Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2015

«Γ@μήστε τους πολιτικούς»

«Γ@μήστε τους πολιτικούς»: Ο Cumberbatch μίλησε για τους πρόσφυγες και άφησε άφωνο ένα ολόκληρο θέατρο



Δημοσιεύθηκε:
CUMBERBATCH HAMLET


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Benedict Cumberbatch παίρνει θέση απέναντι σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα με παγκόσμιο αντίκτυπο -όλοι θυμόμαστε το μήνυμά του προς τους παπαράτσι το 2013, στο οποίο έγραφε «Πηγαίνετε να φωτογραφήσετε την Αίγυπτο και να δείξετε στον κόσμο κάτι πραγματικά σημαντικό», αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο που κυμαινόταν στη χώρα.
Τις περασμένη Τρίτη όμως, μετά το τέλος μιας ακόμα παράστασης του «Άμλετ» στον οποίο πρωταγωνιστεί αυτόν τον καιρό στο Barbican του Λονδίνου, ο Βρετανός ηθοποιός δεν μπόρεσε να κρύψει τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει για το θέμα των προσφύγων. Στον λόγο που απεύθυνε προς το κοινό του θεάτρου εκείνο το βράδυ μάλιστα, φαίνεται να είπε μεταξύ άλλων «fuck the politicians».
Εδώ και αρκετές μέρες ο Cumberbatch βγάζει μικρούς λόγους μετά το τέλος κάθε παράστασης, κατά τους οποίους έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχτεί μόνο 20.000 πρόσφυγες τα τελευταία 5 χρόνια. Παράλληλα, ζητά από τους θεατές να προσφέρουν ό,τι μπορούν προς βοήθεια των Σύριων προσφύγων. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από £150.000 (περίπου €209.000) από τις δωρεές του κοινού, για να ενισχύσει την ΜΚΟ Save the Children.
Σε κάθε λόγο του, ο Cumberbatch απαγγέλλει ένα ποίημα της Σομαλής ποιήτριας Warsan Shire με τίτλο «Home», το οποίο αναφέρει σε έναν στίχο «Κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά».
barbican theatre hamlet
Κατά τη διάρκεια του επίμαχου λόγου του το βράδυ της Τρίτης, ο ηθοποιός μίλησε στους θεατές για την εμπειρία ενός φίλου του, ο οποίος ήρθε ως εθελοντής στη Λέσβο για να βοηθήσει με τις χιλιάδες προσφύγων που καταφθάνουν κάθε μέρα.
«Όπου κι αν κοίταζες στον ορίζοντα δεν υπήρχε τίποτε πέρα από βάρκες και στην ακτή τίποτα παρά σωσίβια», περιέγραψε. «Αυτό που λέμε, ως πολίτες του κόσμου, είναι πως σας βλέπουμε... και τουλάχιστον κάποια βοήθεια έρχεται».
Όσο για την απρεπή γλώσσα που χρησιμοποίησε, σίγουρα ήταν κάτι που οι Βρετανοί θεατρόφιλοι δεν περίμεναν να ακούσουν σε μια καθώς πρέπει βραδιά στο Barbican. Αυτό δεν τους σταμάτησε όμως από το να τον καταχειροκροτήσουν. «Ξαφνικά ακούσαμε αυτό το “Γ@μήστε τους πολιτικούς”», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους στην Daily Mail. «Δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις όταν πας να περάσεις ένα απόγευμα με τον Βάρδο (Σέξπιρ), κέρδισε όμως αρκετές επευφημίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...