Σάββατο, Αυγούστου 22, 2015

Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά ...

Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά μπορεί ο καλός θεός της λογοτεχνίας να ανταμείψει το πάθος σου. Να σου στείλει στα χέρια το μυθιστόρημα της Χριστίνας Καράμπελα «Ο ψίθυρος της Ευδοκίας» (εκδόσεις Πόλις). Και ένα συναρπαστικό αστυνομικό και μια ξεχωριστή νέα ελληνική φωνή, που το πρώτο της βιβλίο («Καιροί τέσσερεις», από τον ίδιο οίκο) το είχα προσπεράσει.
Να εξηγηθώ, πάντως. Ο «Ψίθυρος της Ευδοκίας», αν και έχει όλες τις απαραίτητες συμβάσεις του είδους για να πατάει γερά στα πόδια του, από την πρώτη κιόλας σελίδα του δηλώνει ευθαρσώς ότι θα τις ξεπεράσει.
Ξεκινά, ας πούμε, με ένα λαϊκό παραμύθι για μια νεκροζώντανη κόρη (γι’ αυτό, να επιμείνετε φίλοι του είδους). Μετά μπαίνουν στη σκηνή οι ήρωες, ο ορθολογιστής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων και η ονειροπαρμένη νεαρή υφισταμένη του.
Μας δίνεται και το μυστήριο που πρέπει να λύσουν: μια μεσήλιξ χαρτομάντισσα, η Ευδοκία του τίτλου, εξαφανίζεται μέρα μεσημέρι. Ετσι καταγγέλλουν, τουλάχιστον, τρεις πολύ περίεργες γριές πελάτισσές της.
Η Χριστίνα Καράμπελα κρατά σε όλο το βιβλίο της τα δύο διαφορετικά επίπεδα, το παραμύθι και την αστυνομική ιστορία. Τα εναλλάσσει. Με έναν μοναδικό τρόπο το ένα καθρεφτίζεται στο άλλο.
Το ένα αποκωδικοποιεί και ερμηνεύει το άλλο. Αλλωστε και η αστυνομική της ιστορία, θα δείτε, δεν είναι από τις συνηθισμένες, αν και άρχισα ήδη να τη φαντάζομαι σε μια μεγάλη οθόνη...
Βένα Γεωργακοπούλου, Εφημερίδα των Συντακτών, 21.8.15

Διαβάστε =>:«Εγραφα ένα παραμύθι και βγήκε αστυνομικό»

Η συγγραφέας Χριστίνα Καράμπελα
Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά μπορεί ο καλός θεός της λογοτεχνίας να ανταμείψει το πάθος σου. Να σου στείλει στα χέρια το μυθιστόρημα της Χριστίνας Καράμπελα «Ο ψίθυρος της Ευδοκίας». Και ένα συναρπαστικό αστυνομικό και μια ξεχωριστή νέα ελληνική φωνή, που το πρώτο της βιβλίο («Καιροί τέσσερεις») το είχα προσπεράσει.

Ό ψίθυρος της Ευδοκίας

Ό ψίθυρος της Ευδοκίας



Χριστίνα Καράμπελα

Πόλις, 2015
180 σελ.
ISBN 978-960-435-480-1, [Κυκλοφορεί ]
Τιμή € 12,50


Η Ευδοκία Δημουλίδου εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Ελευσίνα, όπως καταγγέλλουν στην αστυνομία τρεις ιδιόρρυθμες ηλικιωμένες αδελφές, και η νεαρή αστυνομικός Ελισάβετ Ξένου αναλαμβάνει να ερευνήσει τη μυστηριώδη υπόθεση.

Παράλληλα, σε τόπο μακρινό, μια φορά κι έναν καιρό, "μια κόρη έπεσε σε ύπνο που έμοιαζε με λιγοθυμιά. Οι μέρες πέρναγαν και αυτή δεν ξύπναγε. Ανάπνεε, δεν ήταν πεθαμένη, μα τίποτα δεν την ξυπνούσε..."

Θα εξιχνιαστεί η υπόθεση Δημουλίδου; Θα ξυπνήσει η κοιμισμένη κόρη; Δύο αφηγήσεις που αντικρίζονται και διαπλέκονται, παραμύθι και αστυνομική ιστορία, παρελθόν και παρόν, παρωδία και σπαραγμός, ζωή και θάνατος, σε μια συνάντηση αποκαλυπτική.

Ένα μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις, την αγάπη και την εγκατάλειψη, τη ζοφερή και τη φωτεινή όψη των πραγμάτων, με αναπάντεχη τροπή, που μας θυμίζει πόσο απροσδόκητα και απροσδιόριστα είναι τα ανθρώπινα.
Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άλκηστις Σουλογιάννη, Κραυγές και ψίθυροι, www.bookpress.gr, 14.7.2015

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Αλμυρά πιάτα και θανατηφόρα ανορεξία, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 28.6.2015

Ιάκωβος Κυθρεώτης, Πιασμένοι στη δίνη του σκότους, "Εφημερίδα των Συντακτών", 13.6.2015

Γιούλη Αναστασοπούλου, Χ. Καράμπελα: Η διάθεση αδιάθετων φορτίων ελεγκτικής επιθυμίας, www.oanagnostis.gr, 28.5.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...