροδρόμια.
14. Αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης.
15. Υιοθέτηση και περαιτέρω μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
16. Ιδιωτικοποιήσεις με τον στόχο μόνο για το 2014 να ήταν 1,5 δισ.
17. Διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017.
18. Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.
19. Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και το 2016.
20. Επιβολή φόρου πολυτελείας.
21. Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.
22. Αύξηση στα έσοδα κλινικών δοκιμών με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την έλλειψη εναρμόνισης διοικητικών διαδικασιών (50 εκατ. Ευρώ).
23. Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με τις αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λπ. (15 εκατ.).
24. Επιβολή τελών - τιμολογίου για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών (25 εκατομμύρια).
25. Πολιτιστική κληρονομιά: αύξηση εισιτηρίων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (93 εκατ.).
26. Σύστημα ΦΠΑ στη λαχειοφόρο αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: