Παρασκευή, Μαΐου 30, 2014

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις νεοελληνικές σπουδές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου

    Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU-Berlin) λειτουργεί ένα διετές Πρόγραμμα Σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Νεοελληνικές Σπουδές. Η εγγραφή προϋποθέτει Προπτυχιακές Σπουδές (πτυχίο Βachelor Νεοελληνικών Σπουδών ή ισότιμα διπλώματα), που διασφαλίζουν τις βασικές γνώσεις σε ζητήματα νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και πολιτισμού. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών/τριών σε θέματα νεοελληνικής ιστορίας και κριτικής της λογοτεχνίας καθώς και διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση με την ερευνητική μεθοδολογία, τη σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας καθώς και τη θεωρία και πρακτική των διαπολιτισμικών (μεταφραστικών) σχέσεων.
  • Έκδοση δύο ποιητικών συλλογών του Οδυσσέα Ελύτη στα αγγλικά

    Οι δύο τελευταίες ποιητικές συλλογές του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη είναι πλέον μεταφρασμένες και στη διάθεση του αγγλόφωνου αναγνωστικού κοινού. Πρόκειται για έναν τόμο 100 σελίδων, που περιλαμβάνει τις συλλογές «Ελεγεία της Οξώπετρας» και «Δυτικά της λύπης» σε μετάφραση και εισαγωγή Ντέιβιντ Κόνολι και μόλις κυκλοφόρησε από τη σειρά Harvard Early Modern and Modern Greek Library, της οποίας διευθυντής είναι ο Παναγιώτης Ροϊλός και ο Δημήτριος Γιατρομανωλάκης. Η έκδοση περιλαμβάνει εκτός από την εκτεταμένη και κατατοπιστική εισαγωγή, σημειώσεις, χρονολόγιο και βιβλιογραφία στα αγγλικά.
  • Εγκαίνια Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Βερολίνο (6/6/2014)

    Στις 6 Ιουνίου, μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών, εγκαινιάζεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το Κέντρο Νέου Ελληνισμού / Centrum Modernes Griechenland-CeMoG (http://www.cemog.fu-berlin.de/). Η εναρκτήρια εκδήλωση της λειτουργίας του Κέντρο Νέου Ελληνισμού θα μεταδοθεί και μέσω live streaming (το πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://www.cemog.fu-berlin.de/news/eroeffnung-cemog.html). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδρυση και τους σκοπούς του Κέντρου Νέου Ελληνισμού, βλ. http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2014/05/22/5891.html.
  • Ημερίδα στη μνήμη της Ρένας Σταυρίδη-Πατρικίου (4/6/2014, Πάντειο)

    Η Ελλάδα της νεωτερικότητας. Κοινωνικές κρίσεις και ιδεολογικά διλήμματα (19ος-20ός αιώνας) Ημερίδα στη μνήμη της Ρένας Σταυρίδη-Πατρικίου. Αίθουσα Τελετών
  • Συνάντηση με τον Μισέλ Φάις (1/6/14)

    Το EL VIAJE music bar, το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ και οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, σας προσκαλούν σε μία συνάντηση με τον Μισέλ Φάις με αφορμή το βιβλίο του «Aegypius monachus», την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. Τον συγγραφέα παρουσιάζουν οι νέοι πεζογράφοι Χρίστος Κυθρεώτης και Γιάννης Τσίρμπας. Θα προβληθεί απόσπασμα από τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας στο EL VIAJE music bar (Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας). Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.


    Aegypius monachus "Αρκετά όμως μακρηγορήσαμε. Δεν υπάρχει καμιά ιστορία να πούμε, καμιά ιστορία να ακούσουμε. Κάποτε η καρδιά φεύγει από τη θέση της. Εκσφενδονίζεται στα σκοτάδια του νου. Ανάμεσα στα φρύδια λαγοκοιμάται, ανάμεσα στα σκέλια έχει τον ακάθιστο. Τότε η μόνη ιστορία που μπορείς να πεις, που θέλεις να ακούσεις, είναι η ιστορία που λέει ο σώζων εαυτόν σωθήτω κι ακούει ο όπου φύγει φύγει. Φράσεις με την ψυχή στο στόμα, λέξεις που σπρώχνονται, λες και η μία θέλει να κρυφτεί πίσω από την άλλη, σιωπές που σε ξεκουφαίνουν. Γι΄αυτό η ιστορία που λέει ο σώζων εαυτόν σωθήτω κι ακούει ο όπου φύγει φύγει δεν έχει ραχοκοκαλιά, γάτα λιωμένη στο δρόμο, δεν σε βγάζει πουθενά, γύρος του θανάτου χωρίς θάνατο".

    Ο μαυρόγυπας (επιστημονική ονομασία aegypius monachus) είναι ένα είδος γύπα προς εξαφάνιση που ζει στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου. Επιβλητικός, μονογαμικός, τρέφεται με πτώματα. Κατ' αναλογία και ο αφηγητής-πρωταγωνιστής αυτής της νουβέλας είναι μια φωνή προς εξαφάνιση που τρέφεται με νεκρές ή αποσυντιθέμενες ιστορίες, ιστορίες που ανακεφαλαιώνουν με κωμική απόγνωση πανωλεθρίες της μνήμης και της ζωής.

    Σ' αυτό το πυρετώδες κείμενο ο Μισέλ Φάις παρωδεί θεματικές εμμονές του και ξεθεμελιώνει αφηγηματικές τεχνικές του με απώτερο στόχο να σπρώξει τη γραφή του στα όρια της. Κατά βάθος μηχανεύεται τρόπους για να απομαγεύσει τον ριζικό του δαίμονα: την αυτοβιογραφία.

    Ένα κομβικό έργο στη λογοτεχνική διαδρομή του συγγραφέα που ξανατυπώνεται αναθεωρημένο, δώδεκα χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, εμπλουτισμένο με τις σημαντικότερες κριτικές που το πλαισίωσαν αλλά και με φωτογραφίες από τη σκηνική μεταφορά του (2003 και 2010).

    Παρή Σπίνου, Η γραφή σαν αδιάκοπο ράμφισμα στη μνήμη, "Εφημερίδα των Συντακτών", 24.1.2014
    Λευτέρης Καλοσπύρος, Αντισυμβατικός ρεαλισμός, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 12.1.2014
    Ρούλα Γεωργακοπούλου, Η πεζογραφία στη χώρα των τραυμάτων, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 14.12.2013
    Δημήτρης Φύσσας, Μισέλ Φάις: «Οι ψηφοφόροι του Μιχαλολιάκου δεν έπεσαν από τον ουρανό», "Athens Voice", τχ. 461, 5.12.2013
    Bart Soethaert, Παραβατικά παιχνίδια μπροστά στο Νόμο, "The Books' Journal", τχ. 38, Δεκέμβριος 2013
    Χρίστος Κυθρεώτης, Το σκοτεινό παράδοξο της ενδοσκόπησης, www.protagon.gr, 28.10.2013
  • Πηγή: ΒιβλιοΝέτ
  • 37η Γιορτή Βιβλίου στην Αθήνα (4-15/6/14)

    Η 37η Γιορτή Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου φέτος αλλάζει τοποθεσία και κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης, σε ένα κτίριο εμβληματικό: στο Ωδείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...