Σάββατο, Μαΐου 31, 2014

Η βίλα των Μυστηρίων

H Πομπηία κι η Βίλα των Μυστηρίων

Και τι δεν είχε η Βίλα των Μυστηρίων, όπως λέγεται το οίκημα που βρίσκεται ακριβώς έξω από μια από τις κύριες πύλες του δεύτερου αιώνα π.Χ. στην Πομπηία. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό κόσμημα της εποχής σε έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών ποδιών, που φαίνεται να είχε τουλάχιστον 60 δωμάτια, για τα οποία οι μελετητές κάνουν διαφορετικά σενάρια.

Το 79 π.Χ. το οίκημα ήταν ήδη πάνω από 200 ετών και φαίνεται να ανακαινίστηκε ή να επισκευάστηκε αρκετές φορές.  Ειδικά μετά από το μεγάλο σεισμό στην Πομπηία AD 62, που κατέστρεψε πολλά κτήρια μέσα στην πόλη, τα οποία απαίτησαν επισκευές.

Η βίλα λειτουργούσε άλλοτε ως σπίτι κι άλλοτε ως αγρόκτημα, όπως φαίνεται, στο πέρασμα των χρόνων κι ενδεχομένως να άλλαξε κι αρκετές φορές ιδιοκτήτες. Υπήρχαν χώροι ώστε να γίνει πάτημα σταφυλιών για οίνο, μεγάλες κουζίνες, λουτρά, κήποι, ναοί και μαρμάρινα αγάλματα. Πιθανότατα ο ιδιοκτήτης να ήταν κάποιος αριστοκράτης της εποχής που θα μπορούσε να υποδεχτεί κόσμο για δουλειές ή για ευχαρίστηση αλλά μπορεί οι ιδιοκτήτες να ήταν και περισσότεροι.

Μάλιστα υπάρχει δωμάτιο με μαύρο τοίχο αλλά και αίθριο με πίνακες που μοιάζουν να είναι πέτρινοι αλλά και δωμάτια με φανταστική αρχιτεκτονική με τοιχογραφίες από θυσίες, θεούς και σάτυρους.

Τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι μια τελετουργία μύησης, που θεωρείται μυστηριακή λατρεία του Διονύσου αλλά κι η προετοιμασία μιας νύφης για το γάμο της. Η Βίλα ήταν γνωστή ως «Βίλα σημείο» αλλά ονομάστηκε «Βίλα των Μυστηρίων» μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της ανασκαφής του Αμαντέο Μαιούρι, διευθυντή ανασκαφών στην Πομπηία, ο οποίος εστίασε στη διακόσμηση του κόκκινου δωματίου, που ήταν και το πιο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του οικήματος.
  
Πηγή: http://www.agrocapital.gr, 21.2.14

* | Η Βίλα των Μυστηρίων της Πομπηίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...