Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

Γιατί τόση σκληρότητα από τους Τροικανούς;


Σκληρή κριτική

Alpha Bank: Παντελώς ασύμμετρη η στάση της τρόικας

Δεν αναγνωρίζονται οι μεγάλες προσπάθειες - Δίνεται βαρύτητα σε ασήμαντα ζητήματα τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας
alpha 

Σκληρή κριτική στην τρόικα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ασκεί η Alpha Bank. Σε ότι αφορά την υπαναχώρηση των πιστωτών στο θέμα της ανακούφισης του χρέους οι οικονομολόγοι της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι «Είναι, επίσης, τουλάχιστον άκομψο να αποφαίνονται οι πιστωτές μας ότι η όποια, μικρή σε έκταση, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που η Τρόϊκα είχε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο του 2012 εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη. Και, βεβαίως, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι η Ελλάδα πέτυχε πολύ περισσότερα, έχει ήδη μεγαλύτερα πλεονάσματα από τα συμφωνηθέντα και τα πέτυχε ενωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αρνείται κανείς αψυχολόγητα την ηθική, κυρίως, επιβράβευση των προσπαθειών της χώρας τα τελευταία χρόνια».
Όπως τονίζεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας «από τις διαπραγματεύσεις αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα. Η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντί θαυμασμού για το βάθος και εύρος της προσπάθειας προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εισπράττουμε σήμερα άρνηση των επιτευγμάτων της χώρας και αβεβαιότητα για το αύριο. Νέα μέτρα επικρέμανται για δευτερευούσης σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές και για την κάλυψη δυνητικά ανύπαρκτων δημοσιονομικών κενών, που θα διογκώνονται εάν δεν ανασχεθεί η πλημμυρίδα των προσδοκιών στις αγορές για εκτροχιασμό του προγράμματος. Απαιτείται να δοθεί ένα τέλος στην υποβόσκουσα αμφισβήτηση των προσπαθειών ενός ολόκληρου κόσμου, που εκόντες άκοντες συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, στην δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και πιο οργανωμένης χώρας, όπου η φοροδιαφυγή τιμωρείται, η διαφθορά αποκαλύπτεται, τα προνόμια καταργούνται, και τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματικότερη οικονομικά και δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση».
«Η σημερινή στάση των εκπροσώπων της Τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην δημοσιονομική προσαρμογή, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Μια χώρα που, χωρίς ανάπτυξη στην οικονομία, έχει ήδη πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, πλεόνασμα που σίγουρα θα αυξηθεί καθώς θα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η οικονομία μπαίνει σε μια επιταχυνόμενη πορεία ανάπτυξης, και θα είναι σε θέση σύντομα να καλύπτει όλες τις πληρωμές για τόκους στο δημόσιο χρέος. Μια χώρα που το χρέος της έχει ρυθμισθεί και δεν χρειάζεται πάνω από €9 δισ. κατά μέσο όρο τον χρόνο, και για τα επόμενα 30 χρόνια από το 2016 και μετά, για την ανανέωση των δανείων που λήγουν, και τα οποία μπορεί εύκολα να τα δανεισθεί στις αγορές. Και αυτές θα είναι οι μόνες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από εδώ και πέρα, με τον πρόσθετο δανεισμό, να καλύπτει τα χρεολύσια έτσι ώστε να διατηρείται το χρέος σε σταθερό επίπεδο σε απόλυτα μεγέθη, και την αύξηση του ΑΕΠ να οδηγεί σε σταθερή αποκλιμάκωση τους λόγους χρέους προς ΑΕΠ.
Μια χώρα που εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά έχοντας εφαρμόσει μια πληθώρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα, που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάληψη νέων επενδύσεων και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους. Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, όπου διάφορες χώρες αξιολογούνται ανάλογα με τις δυνατότητες ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων, η Ελλάδα το 2014 κατατάσσεται 47η σε σύνολο 130 χωρών, έχοντας βελτιώσει την θέση της κατά 11 βαθμίδες μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην θετικότερη στάση των επιχειρούντων ατόμων όσον αφορά στην ανάληψη κινδύνου, και, στην αυξανόμενη ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τόσο τα χαρακτηριστικά των επιχειρούντων ατόμων (ικανότητα εντοπισμού των ευκαιριών και ίδρυσης μίας επιχείρησης, στάση απέναντι στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου, δικτύωση με άλλους επιχειρηματίες κ.ά.) όσο και τους θεσμούς μιας χώρας (ύπαρξη ανταγωνιστικών αγορών, επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, δυνατότητα χρηματοδότησης μίας επιχειρηματικής ιδέας κ.ά.), που προσδιορίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μία χώρα. Μια χώρα που διαθέτει από τα ισχυρότερα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την προσωρινή απώλεια πρόσβασης στις αγορές για καθαρά πολιτικούς λόγους.»
«Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια όαση ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, έχοντας σαφές προβάδισμα έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά στα δημοσιονομικά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank

Πηγή: Matrix24 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...