Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ


  • Αναδημοσίευση ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ: 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου, Θεσσαλονίκη 13.05.2016
    Πώς ήταν τα αρχαία graffiti; Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ανορθόγραφοι;Έγραφαν άσεμνα "συνθήματα" σε… βράχους; Πώς ταχυδρομούσαν ένα μήνυμα μέσα σε όστρακο; Ποια διαδικασία ακολουθούσαν οι συγγενείς ενός νεκρού για την παραγγελία του επιτύμβιου επιγράμματος; Μικρές στιγμές της καθημερινότητας υπαρκτών προσώπων της αρχαιότητας, προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, μίας κοινωνικής ελίτ ή και απλών τεχνιτών, εμπόρων, πολεμιστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών "ζωντανεύουν" μέσα από τη μελέτη των επιγραφών.
    "Επιγραφές επιτύμβιες, ιάσεις, αναθήματα στους θεούς, κατάρες, ιδιωτικές επιστολές, αστεϊσμοί, ερωτικά και άσεμνα χαράγματα, εμπορικά σύμβολα προσφέρουν ανεκτίμητο υλικό για την κατανόηση του αρχαίου κόσμου, όχι μόνο στην επίσημη έκφρασή του, αλλά και στην ανεπίσημη ιδιωτική προσωπική καθημερινότητα. Ακόμη και πρόχειρα ανορθρόγραφα χαράγματα (graffiti) σε βράχους, αποκαλύπτουν την προσωπική διάσταση ενός πολιτισμού". Η πρόσφατη έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) "Εισαγωγή στην ελληνική επιγραφική: από τον 8ο αιώνα ως την ύστερη αρχαιότητα", που επιμελήθηκαν η Νίκη Οικονομάκη και ο καθ. Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Τζιφόπουλος, μυεί τους αναγνώστες και τους φοιτητές των κλασικών σπουδών στην επιγραφική, μια επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε κλάδο της αρχαιογνωσίας, που συχνά θεωρείται απροσπέλαστη και δυσνόητη.
    "Η πρωταρχική αξία των επιγραφών θεωρείται η χρήση τους στη συγγραφή της ιστορίας, καθώς αποτελούν σημαντική και συχνά μοναδική ιστορική πηγή για τη μελέτη αρχαιότητας. Για πολλές περιοχές και πόλεις του ελλαδικού χώρου δε θα ήταν γνωστό τίποτα, αν δεν υπήρχαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι επιγραφές, καθώς εκτός από την Αθήνα και τη Σπάρτη πολύ λίγες λογοτεχνικές και ιστορικές μαρτυρίες υπάρχουν για άλλες ελληνικές πόλεις και μικρότερους οικισμούς", ανέφερε η κ Οικονομάκη στην παρουσίαση του βιβλίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΕΓ στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
    "Η γλωσσική Βαβέλ της αρχαιότητας χαρτογραφείται"
    Υπήρξε μία γλωσσική Βαβέλ στην αρχαιότητα; Πόσες διάλεκτοι ομιλούνταν στην αρχαία Ελλάδα; Πώς κατανέμονταν γεωγραφικά, ποιες ήταν οι μεταξύ τους σχέσεις και ποιες με μη ελληνικές γλώσσες ή διαλέκτους, εκτός ή εντός ελλαδικού χώρου; Απαντήσεις επιχειρούν να δώσουν διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί στην αρχαία ελληνική διαλεκτολογία, μελέτες των οποίων περιλαμβάνονται στον τόμο "Γλωσσικός Χάρτης της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας κατά την αρχαιότητα", που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Γιαννάκη.
    "Ένας από τους στόχους της ερευνητικής προσπάθειας του ΚΕΓ είναι η διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και ιδιαίτερα οι διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής, που αποτελούν σημαντικό άξονα για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας γενικά. Οι μελέτες επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα, πώς ακριβώς ορίζεται και καθορίζεται η διαχωριστική γραμμή που τέμνει τον Ελλαδικό χώρο σε νότιο και βόρειο τομέα και πώς ταξινομούνται και διατέμνονται οι διάλεκτοι της αρχαίας ελληνικής σε αυτόν τον χώρο", ανέφερε ο κ.Γιαννάκης στην παρουσίαση του βιβλίου.
    Στο βιβλίο αναφέρεται ότι τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, πέρα από τα φιλολογικά τα ιστορικά και άλλα στοιχεία, οδηγούν στην ένταξη της μακεδονικής στις δωρικές διαλέκτους της βορειοδυτικής ελληνικής . "Η ταυτότητα της αρχαίας μακεδονικής ως ελληνικής διαλέκτου επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά τόσο από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο", σημείωσε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι και οι ανασκαφικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και ειδικότερα τα επιγραφικά ευρήματα από τη Μεθώνη, που χρονολογούνται μεταξύ 730-690 π.Χ. "ανοίγουν κάποιες προοπτικές και γεννούν ελπίδες ότι μπορεί να εντοπιστεί υλικό και για τη μακεδονική διάλεκτο".
    "Όπως και για τη νεότερη ελληνική, δε μπορεί κανείς να περιορίζεται μονάχα στην κοινή των αστικών κέντρων, υπάρχει ολόκληρος ο παράδεισος των διαλέκτων, οι οποίες αποτελούν τα στοιχεία που έχουν αποτυπώσει και κωδικοποιήσει τις αξίες του ελληνισμού και τη συλλογική εμπειρία του ελληνισμού", ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΓ, Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος έκανε και μία συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου. "Έχουμε συνηθίσει στο βιβλίο και έχουμε συνηθίσει και στην Αττική κοινή. Η έρευνα αυτή δεν περιορίζεται στην έκδοση κάποιων βιβλίων, αλλά εκπονούνται ολόκληρες βάσεις δεδομένων, ποικίλες, με πρωτογενή στοιχεία, που δίνονται στην επιστημονική κοινότητα για να τα αξιοποιήσει, τα οποία είναι πολυμεσικά και η έκδοση των βιβλίων είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου", πρόσθεσε.
    Οι εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας είναι ελεύθερα προσβάσιμες ηλεκτρονικά στους ιστοτόπους: http://ancdialects.greeklanguage.gr/studies/eisagogi-stin-ellini... και
    http://ancdialects.greeklanguage.gr/studies/o-glossikos-hartis-t...).
    Οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπορούν να προμηθευτούν τα βιβλία που παρουσιάστηκαν δωρεάν και σε έντυπη μορφή από το stand 17, στο Περίπτερο 15, όπου βρίσκεται το εκθετήριο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
    Σμαρώ Αβραμίδου

  • Εκδήλωση: Από τη Σαπφώ στην Ήριννα (9/6/16)

    Εκδήλωση με θέμα "Από τη Σαπφώ στην Ήριννα", την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.00, στο βιβλιοπωλείο των εκδ. Γαβριηλίδη "Poems & Crimes" (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Η Τασούλα Καραγεωργίου, με αφετηρία τις μεταφράσεις της Σαπφώς και της Ήριννας, συζητά με τους νέους ποιητές Άννα Γρίβα και Θεοδόση Βολκώφ, για την αέναη δροσιά του αρχαϊκού λυρισμού, για τη γυναικεία οπτική στην ποιητική δημιουργία, για τη βασανιστική περιπέτεια της ποιητικής μετάφρασης.
  • Αναρτήθηκαν στις Ψηφίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας οι Σελιδοδείκτες, ηλεκτρονικός οδηγός για τη λογοτεχνία

    Στον διαδικτυακό τόπο του ΚΕΓ Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα (http://www.greek-language.gr/digitalResources/index.html) διατίθεται το ηλεκτρονικό περιβάλλον Σελιδοδείκτες, ένας ηλεκτρονικός οδηγός για τη λογοτεχνία και την ανάγνωση (http://selidodeiktes.greek-language.gr/). Το περιβάλλον περιλαμβάνει μια σειρά λημμάτων, που συγκροτούνται από κείμενα και πολυμεσικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αρχεία), με τα οποία αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα του λογοτεχνικού φαινομένου και προτείνονται σύγχρονοι τρόποι και ερμηνευτικά εργαλεία για την ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων. Τα λήμματα συγκροτούνται στις ενότητες: Ανάγνωση και αναγνώστες, Τεχνικές και τρόποι γραφής, Λογοτεχνία και διαδίκτυο, Ιστορία και κοινωνία, Λογοτεχνικά γένη και είδη, Σύγκριση και διακαλλιτεχνικές σχέσεις, Λογοτεχνία και εκπαίδευση.
    Μέρος των λημμάτων που συγκροτούν τους ηλεκτρονικούς Σελιδοδείκτες διατίθεται και σε επεξεργασμένη έντυπη μορφή (βλ. http://www.greeklanguage.gr/node/998).
  • Πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης στον Βαγγέλη Χρόνη

    Το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης απέσπασε ο Βαγγέλης Χρόνης στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου.
    Τα ποιήματα με τα οποία συμμετείχε ο Βαγγέλης Χρόνης ήταν το Κυνήγι της Χαράς, το Νέο Κάλλος και οι Μαύρες Ομπρέλες, που ξεχωρίζουν για την ελλειπτική νοηματικής τους διάθεση, την αφαιρετική εκφραστική τους ιδιαιτερότητα, τη στοχαστική τραγικότητα, την τεχνική δεξιοτεχνία και την ελληνοκεντρική αναφορά τους.
    Το φεστιβάλ και οι απονομές των βραβείων πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου.
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=802128)

     ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΟΝΗΑποτέλεσμα εικόνας για βαγγελης χρονης

    Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

    Ο Ιούδας φοβούμενος
    το αβέβαιο μέλλον του
    κρεμάστηκε στην κουτσουπιά
    πιστεύοντας πως θα μεταφερθεί απέναντι
    στολισμένος με λιλά άνθη.
    Άνοιξη θα πρέπει να ήταν
    κοντά στο Πάσχα.
    Η τύχη του και οι τύψεις του αγνοούνται.

    ΝΟΗΤΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

    Επιτύμβιες στήλες
    πορτραίτα φαγιούμ
    αναγεννησιακές ζωγραφικές αποκαθηλώσεις
    εξακολουθούν να πενθούν βουβά
    στο Μουσείο του Λούβρου.
    Κάποιοι ήχοι που δισταχτικά δραπετεύουν
    σιγοψέλνουν το «Άξιον εστί»
    και το «Αι γενεαί πάσαι».
    Νοητοί επιτάφιοι μία Μεγάλη Παρασκευή
    στο κέντρο των Παρισίων
    εν έτει 2014.

    Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ

    Ονειρεύτηκε πως ο Χάρων άλλαξε ενδυμασία
    και αντικατέστησε τα μαύρα με κόκκινα.
    Την επομένη, καθώς πλησίαζε την Αχερουσία
    αντίκρισε έναν ολάνθιστο κάμπο με παπαρούνες
    και είδε τον Κέρβερο να κουνά φιλικά την ουρά.
    Ίσως να ευθύνεται ο Μάιος.

    [Από τη συλλογή Η ευθύνη του Μαΐου, Καστανιώτης, Αθήνα 2014


    Η ευθύνη του Μαΐου

    Βαγγέλης Χρόνης: «Όλοι είμαστε ποιητές...» |thetoc.gr

  • Εσπερίδα: Νίκος Καζαντζάκης

    Το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 6.30 μ.μ το Μουσείο Καζαντζάκη διοργανώνει εσπερίδα με θέμα: Νίκος Καζαντζάκης – Λευτέρης Αλεξίου: Μια συνομιλία.
    Αφορμή και έμπνευση της θεματικής αποτέλεσε η σχολιασμένη επανέκδοση του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Αξέχαστοι καιροί» του Λευτέρη Αλεξίου (επιμέλεια Νίκου Χρυσού), από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο αναβιώνει το χρονικό της φιλίας Καζαντζάκη – Αλεξίου.
    Στο πρώτο μέρος, τέσσερις ομιλητές θα πραγματευτούν ζητήματα όπως οι αλληλεπιδράσεις και οι δημιουργικές «διαφωνίες» Καζαντζάκη και Αλεξίου και ο ρόλος του Λευτέρη Αλεξίου στα κρητικά και τα ελληνικά γράμματα και στο λογοτεχνικό Ηράκλειο του μεσοπολέμου του οποίου αποτέλεσαν, και οι δυο, δεσπόζουσες προσωπικότητες. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν ποιήματα του Λευτέρη Αλεξίου σε μελοποίηση του Κώστα Σφακιανάκη από τη σοπράνο Πόλυ Παπαδοπούλου και τον πιανίστα Μιχάλη Διαλυνά.
    Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο συγγραφέας Λευτέρης Γιαννακουδάκης.
  • 4ο Διεθνές Συνέδριο: Σταυροδρόμι γλωσσών & πολιτισμών & Τιμητική εκδήλωση για τον Σ. Χατζησαββίδη (2-3 & 4/6/16)


    Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Σταυροδρόμι γλωσσών & Πολιτισμών» είναι αφιερωμένο στις «Διδακτικές της Πολυγλωσσίας και Γλωσσικές Πολιτικές». Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) του Α.Π.Θ., το Κοινό Ελληνο-Γαλλικό Π.Μ.Σ. «Διδακτικές της πολυγλωσσίας και γλωσσικές πολιτικές - Διάδοση των γλωσσών και πολιτισμών σε πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα», τη διαπανεπιστημιακή ομάδα ‘Πολύδρομο’, για τη διγλωσσία και τον πολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία και το ερευνητικό εργαστήριο Cren-Inedum του Παν/μιου του Maine, Γαλλία.
    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουνίου 2016, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής (10ος όροφος), Α.Π.Θ. Το 4ο Σταυροδρόμι είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια της λειτουργίας του Κοινού Ελληνο-Γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Didactiques du plurilinguisme et politiqueslinguistiques - Diffusion des langues et cultures en context multilingue», μια συνεργασία του Τ.Ε.Π.Α.Ε., Α.Π.Θ. και του Παν/μιου του Maine, της Γαλλίας.
    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το ΤΕΠΑΕ και η Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ ανακοινώνει την εκδήλωση μνήμης και τιμής στο έργο και τη δράση του γλωσσολόγου, φίλου και ανθρώπου Σωφρόνη Χατζησσαβίδη, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, 11 πμ, στο 10ο όροφο, στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση μνήμης θα παρουσιαστούν τα κείμενα του τιμητικού τόμου για τον Σωφρόνη Χατζησαββίδη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
    Οι θεματικοί άξονες του 4ου Σταυροδρομιού είναι:
    Α. Διδακτικές της πολυγλωσσίας: διαγλωσσικότητα (translanguaging), πολυγραμματισμοί, τεχνολογίες στη γλωσσική εκπαίδευση
    Β. Γλωσσικές Πολιτικές εντός κι εκτός Ευρώπης: η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
    Το 4ο Σταυροδρόμι θα κλείσει με τιμητική εκδήλωση για τον εκλιπόντα Σωφρόνη Χατηζσαββίδη, Διευθυντή του Κοινού Ελληνο-Γαλλικού Π.Μ.Σ. από το 2006 μέχρι και τον Απρίλη του 2013.
    Οι περιλήψεις των εισηγήσεων δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις και θα πρέπει να αποσταλούν στο 4ο_stavrodromi@nured.auth.gr το αργότερο μέχρι 15/3/2016.
    Ιστοσελίδα Σταυροδρομιών: stavrodromiglwsswn.auth.gr
    Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, βλ. http://www.phil.auth.gr/Program_Chatzisavvidi.pdf
  • Βραβείο στη μνήμη του Παναγιώτη Μουλλά για τη συγγραφή μελέτης στη νεοελληνική φιλολογία

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης προκήρυξε το 2011 και απονέμει κάθε χρόνο βραβείο σε μεταπτυχιακό φοιτητή της νέας ελληνικής ή της συγκριτικής φιλολογίας, εγγεγραμμένο σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, για τη συγγραφή μιας μελέτης με θέμα από τη νεοελληνική γραμματεία (σε αυτοτελές είτε συγκριτικό πλαίσιο).
    Η μελέτη πρέπει να είναι αυτοτελής, αδημοσίευτη, γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και η έκτασή της να κυμαίνεται ανάμεσα στις 7.000 και τις 8.000 λέξεις. Το θέμα της μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε περίοδο της νεοελληνικής γραμματείας (συμπεριλαμβανομένης και της δημώδους μεσαιωνικής γραμματείας).
    Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.
    Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν ανυπόγραφες τις εργασίες τους και σύντομο βιογραφικό τους (σε δυο ξεχωριστά αρχεία) στο e-mail: miet2@otenet.gr
    Η προθεσμία υποβολής κειμένων για το βραβείο του 2016 λήγει στις 31 Μαΐου 2016. Καμιά εργασία δεν θα γίνεται δεκτή εκπρόθεσμα.
    Η επιλογή γίνεται από πενταμελή κριτική επιτροπή.
    Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στη Γραμματεία του Ιδρύματος (Θουκυδίδου 13, Πλάκα) και στο τηλέφωνο 210-3230841. Η προκήρυξη θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.miet.gr
  • Ποιητικός διαγωνισμός με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Ποιητικό διαγωνισμό, όχι μόνο για ενήλικες, αλλά και για νεώτερους λάτρεις της ποίησης, με θέμα την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη θυσία διοργανώνει η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πηγή έμπνευσης για το διαγωνισμό είναι οι βρετανοί ποιητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που με το έργο τους σε μία φρικτή περίοδο της ιστορίας, ανέδειξαν το σθένος της ανθρώπινης φύσης κάτω από δύσκολες συνθήκες.
    Ο διαγωνισμός ποίησης της Βρετανικής Πρεσβείας είναι ανοικτός σε κατοίκους Ελλάδας. Δύο κατηγορίες συμμετεχόντων, ενήλικες και μαθητές έως και 18 ετών, μπορούν να διαγωνιστούν στις εξής ενότητες:
    Ενήλικες
    · πρωτότυπο ποίημα στα ελληνικά, εμπνευσμένο από ποίημα βρετανού ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ή από έργο τέχνης της εποχής πχ. γνωστό πίνακα, γλυπτό, μνημείο.
    · μετάφραση στα ελληνικά ποιήματος ενός από βρετανούς ποιητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη λίστα που ακολουθεί.
    Μαθητές
    · πρωτότυπο ποίημα, στα ελληνικά ή τα αγγλικά πάνω στα θέματα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της θυσίας.
    Οι διακρίσεις
    Ενήλικες:
    · Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 1,000 ευρώ για κάθε ενότητα
    · Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ για κάθε ενότητα
    Μαθητές:
    · Πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ
    · Δεύτερο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 100 ευρώ
    Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να στείλουν τα ποιήματα τους έως τις 31 Μαΐου 2016, ταχυδρομικά (Γραφείο Τύπου, Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, Πλουτάρχου 1, 106 75 Αθήνα) ή μέσω email.
    · Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής
    Πρόεδρος της 4μελούς κριτικής επιτροπής είναι ο Χάρης Βλαβιανός, ενώ συμμετέχουν οι βραβευμένοι ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες Alicia Stallings, Prof. David Ricks, Μίλτος Φραγκόπουλος.
    Οι νικητές του διαγωνισμού θα παραλάβουν τα βραβεία τους σε ειδική τελετή στις 11 Νοεμβρίου 2016, Ημέρα της Εκεχειρίας.
    πηγή: in.gr (http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500046779)
  • Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δ. Δημητριάδη (26-27/5/16)

    Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. διοργανώνει, στις 26 και 27 Μαΐου 2016, μία Επιστημονική Διημερίδα αφιερωμένη στο έργο του επιφανούς και διεθνώς αναγνωρισμένου θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δοκιμιογράφου Δημήτρη Δημητριάδη.
    Η Επιστημονική Διημερίδα επιδιώκει να αποτελέσει ένα γόνιμο σημείο συνάντησης των επιστημόνων, που έχουν στόχο να προωθήσουν την έρευνα γύρω από το πολυσχιδές και ρηξικέλευθο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη.
    Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλες τις πτυχές της δημιουργικής έκφρασης του συγγραφέα: μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, μεταφραστικό και δοκιμιακό έργο, συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων.
    Η γλώσσα της Διημερίδας είναι η ελληνική.
    Το πρόγραμμα είναι της Διημερίδας είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση: http://dimitris-dimitriadis.thes.eu/

    Συνημμένα

    Η αφίσα της διημερίδας (pdf, 4.98MB)
  • Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο: Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: σταθμοί στην ιστορία, κοινωνία και καθημερινότητα, πνευματική ζωή, τέχνη και ακτινοβολία (26-27/5/16)

    Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/ΕΚΠΑΣ διοργανώνουν το Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης» με θέμα: «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: σταθμοί στην ιστορία, κοινωνία και καθημερινότητα, πνευματική ζωή, τέχνη και ακτινοβολία». Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, ώρα 17.00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων, Ισόγειο) και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 9.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» (Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων).
    Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα της Διημερίδας (pdf, 233KB)
  • Ημερίδα: Eruditionand Allusion in Theocritus (27/5/16)

    Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) διοργανώνει διεθνή ημερίδα για τον ελληνιστικό ποιητή Θεόκριτο (3ος αιώνας π.Χ) με τον τίτλο ‘Eruditionand Allusion in Theocritus’. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΠΑ στις 27 Μαΐου 2016 (Αμφιθέατρο ‘Άλκις Αργυριάδης’ – Πανεπιστημίου 30) και θα συμμετάσχουν διαπρεπείς επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
    Για το πρόγραμμα της ημερίδας και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο: https://www.ucl.ac.uk/classics/events/Erudition_and_Allusion_in_Theocritus
  • Ημερίδα: Οι μεταφραστές και ο λόγος τους (27/5/16)

    Ο Τομέας Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Οι μεταφραστές και ο λόγος τους», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 (ώρα 9:00-20:00) στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
    Ομιλητές: Βασίλης Κάλφας, Γιώργος Βάρσος, Μίλτος Φραγκόπουλος, Γιώργος Κεντρωτής, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Νίκος Πρατσίνης, Έλενα Νούσια, Αλέξανδρος Ίσαρης, Άννα Παπασταύρου, Δημήτρης Καλοκύρης, Χάρης Βλαβιανός, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου. Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εκδοτών, βιβλιοπωλών, κριτικών λογοτεχνίας, συγγραφέων και επιμελητών με θέμα «Δικαιούται να έχει λόγο ο μεταφραστής;». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Παπαδήμα.
    Είσοδος ελεύθερη. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
    Για το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας (pdf, 768KB)
  • 4η Γιορτή Πολυγλωσσίας: Γλωσσικές διαδρομές. Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις (27-29/5/16)

    4η Γιορτή Πολυγλωσσίας: Γλωσσικές διαδρομές. Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις
    Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.) με την υποστήριξη φορέων και εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εντός κι εκτός Ελλάδας. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 27-28-29 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει και φέτος με ένα νέο γλωσσικό παιχνίδι από το διδακτικό εγχειρίδιο ΚΛΙΚ στα ελληνικά, επίπεδο Α1 για παιδιά (6-12 ετών) (Καρακύργιου, Μ.-Παναγιωτίδου, Β., Θεσσαλονίκη 2015).
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένα

    Συνημμένα

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (pdf, 470KB)
  • 1st Post-Graduate Symposium in Classical Reception: Continuities and Discontinuities (28-29/5/16)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 1ου Συμποσίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών (1st Post-Graduate Symposium in Classical Reception. "Continuities and Discontinuities") το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 - 29 Μαΐου 2016.
    Για λεπτομέρειες και την πρόσκληση εισηγήσεων, βλ. http://www.philology-upatras.gr/files/content/2.%20CfP_1st_Annua...
  • Ημερίδα: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις" (31/5/16)

    Την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις".
    Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης λόγου που έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι οποίες εκκινούν από μια κοινωνική κονστρουξιονιστική οπτική, αλλά δεν έχουν απαραίτητα την ίδια αναλυτική εστίαση, καθώς άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στο μικρο-επίπεδο του κειμένου και άλλες στο μακρο-επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερίδα αποσκοπεί στο να προωθήσει τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές και ερευνήτριες που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους τα εργαλεία της θεωρίας του λόγου στα ιδιαίτερα ερευνητικά τους πεδία αλλά και να καταστήσει τη θεωρία και ανάλυση λόγου προσιτή μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από διάφορα πεδία.

    Συνημμένα

  • Δελτίο Τύπου "Αναλύσεις Λόγου" (pdf, 103KB)
  • Πρόγραμμα ημερίδας (pdf, 157KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: