Κυριακή, Μαρτίου 29, 2015

Χανς Ερνί: Ένας Ιδεολόγος ζωγράφος με ευαισθησία και στοχασμό


 Ο Χανς Ερνί (Hans Erni, 21 Φεβρουαρίου 1909 – 21 Μαρτίου 2015)
Ελβετός ζωγράφος. Φοίτησε πρώτα στο Παρίσι, στην Ακαδημία Ζιλιάν (1928-29), και συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Βερολίνου (1929-30). Στα συχνά ταξίδια του ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες διαφόρων τάσεων όπως ο Αρπ, ο Μπρανκούζι, ο Μοντριάν και ο Καντίνσκι.

Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά προβλήματα, με την πεποίθηση ότι η «τέχνη για την τέχνη» είναι μια αρχή ξεπερασμένη και ότι ο αληθινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να αγνοεί τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, αλλά πρέπει να εκτελεί εποικοδομητικό έργο, ο Έ. κατηγόρησε τους ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης και του υπερρεαλισμού ότι βρίσκονταν έξω από την πραγματικότητα και συνεπώς δεν ανανεώνονταν. Κατά τον Έ., η σύγχρονη τέχνη οφείλει να ακολουθεί μια ιδέα και να εναρμονίζει την ευαισθησία με τον ορθολογισμό.
Τα πανό και οι τοιχογραφίες είναι τα πιο ενδεικτικά έργα των απόψεών του.
 Τα κυριότερα βρίσκονται στην Ελβετία: στο εθνογραφικό μουσείο της Νεσατέλ, στη Λουκέρνη, στη Βέρνη, στη Ζυρίχη και στη Γενεύη. Στις συνθέσεις του (νωπογραφίες, χαρακτικά, ψηφιδωτά) επεδίωκε τη σαφήνεια και την εξέφραζε με την αυστηρή σύνθεση των όγκων και την εξαιρετική καθαρότητα της γραμμής που εμπνέεται από αναγεννησιακά πρότυπα. Έχει ασχοληθεί επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...