Δευτέρα, Ιουνίου 22, 2015

Ένας σπουδαίος Ρώσος ζωγράφος

Alexei Petrovich Bogoliubov ( Novgorod 1824 - Paris 1896)


Ο  Αλεξέι Πέτροβιτς Μπογκολιούμποφ  ήταν Ρώσος τοπιογράφος.
  Το 1841, ο Αλεξέι αποφοίτησε από τη στρατιωτική σχολή του Ρωσικού Ναυτικού και άρχισε να ταξιδεύει με τον στόλο σε πολλές χώρες. Το 1849, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής  στην Ακαδημία  Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης υπό τον  Maxim Vorobiev. Ο νεαρός ζωγράφος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Ιβάν Αϊβαζόφσκι. Το 1853 τελείωσε την Ακαδημία με μεγάλο χρυσό μετάλλιο. Παραιτήθηκε από  αξιωματικός του ναυτικού και διορίστηκε  ως καλλιτέχνης στην έδρα του Ναυτικού. 

  Από το  1854 έως το 1860  ταξίδεψε στην Ευρώπη και εργάστηκε εντατικά . Στη Ρώμη έγινε φίλος  με τον Αλέξανδρο Ιβάνοφ, ο οποίος έπεισε Bogoliubov να επικεντρωθεί περισσότερο στη σχέδιο. Στο Ντίσελντορφ, ο Bogoliubov πήρε μαθήματα από τον ζωγράφο Ανδρέα Achenbach. Στο Παρίσι θαύμαζε τους καλλιτέχνες της Σχολής Barbizon, και έγινε φίλος με τους Γάλλους ζωγράφους Camille Corot και Charles François Daubigny.
Ο  Bogoliubov επέστρεψε στη Ρωσία το 1860, όπου εξέθεσε  έργα του στην Ακαδημία και έλαβε τον τίτλο του καθηγητή. Δίδαξε στην Ακαδημία για κάποιο χρονικό διάστημα και στη δεκαετία του 1860 ταξίδεψε κατά μήκος του Βόλγα. Οι πίνακές του έχασαν  όλα τα ίχνη του Ρομαντισμού, λόγω της ένθερμης στροφής του στον  φυσικό ρεαλισμό. Το 1871 εξελέγη στην Αυτοκρατορική Ακαδημία των Τεχνών.

  Από το 1870 ήρθε πολύ κοντά στο  καλλιτεχνικό κίνημα των Wanderers (περιπατητών), συμμετείχε σε όλες τις εκθέσεις τους  και έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου τους. Πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία  από ό, τι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη του κινήματος, είχε επιφυλάξεις για τις  κοινωνικές  τους ιδέες. Το 1873, Bogoliubov άφησε την Ακαδημία από αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους του τους αποκαλούμενους Ιtinerants  και μάλιστα προσπάθησε να δημιουργήσει μια εναλλακτική Ρωσική Ακαδημία Τεχνών στη Ρώμη.
 
 Μετά το 1873 ο  Bogoliubov έζησε κυρίως στο Παρίσι, λόγω της κακής κατάστασης της καρδιάς του. Το σπίτι του έμοιαζε με  ρωσική αποικία: στους συχνούς επισκέπτες του περιλαμβάνονται οι Ιβάν Τουργκένιεφ, Ίλια Ρέπιν , Βασίλι Πολένοφ, Μαρκ Αντοκόλσκι και Βασίλι Βαίλιεβιτς Βερεσάγκιν.
  
Το 1885 ο  Bogoliubov άνοιξε ένα μουσείο τέχνης στο Σαράτοφ.  Ήταν το πρώτο μουσείο τέχνης στη Ρωσία ανοιχτό  στο ευρύ κοινό, επτά χρόνια νωρίτερα από ό, τι  η Πινακοθήκη  στη Μόσχα και δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.
Ο  Bogoliubov πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου  1896 στο Παρίσι.. Μετά το θάνατό του, άφησε όλα του τα χρήματα (περίπου 200.000 ρωσικά ρούβλια , δηλαδή 6.000,000 σημερινά  δολλάρια ) στο μουσείο και στη  σχολή ζωγραφικής, ένα  σχολείο που ονομάστηκε Bogoliubov  Σχολή  Ζωγραφικής. Μεταξύ των ζωγράφων που παρακολούθησαν  το σχολείο Bogoliubov ήταν  σημαντικοί εκπρόσωποι του μοντερνισμού, όπως ο Βίκτωρ Μπορίσοφ-Musatov και ο Pavel Kuznetsov .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...