Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2016

Το Άγιο Όρος στο... Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών του Αγίου Όρους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 (4/7-4/8/2016)

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, όπως προσωπογραφίες μοναχών αλλά και σημαντικά γεγονότα του αθωνικού βίου. Πολλοί από τους φωτογράφους ήταν αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι δεν έκαναν μόνο εξαιρετικές λήψεις αλλά επεξεργάζονταν τις γυάλινες πλάκες και τις τύπωναν σε χαρτί.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χαλκογραφίες με αγιορείτικα κυρίως αλλά και άλλα θρησκευτικά θέματα, τον τόπο και τα μνημεία του Αγίου Όρους και ιερές εικόνες. Οι χαλκογραφίες της έκθεσης αποτελούν παραγωγή αγιορείτικων εργαστηρίων (τα περισσότερα εντοπίστηκαν στις Καρυές) από αγιορείτες χαλκογράφους. Εύστοχα τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «εικόνες των φτωχών», λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, σε σχέση με τις ξύλινες εικόνες. Ήταν το πιο πρόσφορο μέσο της εποχής για να μεταφέρει την ευλογία του μοναστηριού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αγίου Όρους στους πιστούς.
Διοργάνωση: Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
Παραγωγή έκθεσης: Αγιορείτικη Φωτοθήκη της Μονής Σιμωνόπετρας, Άγιον Όρος.
Χώρος: Περιστύλιο κεντρικού αιθρίου ΜΒΠ
Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή: 8.00 – 20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συνημμένα

Έκθεση Άθως - Το Άγιον Όρος (pdf, 1.84MB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...