Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

Από την πολύχρωμη Ρωσία με αγάπη

===================================
Αποτέλεσμα εικόνας για Tair SalakhovΑποτέλεσμα εικόνας για Tair SalakhovΑποτέλεσμα εικόνας για Tair SalakhovΑποτέλεσμα εικόνας για Tair SalakhovΟ Ταχίρ Σαλακόφ  (1928, Μπακού, ΕΣΣΔ) θεωρείται Αζερμπαϊτζανός, Σοβιετικός και Ρώσος ζωγράφος, σκηνογράφος, καθηγητής στη ΑΣΚΤ , Μέλος του Προεδρείου της Σοβιετικής Ακαδημίας των Τεχνών από το 1979, Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών από το 1997. Ζει και εργάζεται στη Μόσχα.
Το "αυστηρό" και  ρεαλιστικό  ύφος των πινάκων του τον ξεχωρίζει από τα ιδεαλιστικά έργα των ομοτέχνων του της σταλινικής περιόδου και τον φέρνει κοντά στην πραγματικότητα , όπως βλέπουμε να συμβαίνει στα πορτρέτα πολλών συγγενών, φίλων και διάσημων προσωπικοτήτων (Σοστακόβιτς κ.α.) 
Αποτέλεσμα εικόνας για Tair Salakhov 
Σοστακόβιτς

Tahir Salahov - Wikipedia

***************************



Η Σόνια στη βεράντα 


Η Julia Vasilievna Razumovskaya γεννήθηκε το  1896 στο  Καζάν της Ρωσίας και πέθανε το 1987 στη Μόσχα. Αποφοίτησε από τη σχολή τέχνης   Μπογκολιούμποφ  στο  Σαράτοφ και , στη συνέχεια, φοίτησε  στην Ακαδημία των Τεχνών στη Μόσχα.
Από το 1916 έως και το θάνατό της αφοσιώθηκε στο σχέδιο και τη  ζωγραφική, αποτυπώνοντας με πλούσια και "ζεστά" χρώματα  την καθημερινότητα των ανθρώπων της ρωσικής ενδοχώρας με τρόπο που αναδείκνυε την υπέροχη φύση αλλά και τη  μεγάλη ποικιλία των φυλών , των ηθών και των παραδόσεών τους .
Γρήγορα έσπασε το φράγμα των συνόρων της χώρας της και πολλά από τα έργα της εκτέθηκαν σε φημισμένες γκαλερί από διάφορες χώρες του κόσμου.

Δείτε περισσότερους πίνακες στο=>ArtnetDunganian woman at work, Kazakhstan
Γυναίκα του Καζακστάν σε δουλειές του σπιτιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: