Τρίτη, Ιουνίου 14, 2016

Στουρνάρας , ο λαθροκυνηγός που μετετράπη ξεδιάντροπα σε θεματοφύλακα της ορθής οικονομικής πολιτικής

Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis
Mr Stournaras’ New Deal: Too late, too cynical https://yanisvaroufakis.eu/2016/06/14/14245/ 

 VAROUFAKIS STOURNARAS

Βαρουφάκης κατά Στουρνάρα: Το new deal του ήρθε αργά και κυνικά

Σκληρή απάντηση επεφύλαξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή άρθρο που έγραψε ο κ.Στουρνάρας στους Financial Times, όπου έκανε λόγο για ανάγκη νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Σε κείμενο που ανήρτησε στο ιστολόγιο του ο κ.Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο ίδιος αντιμετωπίστηκε σαν ο κακός της υπόθεσης όταν έκανε πρόταση για Νέα Συμφωνία για τηνΕλλάδα και μάλιστα ο ίδιος ο Διοικητής Της Τράπεζας της Ελλάδας στήριξε τους δανειστές να απορρίψουν την πρόταση του. Μάλιστα όπως γράφει χαρακτηριστικά "ο κ.Στουρνάρας τα 'χε κάνει πλακάκια με την τρόικα".
Όπως αναφέρει αναλυτικά στην απάντηση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών:
To 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις της τρόικας για ένα γελοιωδώς υψηλό 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αντιπρότεινα στο αποτυχημένο πρόγραμμα των δανειστών ένα σχέδιο ανάπτυξης που ονομάστηκε «Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» (New Deal). Δεν ήμουν μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά έπρεπε να ασχοληθώ και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος τα ‘χε κάνει πλακάκια με την τρόικα στηρίζοντας την απόρριψη της πρότασης μου για νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Συμφωνία θα κόστιζε στην Ελλάδα 85 δις ευρώ.
Χθες, ο καλός Διοικητής έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ... New Deal, αναμασώντας αποτελεσματικά τις προτάσεις μου από τον περασμένο χρόνο.
Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων, αφήνω τον αναγνώστη να αποφασίσει ποια ήταν καλύτερη: Οι τεχνικές μου προτάσεις (για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τους Jeff Sachs και Lazard) ή εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδας;
Κάποιοι θα πουν κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαθροκυνηγός μετατρέπεται τόσο ξεδιάντροπα σε  θεματοφύλακα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κακά υπηρετείται από τους λειτουργούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)