Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016

ΛΙΠΟΣ: Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΦΟΝΙΑΣ



  Καθημερινή,

Καλπάζει η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ


«Εξαπλούμενη επιδημία» και «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας Υγείας του 21ου αιώνα» είναι δύο από τις εκφράσεις τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την παχυσαρκία. Και οι δύο αυτές εκφράσεις δικαιολογούνται απόλυτα. Aφενός, η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να «προσβάλει» περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030, αφετέρου, ήδη είναι υπεύθυνη για το 2%-8% των δαπανών για την υγεία και το 10%-13% των θανάτων στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη αύξησή της άλλωστε ανεβάζει τη συχνότητα για μία σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τις δυσλιπιδαιμίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας» βρίσκει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα «δυσοίωνη» κατάσταση, με δεδομένο ότι η παιδική παχυσαρκία μεταξύ των Ελληνόπουλων καλπάζει. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, στα παιδιά είναι ανησυχητικά υψηλό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΟΟΣΑ για την Υγεία, περίπου το 53,8% των ενηλίκων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Στις 22 από τις 34 χώρες το ποσοστό των υπέρβαρων είναι πάνω από το μισό του ενήλικου πληθυσμού.

Σχεδόν το 19,6% των Ελλήνων ενηλίκων, δηλαδή ένας στους πέντε, είναι παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (19%). Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων καταγράφεται στις ΗΠΑ (35,3%) και αμέσως επόμενες στην κατάταξη είναι το Μεξικό με 32,4% και η Νέα Ζηλανδία με 30,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιαπωνία, όπου μόλις το 3,7% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο, η Κορέα (4,7%) και η Ινδία (5,7%).

Αντίθετα, στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα έχει τα «πρωτεία». Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα (με τα αγόρια να «προηγούνται») είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 24%. Ειδικά, στα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, σχεδόν ένα στα δύο χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν 35% και στα δύο φύλα), και οι ΗΠΑ. Αντίθετα, η Ινδονησία (με περίπου 9%), η Πολωνία και η Ισλανδία κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Μάλιστα, η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα αναφέρεται και σε πρόσφατη συνοπτική επισκόπηση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ελλάδα (OECD Overview of Health Policy in Greece) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Στην επισκόπηση αυτή προτείνεται στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, η αύξηση των τιμών των τροφίμων με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και ο περιορισμός της «έκθεσης» των παιδιών σε διαφημίσεις των fast food.

Χρόνια πάθηση

«Η παχυσαρκία είναι μία πολυσύνθετη και χρόνια πάθηση με πολλές αιτίες, κάποιες εκ των οποίων είναι πέραν του ελέγχου του ατόμου», αναφέρει στο μήνυμά της για τη σημερινή ημέρα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία μελέτης της Παχυσαρκίας και συνεχίζει: «Οι αιτίες μπορεί να οφείλονται σε γενετικές και ενδοκρινικές παθήσεις ή ακόμα και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η διατροφή και η καθιστική ζωή. Ενας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι μία χρόνια ασθένεια και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η αποδοχή και η υποστήριξη των παχύσαρκων ατόμων θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν τη βοήθεια και την αντιμετώπιση που χρειάζ
ονται». Το «θέμα» της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας είναι «Δράση για ένα πιο Υγιές Μέλλον» και με αφορμή αυτό, ο ΠΟΥ καλεί τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις να δράσουν από κοινού ώστε να περιοριστεί η επιδημία. «Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να παρέχουν ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και παράλληλα να μεριμνούν για το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα σε υγιεινές τροφές», αναφέρει στο μήνυμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ=>Πρώτη η Ελλάδα σε παιδική παχυσαρκία |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...