Παρασκευή, Μαρτίου 27, 2015

Έτσι είναι, όπως τα λέει ο Γκρέγκορ

Γκρέγκορ Γκίζι (Die Linke): Δεν θα ήμουν ευδιάθετος στην θέση του Τσίπρα

. Πηγή: Μεταρρύθμιση
 
Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας και εταίρων είναι επί της ουσίας πολιτική, ενώ τόνισε ότι δεν θα ήταν τόσο ευδιάθετος στην θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, εξαιτίας των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει, παρά την αισιοδοξία του για την κατάληξη.
Οι 18 κυβερνήσεις ακολουθούν νεοφιλελεύθερη πορεία και μόνο η ελληνική λέει όχι, υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσκρούει σε πολλές αντιστάσεις στην προσπάθειά της να εφαρμόσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο: «Για παράδειγμα, η ΕΕ ανακοινώνει ότι τάσσεται εναντίον ενός νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ενός άλλου για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Η πορεία που ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αρέσει. Φτωχοί και μεσοαστοί θα εξακολουθήσουν να σηκώνουν τα βάρη και όχι οι πλούσιοι. Στη Γερμανία έγινε κάτι παρόμοιο με την «Ατζέντα 2010» (σ.σ. βαθιές τομές στο κοινωνικό κράτος επί καγκελαρίας Σρέντερ), αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ χειρότερη. Εκεί τρεις υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ήταν συνεχώς παρόντες. Ιδίως όμως η ΕΚΤ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα».
Ο Γκρέγκορ Γκίζι θεωρεί ότι οι εταίροι έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν πίσω τις πιστώσεις που έδωσαν στην Ελλάδα. Όχι όμως και να υπαγορεύουν στην χώρα τι ακριβώς να κάνει: «Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων των φορολογικών αρχών, τη δημιουργία κτηματολογίου και την καταπολέμηση την δωροδοκίας. Να σημειώσω μόνο ότι επί πέντε χρόνια η Γερμανία έδινε πιστώσεις στην Ελλάδα. Σε μια κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, η οποία δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν παράπονα. Η νέα κυβέρνηση δεν πρόλαβε καν να εκλεγεί και ξεκίνησαν τη γκρίνια. Μα δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει σε λίγες μέρες όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες επί χρόνια».«Είχα την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ευδιάθετος και αισιόδοξος στο Βερολίνο. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν θα ήμουν ευδιάθετος στη θέση του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...