Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2015

Πού είναι η αξιοκρατία , ρε γαμώτο;

Έτσι δουλεύουν οι δημόσιοι  οργανισμοί στο  Λαμογιστάν
*****************************

Έργα και ημέρες του Γενικού  Γραμματέα ΓΓΕΤ, Δρ. Χρ. Βασιλάκου

 
 
 
 
 
 
 **********************************
 
Η Καθημερινή ,

Προσφυγή στην Ε.Ε. εναντίον ΓΓΕΤ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφεύγουν ερευνητές εγκαλώντας τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για διαβλητές διαδικασίες στην επιλογή των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια της Ε.Ε. Παράλληλα, εξετάζεται η προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι ότι σε μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης –ενδεικτικά, η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ για κάθε πρόταση για μία πενταετία– ερευνητικές προτάσεις που πέρασαν τη βαθμολογική βάση κλήθηκαν εκ των υστέρων να συμπράξουν με άλλες που δεν την πέρασαν. Και εάν δεν το κάνουν αποκλείονται, τουλάχιστον προς το παρόν, από τη χρηματοδότηση. Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα για προτάσεις οι οποίες δεν είχαν εμφανιστεί κατά την έναρξη της διαδικασίας, αλλά υπεβλήθησαν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, η ΓΓΕΤ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2013 τη διαδικασία ανάδειξης των ερευνητικών υποδομών, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας και συμβάλλουν ουσιαστικά στην εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη και καινοτομία. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αξιολογήθηκαν από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν πέντε και η βαθμολογία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4 βαθμοί στους 5 για κάθε κριτήριο, δηλαδή τουλάχιστον 16 στα 20.

Συνολικά 43 προτάσεις βαθμολογήθηκαν με 16 και πάνω, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ) για την υποδομή EMORI. Τον Μάιο 2014 ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι των προτάσεων για τα αποτελέσματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΛΙΕΚ ο πρόεδρός του, καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Φούντζηλας, η πρόταση EMORI αξιολογήθηκε θετικά (με 16/20). Στις 4 Ιουνίου, σε εκδήλωση της ΓΓΕΤ, ανακοινώθηκαν ομαδοποιήσεις κάποιων από τις προτάσεις που παρουσιάζουν συνέργειες. Η πρόταση EMORI ανακοινώθηκε ως χρηματοδοτούμενη αυτοτελώς. Την ίδια ημέρα διανεμήθηκε νέα λίστα, όπου ξαφνικά εμφανίστηκαν ως θετικά αξιολογηθείσες δύο προτάσεις που δεν περιλαμβάνονταν στην πρώτη λίστα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 16 μονάδες. Στη συνέχεια, σε συνάντηση του ΕΛΙΕΚ με τον ΓΓΕΤ Χρήστο Βασιλάκο, αιφνιδίως ανακοινώθηκε ότι η υποδομή EMORI θα χρηματοδοτηθεί μόνο ομαδοποιημένη μαζί με τρεις προτάσεις, τις δύο κομμένες προτάσεις, και μία νέα.

Αποκλεισμός από χρηματοδότηση, η απάντηση

Στην αντίδραση του ΕΛΙΕΚ –"κανείς συμμετέχων δεν είναι υποχρεωμένος από την προκήρυξη να ανεχτεί, και δη εκβιαστικά, την ομαδοποίησή του, προκειμένου να εισπράξει χρηματοδότηση την οποία η πρότασή του, ατομικά, είχε κριθεί ότι δικαιούται, και δεν είναι δυνατόν να εξαναγκάζεται σε ομαδοποίηση με προτάσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (βαθμολογία)–" η απάντηση ήταν ο...αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση!. Και όπως τονίζει ο κ. Φούντζηλας, «αποκλείστηκε η EMORI που είχε κριθεί θετικά και χρηματοδοτήθηκαν προτάσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια».

***************************

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: