Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015

'Εθνος ηρώων εναντίον τεράτων

Οι Κούρδοι έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την Κομπάνι – Νεκροί 60 τζιχαντιστές

Οι Κούρδοι έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την Κομπάνι – Νεκροί 60 τζιχαντιστές
Οι αριστεροί Κούρδοι αντάρτες του YPG/YPJ ανακοίνωσαν ότι έδιωξαν ολοκληρωτικά το Ισλαμικό Κράτος από την Κομπάνι πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη το πρωί τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην Κομπάνι με 3 βομβιστές αυτοκτονίας που οδηγούσαν παγιδευμένα οχήματα.
Οι βομβιστές επιτέθηκαν μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.
Στη συνέχεια άλλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη, σκότωσαν δεκάδες Κούρδους αμάχους, πήραν άλλους ομήρους και οχυρώθηκαν σε κάποια κτίρια.
Οι Κούρδοι αντάρτες του YPG μαζί με Κούρδους αντάρτες του PKK μετά από δύο ημέρες σκληρών μαχών εξεδίωξαν τους επιδρομείς τζιχαντιστές, αφού πρώτα σκότωσαν περισσότερους από 60.
Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του YPG, Ρεντούρ Ξελίλ (Redur Xelil), 8 τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος διέφυγαν από βέβαιο θάνατο καταφεύγοντας στο έδαφος της Τουρκίας.
«Υπάρχουν περιπολίες σε πολλές γειτονιές της πόλης, γιατί μπορεί κάπου ακόμα ορισμένοι να κρύβονται. Ωστόσο, η πόλη τώρα είναι ήρεμη», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Δυστυχώς οι Κούρδοι αντάρτες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν ένα σχολείο, νωρίτερα το Σάββατο, όπου είχαν καταφύγει οι τζιχαντιστές, είχαν οχυρωθεί και από εκεί έδιναν μάχη.
Οι τζιχαντιστές επιδρομείς σκότωσαν περί 200 Κούρδους αμάχους, κατοίκους της Κομπάνι, αυτές τις δύο ημέρες της επιδρομής τους. Θεωρείται η χειρότερη ομαδική δολοφονία εις βάρος αμάχων που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
kobane2
Η Κομπάνι είναι η πόλη σύμβολο της κουρδικής αντίστασης. Οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν την πολιορκία της στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 αλλά στα μέσα Ιανουαρίου του 2015 αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν, έχοντας χάσει χιλιάδες άνδρες στις οδομαχίες με τους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης και από τις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών.
Η κατάληψη της Κομπάνι ήταν κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορθά θεωρούσε ότι εάν η Κομπάνι έπεφτε στα χέρια των τζιχαντιστών, τα όνειρα των Κούρδων για δημιουργία αυτόνομου κράτους στη βόρεια Συρία θα διαλύονταν και εκείνος δεν θα είχε καμία κουρδική απειλή στο μαλακό υπογάστριο της χώρας του.
Προς μεγάλη απογοήτευση όμως του Ερντογάν, οι ΗΠΑ έκριναν ότι άξιζε να βοηθήσουν τους Κούρδους στον πόλεμο. Η Κομπάνι δεν έπεσε και χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι ανέκαμψαν και πλέον έχουν ανακαταλάβει τα περισσότερα εδάφη του συριακού Κουρδιστάν.
Το YPG εκτιμά ότι η τελευταία επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι ήταν μάλλον μια επιδρομή «αυτοκτονίας» παρά μια συντονισμένη απόπειρα αιφνιδιαστικής κατάληψης της πόλης.

Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίες: Οι Κούρδοι μαζεύουν τα πτώματα των τζιχαντιστών από τους δρόμους της Κομπάνι και τα φορτώνουν σε μια καρότσα.

jihadistis1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι μάσκες ως προσχήματα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

  Όχι στο όνομά μας!  Η μάσκα είναι, βέβαια, μια κάποια λύση. Να μιλάμε για "κρίση", αντί για ...