Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

Γκιντεόν Λεβί:ο ήρωας δημοσιογράφος

Ο Ισραηλινός που πάει κόντρα στο ρεύμα

Γκιντεόν Λεβί*: Στη Γάζα διαπράττονται οι πιο απάνθρωπες πράξεις

Ο Γκιντεόν Λεβί, σπουδαία πένα της αριστερής εφημερίδας του Ισραήλ «Χααρέτζ» πηγαίνει εδώ και καιρό κόντρα στο ρεύμα, τασσόμενος κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας του στη Γάζα.
leviΟ Λεβί έγινε σύμβολο της αντίθεσης στην επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή», την οποία άρχισε ο ισραηλινός στρατός στις 8 Ιουλίου και πολλοί συμπατριώτες του τον αποκαλούν «προδότη».
Γνωστός απ' όλους στο Ισραήλ για την προσήλωσή του στην παλαιστινιακή υπόθεση και τον καυστικό λόγο του, ο Γκιντεόν Λεβί έχει γίνει ο κατ' εξοχήν «προδότης» αφότου υπέγραψε, στα μέσα Ιουλίου, ένα βιτριολικό κείμενο στο οποίο κατηγορούσε τους ισραηλινούς πιλότους ότι «διαπράττουν τις πιο απάνθρωπες πράξεις»στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αντίδραση ήταν άμεση. Αναγνώστες ακύρωσαν τις συνδρομές τους, ένας από τους βαρόνους του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού, ο Γιαρίς Λέβιν, απείλησε να προσφύγει εναντίον του στη δικαιοσύνη για «προδοσία», ενώ άνθρωποι τον έβριζαν στο δρόμο. Για καλό και για κακό, η σύνταξη της εφημερίδας Χααρέτζ του έδωσε σωματοφύλακες.
Ο Γκιντεόν Λεβί είχε ήδη προκαλέσει πολεμική κατά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι», στα τέλη του 2008 - αρχές του 2009, όταν είχε υπογράψει ένα κείμενο δηκτικό για τον ισραηλινό στρατό, αλλά οι αντιδράσεις δεν ήταν τότε τόσο σφοδρές.
«Ποτέ δεν είχα αντιμετωπίσει τόσο επιθετικές αντιδράσεις, ποτέ», λέει από το γραφείο του στον πρώτο όροφο της σύνταξης της«"Χααρέτζ» στο Τελ-Αβίβ, ένα διακριτικό τόπο συνάντησης, τον οποίο προτιμά από τις καφετέριες όπου εξακολουθεί να φοβάται ότι θα δεχθεί τις ύβρεις απλών πολιτών ή στρατιωτών.
Η μεγάλη πλειονότητα της ισραηλινής κοινής γνώμης υποστηρίζει τον πόλεμο αυτό. Μια δημοσκόπηση του Δημοκρατικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, ενός ανεξάρτητου κέντρου ερευνών, έδειξε πρόσφατα πως η υποστήριξη του πολέμου μεταξύ των Εβραίων της χώρας φτάνει το 95%.
«Πάνε επτά χρόνια που αυτή η ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση εξωθεί στο ρατσισμό με αντιδημοκρατικούς νόμους και εξαλείφοντας την ανθρώπινη διάσταση των Παλαιστινίων στα μέσα ενημέρωσης. Τώρα σε καιρό πολέμου, η στάση αυτή έχει φτάσει στο αποκορύφωμα», λέει ο συγγραφέας σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Με λίγα λόγια, «όλοι αδιαφορούν παντελώς για τον πόνο στη Γάζα. Ακόμη περισσότερο, αν τολμήσει κανείς να εκφραστεί έχοντας συναίσθηση του πόνου αυτού, είναι ένας προδότης», λέει με πικρία για την κοινωνία του, αλλά αναγνωρίζοντας σε ορισμένους αναγνώστες και στη διεύθυνση της εφημερίδας του ότι τον στήριξαν σ' αυτή τη δοκιμασία, αντί να του αφαιρέσουν τη στήλη του.

«Είχα πολλή στήριξη στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στο Πακιστάν, σε όλο τον κόσμο, αλλά στο Ισραήλ λιγότερη», επισημαίνει.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας συγκέντρωναν το πολύ μερικές χιλιάδες διαδηλωτών στο Ισραήλ, αλλά στιγματίσθηκαν από συγκρούσεις.
«Η ζωή συνεχίζεται. Ουδείς νοιάζεται για το τίμημα που πληρώνει η άλλη πλευρά... ουδείς νοιάζεται για την καταστροφή και τους φόνους στη Γάζα» τονίζει  ο Γκιντεόν Λεβί, κολυμπώντας κόντρα στο ρεύμα μέσα στη σκιά του γραφείου του.

Πηγή: Matrix24.gr,13/08/2014

* Gideon Levy - Wikipedia,

Δεν υπάρχουν σχόλια: