Κυριακή, Μαρτίου 16, 2014

Η θεατρική μας πρόταση

Milan Kundera redux.jpg
Μίλαν Κούντερα (Γενν. 1929)

*Μίλαν Κούντερα - Βικιπαίδεια


ΟΙ ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ

Περίφημο θεατρικό έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε την περίοδο 1973-1974 από το θέατρο Άλφα και παίχτηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αλλού στην Ελλάδα συμπληρώνοντας 600 παραστάσεις, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Το Νοέμβρη του 1973 η λογοκρισία της χούντας απαγόρευσε "διά λόγους γενικωτέρας φύσεως, την από σκηνής αναβίβασιν καθ' άπασαν την Επικράτειαν του θεατρικού έργου "Οι κλειδοκράτορες»."
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Τσεχοσλαβακία ο Γιούρι έχει εγκαταλείψει το αγωνιστικό παρελθόν του και ζει με τη γυναίκα του και τους γονείς της μια συμβατική ζωή, σ' ένα συντηρητικό περιβάλλον. Ξαφνικά, εμφανίζεται η Βέρα, η συναγωνίστρια από τα παλιά και η κοιμισμένη ζωή του βγαίνει απότομα από το λήθαργο.
Ο Γιούρι έρχεται αντιμέτωπος με παναθρώπινα διλήμματα, που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπος σε κρίσιμες καταστάσεις στη ζωή του.


Σχεδόν όλοι οι συντελεστές της πρώτης παράστασης πήραν μέρος και στη μαγνητοσκόπηση του έργου για το Θέατρο της Δευτέρας, το 1976.
Προλογίζει ο Στέφανος Ληναίος.
Παίζουν: Ανδρέας Φιλιππίδης (κυριος Κρούτα), Ντενίζ Μπαλτσαβιά (κυρία Κρούτα), Μαίρη Ιγγλέζη (Λίνα), Χρήστος Κελαντώνης (θυρωρός), Μαίρη Ραζή (γυναίκα θυρωρού), Τάσος Κωστής (γερμανός αξιωματικός), Στέλιος Χαλκιαδάκης, Αλέκος Μαυρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς (αντάρτες), Πέτρος Ζαρκάδης (Ντόντα), Έλλη Φωτίου (Βέρα), Στέφανος Ληναίος (Γιούρι).
Σκηνοθεσία: Στέφανος Ληναίος
Τηλεσκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...