Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

Το Charlie Hebdo πάλι σαρκάζει και διχάζει

 Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Το Charlie Hebdo πάλι σαρκάζει και διχάζει


 
Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, δημοσίευσε  μια σειρά γελοιογραφιών στην τελευταία έκδοσή  του, που απεικονίζουν  τον πνιγμό του μικρού Κούρδου   Αϊλάν Γκαλίπ  από τη Συρία στη θάλασσα του Αιγαίου . 
Τα σκίτσα προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις : από τι μία θερμή ανταπόκριση από τους προοδευτικούς αναγνώστες, που είδαν σ΄αυτά τη σκληρή κριτική της υποκρισίας και της φασιστικής-ρατσιστικής νοοτροπίας της λεγόμενης "χριστιανικής" Ευρώπης , από την άλλη όμως αύξησαν  την οργή των σχολιαστών εφημερίδων και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, που είδαν σ΄ αυτό έναν δύσκολα αποκρυπτόμενο ρατσισμό.

Στο πρώτο σκίτσο απεικονίζεται το άψυχο σωματάκι του  Αϊλάν  μπρούμυτα στη θάλασσα της παραλίας  και έχει τίτλο: «Τόσο κοντά στον στόχο του...». Δίπλα στη σορό του παιδιού  ακριβώς βρίσκεται μια διαφημιστική πινακίδα που θυμίζει τη γνωστή αλυσίδα φαστφούντ McDonald’s και η οποία γράφει σαρκαστικά: «Δύο παιδικά μενού στην τιμή του ενός».
Το δεύτερο σκίτσο έχει  ως υπέρτιτλο τη φράση : Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ , παρουσιάζοντας  τον  (θαυματοποιό) Χριστό όρθιο πάνω στα κύματα   να λέει «Οι χριστιανοί περπατούν πάνω στο νερό». Δίπλα του φαίνονται τα πόδια ενός  μικρού παιδιού που  βυθίζεται στη θάλασσα . Ο Χριστός αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι  «Τα παιδιά των μουσουλμάνων βουλιάζουν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...