Παρασκευή, Ιουλίου 18, 2014

Oυκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Νέα έκδοση: Δ.Ν. Μαρωνίτης, Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο

     

    Νέα έκδοση: Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο, Εκδόσεις Αγρα, 2014. Αποτελούμενο από δεκαοκτώ μελέτες, το "Έπος και δράμα" είναι το πλέον βιωματικό από τα θεωρητικά τουλάχιστον βιβλία του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Ο ίδιος στον πρόλογό του μας ενημερώνει πως οι οκτώ μελέτες είναι ομηρικές και αναφέρονται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ενώ οι υπόλοιπες «ρίχνουν γέφυρα ανάμεσα στο έπος και το δράμα» και «στηρίζονται στην υπόθεση ότι το δεύτερο περιέχεται εν μέρει στο πρώτο». Απόσταγμα ζωής, βαθιάς γνώσης και πάθους, το "΄Επος και δράμα" είναι επιπλέον ένα βιβλίο συγκινητικό. Και για τον συγγραφέα και για τους αναγνώστες.
  • Συνέντευξη του David Connolly στο περιοδικό diastixo.gr

    Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση C.P. Cavafy: Selected Poems, τριάντα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη μεταφρασμένα από τον David Connolly
  • 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας: Greek Philosophy and Moral and Political Issues of our Global Era (12-17/7/14)

    Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με τίτλο: Greek Philosophy and Moral and Political Issues of our Global Era, διεξάγεται στην Αθήνα από τις 12 ως τις 17 Ιουλίου 2014. Το Συνέδριο τελεί υπό την Εποπτεία Διεθνούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής και θα διεξαχθεί στη Βουλιαγμένη Αττικής. (Ξενοδοχείο ΑΜΑΡΙΛΙΑ, Αγίου Νικολάου 13, Βουλιαγμένη-Καβούρι). Αποσκοπεί ν' αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και πλαίσιο έρευνας για τα κρίσιμα και καίρια προβλήματα της εποχής μας κατά τον 21ο αιώνα , σε συνάφεια προς την Ελληνική Φιλοσοφία.
  • Νέα έκδοση: Φιλήμων Παιονίδης, Στοιχεία κριτικής επιχειρηματολογίας

    Νέα έκδοση: Φιλήμων Παιονίδης, Στοιχεία κριτικής επιχειρηματολογίας, εκδ. Ζήτη, 2014. Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στην ανάλυση και την αξιολόγηση των επιχειρημάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στο νεοελληνικό λόγο, και αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συνηθισμένων σχετικών λαθών. Αν και γράφτηκε για όσους και όσες σπουδάζουν φιλοσοφία, είναι εξίσου χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς και γενικά για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.


  • Το να μπορεί κανείς να παρουσιάζει πειστικά και συγκροτημένα επιχειρήματα ενδέχεται να αποβεί αποτελεσματικό σε πολλές περιπτώσεις.
    Ωστόσο, για όσους η επιχειρηματολογία αποτελεί το βασικό επαγγελματικό εργαλείο, δηλαδή για όσους απαιτείται να πείθουν με επιχειρήματα ένα ακροατήριο ή ένα αναγνωστικό κοινό ή εμπλέκονται συστηματικά σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, η ικανότητα αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία.
    Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στην ανάλυση και την αξιολόγηση των επιχειρημάτων, όπως αυτά εμφανίζονται στο νεοελληνικό λόγο, και αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συνηθισμένων σχετικών λαθών.
    Αν και γράφτηκε για όσους και όσες σπουδάζουν φιλοσοφία, είναι εξίσου χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς και γενικά για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.
    Στοιχεία κριτικής επιχειρηματολογίαςΣτοιχεία κριτικής επιχειρηματολογίας
    Φιλήμων Παιονίδης
    Ζήτη
    112 σελ.
    Τιμή € 10,65
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Νέα έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών: Π. Πολίτης, Η γλώσσα της τηλεοπτικής ενημέρωσης: τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης (1980-2010)

    Νέα έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών / Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη Π. Πολίτης, Η γλώσσα της τηλεοπτικής ενημέρωσης: τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης (1980-2010), σελ. 404, ISBN 978-960-231-160-8. Στο βιβλίο μελετάται η γλώσσα της τηλεοπτικής ενημέρωσης στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Γίνεται σαφές ότι η τηλεοπτική γλώσσα των τελευταίων δεκαετιών καθορίστηκε από δύο συντεταγμένες: τη θεσμική λύση του γλωσσικού ζητήματος, που οδήγησε στην προοδευτική διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής, και το τέλος της «μονοφωνίας» της κρατικής τηλεόρασης, που συνοδεύτηκε από την ορμητική είσοδο των ιδιωτικών καναλιών και την εδραίωσή τους στη σφαίρα της δημόσιας επικοινωνίας.
  • Εικαστική έκθεση στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας: Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις (18-30/7/14)

    «ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ»
    Μια εικαστική περιήγηση στο έργο του

    Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Αίγινας
    Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
    Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

    Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 20:30 μ.μ.
    Διάρκεια: 18 – 30 Ιουλίου 2014

    Ο Παυσανίας, Έλληνας ή εξελληνισμένος Λυδός που έτρεφε βαθύ σεβασμό και θαυμασμό προς τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. Χαλκέντερος περιηγητής και συγγραφέας περιηγητικών κειμένων, καταγόμενος από την περιοχή της Λυδίας στη Μικρά Ασία, παρέδωσε στην ανθρωπότητα το πολύτιμο δεκάτομο έργο του «Ελλάδος Περιήγησις», που σώζεται ολόκληρο αποτελώντας πολύτιμη πηγή αρχαιογνωσίας, καθώς καταγράφει και διασώζει τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στο σύνολό τους. Αγάλματα, πίνακες, τάφοι, ναοί, παραδόσεις, έθιμα και προϊόντα, όλα περνούν από το βλέμμα και την εξαιρετική πένα του Παυσανία, που με μοναδικό ύφος αποδίδει την πραγματικότητα του ελληνικού χώρου και μαρτυρά την ελληνική ζωή της κλασικής εποχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τζέιμς Φρέιζερ, διακεκριμένος ανθρωπολόγος και εμβριθής μελετητής του Παυσανία, «χωρίς τον σπουδαίο αυτό περιηγητή, ένα μεγάλο μέρος των αρχαίων ερειπίων της Ελλάδας θα ήταν ένας λαβύρινθος χωρίς νήμα και ένα αίνιγμα χωρίς λύση».
    Για την εικαστική περιήγηση στο έργο του Παυσανία, διακεκριμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες συμβάλλουν, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και προβάλλοντας το προσωπικό τους ύφος, στη σύγχρονη απεικόνιση του κόσμου και των εμβληματικών ελληνικών τοπίων που περιηγείται και περιγράφει ο σημαντικός συγγραφέας. Αρκαδικά και παραθαλάσσια τοπία, αρχαίοι ναοί της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Αίγινας, ερειπιώνες και αρχαία μέλη και γλυπτά, θα σηματοδοτούν την κοινή μας περιήγηση στο έργο του.
    Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24) από τις 3 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2014 μεταφέρεται
    στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας (Σπύρου Ρόδη 16) από τις 18 έως τις 30 Ιουλίου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Ελένη Αγγέλου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Μάριος Βουτσινάς, Joshua Garrick, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένμη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης, Στεφανία Χαρσούλα, Αθηνά Χατζή.
    Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας,
    Σπύρου Ρόδη 16 (πίσω από την παραλία),
    Τηλ. 22970 26401, 6944-430513, 6985-933290

    Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30 – 1:30 & 19:00 – 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...