Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015

Τα βλέφαρά σου νούφαρα...


Νούφαρα: πώς να τα καλλιεργήσουμε

Από τα πιο δημοφιλή υδρόβια φυτά είναι χωρίς αμφιβολία τα νούφαρα. Φαίνονται ντελικάτα, αλλά τα λουλούδια είναι τόσο ανθεκτικά όσο και όμορφα, αντέχουν σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Τα νούφαρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα ενυδρείο, μια στέρνα, μια μεγάλη ζαρντινιέρα ή σε λίμνες οποιουδήποτε μεγέθους και αναπτύσσονται από ριζώματα φυτεμένα σε γλάστρες κάτω από το νερό.

Έχουν μεγάλα κυκλικά φύλλα και υπέροχα λουλούδια  λευκά, κίτρινα, ροζ, κόκκινα και λιλά. Αν λοιπόν θέλετε να φυτέψετε νούφαρα μπορείτε να τα βρείτε στο εμπόριο. Συνήθως είναι διαθέσιμα σαν ριζώματα για φύτευση, συσκευασμένα σε καλάθια φύτευσης μαζί με όλα τα απαραίτητα για να τα φυτέψετε σωστά.

Τα νούφαρα θα πρέπει να φυτεύονται έξω άνοιξη-καλοκαίρι, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν πριν την έναρξη του χειμώνα. Είτε επιλέγετε απλές ιθαγενείς ποικιλίες είτε κάποιες από τις πιο εξωτικές καλλιεργημένες ποικιλίες.

Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει τη νύχτα, ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα.

Οδηγίες καλλιέργειας

Φυτέψτε τα νούφαρα σε μια μεγάλη γλάστρα φαρδιά και ρηχή προτού τα τοποθετήσετε στη λιμνούλα, στη στέρνα, στο ενυδρείο ή στη ζαρντινιέρα σας.
Χρησιμοποιήστε πλαστική γλάστρα για να μην αλλοιωθεί από το νερό. - Γεμίστε τη γλάστρα με βαρύ χώμα κήπου, αργιλώδες ή γενικά, λασπώδες.

Να φυτέψετε το ρίζωμα κοντά στη μια πλευρά της γλάστρας και όχι στο κέντρο της. Το ρίζωμα συνήθως έχει ένα μάτι ή μία παραφυάδα που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει να αναπτύσσεται το νούφαρο. Αυτό το μάτι θα πρέπει να κοιτάει προς τα πάνω και να μην είναι σκεπασμένο με χώμα.

Αν έχετε λίπασμα σε κόκκους ή ταμπλέτες, τοποθετήστε 1-2 ταμπλέτες στο χώμα για να βοηθήσετε το φυτό στο ξεκίνημά του.

Όταν φυτευτεί το ρίζωμα σκεπάστε το χώμα της γλάστρας με χαλίκι και λίγες μεγάλες πέτρες. Αυτό θα βοηθήσει να κρατηθεί το χώμα γύρω από το φυτό και να μην παρασυρθεί από το νερό. - Αφού το νούφαρο έχει φυτευτεί είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στη λίμνη. Ποτίστε την γλάστρα καλά προτού την τοποθετήσετε στη λίμνη.

Τοποθετήστε το δοχείο μέσα στη λίμνη, λοξά σε γωνία για να φεύγει ο αέρας. Τοποθετήστε πέτρες ή άδειες γλάστρες με χαλίκι στον πάτο της λίμνης και τοποθετήστε επάνω τους την γλάστρα σας αν το νούφαρο που έχετε είναι από αυτά που θέλουν ρηχά νερά. Έτσι θα διορθώσετε το βάθος τους και την απόσταση τους από την επιφάνεια.

Όταν αρχίσουν οι βλαστοί να αναπτύσσονται μετακινείστε τα φυτά σε μεγαλύτερο βάθος. Όταν τα νούφαρα φτάσουν στην επιφάνεια του νερού και απλώσουν τα φύλλα τους, τότε σε λίγο καιρό θα ανθίσουν κιόλας.

Δοκιμάστε το και η επιτυχία είναι σίγουρη. Θα τα λατρέψετε! Καλή επιτυχία.

Πηγή: http://www.vita.gr
**********************

Monet's Waterlilies

Today as the news from Selma and Saigon
poisons the air like fallout,
I come again to see
the serene, great picture that I love.

Here space and time exist in light
the eye like the eye of faith believes.
The seen, the known
dissolve in iridescence, become
illusive flesh of light
that was not, was, forever is.

O light beheld as through refracting tears.
Here is the aura of that world
each of us has lost.
Here is the shadow of its joy.


Τα νούφαρα του Μονέ

Σήμερα, καθώς τα νέα από τη Σέλμα* και τη Σαϊγκόν
δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα σαν ραδιενεργή τέφρα,
επιστρέφω για να δω
τη γαλήνια, σπουδαία εικόνα που αγαπώ.


Εδώ τόπος και χρόνος λούζονται στο φως
ο οφθαλμός σαν τον οφθαλμό της πίστεως πιστεύει.
Το ορατό και το οικείο
διαλύονται στους ιριδισμούς, γίνονται
απατηλή ύλη φωτός
που δεν υπήρξε, υπήρξε, αενάως υπάρχει.


Ω, φως, ιδωμένο σαν διάθλαση μέσ' από δάκρυα.
Ιδού  η αύρα του κόσμου
που ο καθένας μας έχει απολέσει.
Ιδού η σκιά της χαράς του


Αποτέλεσμα εικόνας για Robert Hayden 
 Robert Hayden (Robert Hayden - Wikipedia, the free encyclopedia)

Τα νούφαρα του Μονέ: έξι ποιήματα
μτφρ.: Γιάννης Παλαβός



* *Σέλμα: Πόλη της Αλαμπάμα, όπου το 1965 (έναν χρόνο προτού συνθέσει το ποίημα Τα νούφαρα του Μονέ) έλαβαν χώρα μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας. Οι διαμαρτυρίες κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, της αστυνομίας και της Κου Κλουξ Κλαν.

Πηγή:http://www.poema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...