Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2014

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Αφιέρωμα στον Εμμ. Κριαρά στο Μουσείο Ηρακλειδών (6/12/14)

    Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει βραδιά μνήμης και τιμής στον Εμμανουήλ Κριαρά. Το αφιέρωμα, το οποίο επιμελούνται οι καθηγητές Χ. Μπαμπούνης και Θ. Πυλαρινός, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ώρα 18:00 στους χώρους του κεντρικού κτηρίου, Ηρακλειδών 16, Θησείο.
  • Έκδοση ανθολογίας ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Βraille

    Στην έκδοση ανθολογίας ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Βraille προχώρησε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ). Η ανθολογία περιλαμβάνει δεκαέξι από τα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη: «Όσο μπορείς», «Ιθάκη», «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Τείχη», «Μέρες του 1903», «Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας», «Μύρης · Αλεξάνδρεια του 340 μ. Χ.», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Η διορία του Νέρωνος», «Η Σατραπεία», «Η πόλις», «Θερμοπύλες», «Τρώες», «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης», «Επέστρεφε», «Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.».
  • Ημερίδα στο Βερολίνο: Verstehen helfen: von

    Το Centrum Modernes Griechenland του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργανώνει ημερίδα με θέμα την κατανόηση, έκδοση και προώθηση της μεταφρασμένης λογοτεχνίας περιφερειακών χωρών στη Γερμανία ("Verstehen helfen: von
  • Λογοτεχνικά βραβεία Athens Prize for Literature (24/11/14)

    Απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου τα βραβεία μυθιστορήματος «Athens Prize for Literature» για το έτος 2014, στην αίθουσα «Κ. Π. Καβάφης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα απέσπασε ο Τηλέμαχος Κώτσιας για το μυθιστόρημά του «Κώδικας τιμής» (2013) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Το βραβείο για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα, όπως ήταν ήδη γνωστό, απονεμήθηκε στον Αμερικανό Άντονι Μάρα για τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ίκαρος» σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.
  • Αφιέρωμα στον Γιάννη Σκαρίμπα (28/11/14)

    Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του εκκεντρικού συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα η φιλόλογος-δημοσιογράφος Λ. Κουζέλη διαβάζει από το έργο του. Θα προηγηθεί ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης (Νικομάχου 18, Κάτω Ηλιούπολη, Αθήνα).
  • Παρουσίαση βιβλίου (28/11/14)

    Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της δίγλωσσης ανθολογίας με διηγήματα σαράντα τεσσάρων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων συγγραφέων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Γ. Κεχαγιόγλου και Ν. Κιζιλγιουρέκ και οι επιμελητές του Λ. Παπαλεοντίου και Ιμ. Αζίζ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
  • Απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μάκη Τσίτα

    Απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Μάκη Τσίτα Σε μια λαμπρή τελετή στο κατάμεστο Concert Noble των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014, η απονομή των Βραβείων Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 στον Έλληνα συγγραφέα Μάκη Τσίτα, για το μυθιστόρημά του "Μάρτυς μου ο Θεός", και σε 12 νέους πεζογράφους από ισάριθμες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics και από την ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Silvia Costa, παρουσία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi εκ μέρους της ιταλικής Προεδρίας. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
    Μάρτυς μου ο Θεός Ο αφηγητής της ιστορίας -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, που δεν επιθυμεί παρά να ζήσει με αξιοπρέπεια-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται, από την παιδική του ηλικία, στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι -οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος· οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία, δημιουργεί ψηφίδα ψηφίδα έναν δικό του κόσμο.

    Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ανάμεσα στο ζωτικό ψεύδος και την αλήθεια, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα αποκτά καθολικότερες διαστάσεις ως σύμβολο του ανθρώπου που, εξαιτίας της αγαθότητάς του, αντιμετωπίζει από κάθε πλευρά την εχθρότητα και τον κυνισμό. Συγχρόνως, με τη σχεδόν παιδική αθωότητά του, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά το εκτρωματικό είδωλο της ίδιας αυτής κοινωνίας η οποία τον εκβάλλει από τους κόλπους της.


    Κριτικές - Παρουσιάσεις
    Γιώργος Βέης, Μια αφήγηση ρέουσα, "Η Αυγή", 23.11.2014

    Ανθούλα Δανιήλ, Μάρτυς μου ο Θεός, frear.gr, 29.10.2014

    Βασίλης Καψάσκης, "Δεν κάνει τζέρτζελο ο πολιτισμός, δεν πουλάει", "Lifo", 20.10.2014

    Κρίστυ Κουνινιώτη, Μάρτυς μου ο Θεός, 20.10.2014

    Σωτήρης Παστάκας, Μάρτυς μου ο Θεός, http://www.poiein.gr, 12.10.2014

    Γιάννης Στάμος, «Η ζωή του μέσου Έλληνα είναι γεμάτη αντιφάσεις», "Ελευθεροτυπία", 9.10.2014

    Ελένη Χωρεάνθη, Μάρτυς μου ο Θεός, Οκτώβριος 2014

    Γιάννης Καλογερόπουλος, Το θύμα και το τέρας, "Έξώστης", 5.9.2014

    Σταυρούλα Τσούπρου, Μάρτυς μου ο Θεός, Περιοδικό "Νέα Εστία", τχ. 1863, Σεπτέμβριος 2014

    Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Μάρτυς μου ο Θεός, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 50, Άνοιξη 2014

    Librofilo, Μάρτυς μου ο Θεός, "Librofilo", 20.5.2014

    Κατερίνα Μαλακατέ, Μάρτυς μου ο Θεός, "Διαβάζοντας", 13.5.2014 [Πηγή: BiblioNet]
  • Παρουσίαση βιβλίου (1/12/14)

    Η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Τσίτα "Μάρτυς μου ο Θεός", στη Στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Δημοσθένους 4), τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, στις 7.30 μ.μ.
  • Παρουσίαση του έργου Κυπρίων λογοτεχνών (29/11/14)

    Η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του έργου των Κυπρίων λογοτεχνών Λεωνίδα Γαλάζη, Γιώργου Μολέσκη, Γιώργου Φράγκου, Ανδρέα Χατζηθωμά, Βασίλκας Χατζήπαπα, Χρίστου Χατζήπαπα και Γιώργου Χριστοδουλίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Δημοσθένους 4), το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.30.
  • 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών: Ο ελληνισμός ως πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-2015): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, κοινωνία (16-17/10/15)

    Το Τμήμα Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νοτιοανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας οργανώνει το 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών από τις 16 έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 στο Βουκουρέστι. Το 3ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών αφιερώνεται στη μνήμη του συναδέλφου Iordan Poromanski του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου. Θέμα του Συνεδρίου: Ο ελληνισμός ως πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-2015): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, κοινωνία
  • Ημερίδα: Από τους δράκος στα Transformers, η σημειολογία του Ήρωα και ο ρόλος της μυθοπλασίας, στην αγωγή και τον ψυχισμό των παιδιών (6/12/14)

    Ημερίδα με θέμα τη σημειολογία των παιδικών ηρώων και τον ρόλο της μυθοπλασίας στην αγωγή και τον ψυχισμό των παιδιών διοργανώνεται το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τον τηλεοπτικό σταθμό Nickelodeon. Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση από μια σειρά ενημερωτικών δράσεων για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά κάτω από την ομπρέλα «Kids in Action». Μετά την επιτυχία της ημερίδας με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο. Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Κίνδυνοι», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ακολουθεί η ημερίδα «Από τους δράκος στα Transformers, η σημειολογία του Ήρωα και ο ρόλος της μυθοπλασίας, στην αγωγή και τον ψυχισμό των παιδιών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο «Νίκος Σκαλκώτας», αίθουσα MC2, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 10.00-13.00, με ελεύθερη είσοδο.
  • Ημερίδα του Ιδρύματος Ωνάση στη Ρώμη: Re-think the past (1/12/14)

    Το Ίδρυμα Ωνάση σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο: "RE-THINK THE PAST
  • Ημερίδα: Το μέλλον είναι εδώ: Εξελίσσοντας τη στρατηγική, τον προγραμματισμό και την επικοινωνία μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών (5/12/14)

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κίνηση των 5 Μουσείων, Το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και το Βρετανικό Συμβούλιο σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: Εξελίσσοντας τη στρατηγική, τον προγραμματισμό και την επικοινωνία μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών». Η ημερίδα θα γίνει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
  • Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των ΗΠΑ 2014

    Απονεμήθηκαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το έτος 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...