Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

Ο αναρχικός ζωγράφος

 
Ο Maximilien Luce (13 Μαρτίου του 1858 - 6 Φεβρουαρίου 1941) ήταν ένας παραγωγικότατος Γάλλος  καλλιτέχνης, που ασχολήθηκε  με τη ζωγραφική, τη χαρακτική  και τις γραφικές τέχνες. Ξεκίνησε  ως χαράκτης,  αλλά , τελικά, τον κέρδισε η ζωγραφική, ακολουθώντας αρχικά το κίνημα του ιμπρεσιονισμού , για να προσχωρήσει , στη συνέχεια, στον πουαντιλισμό και να ξαναεπιστρέψει στον Ιμπρεσιονισμό.
Ο   Maximilien Luce ήταν θερμός οπαδός του αναρχισμού, φυλακίστηκε  μάλιστα για ενεργή συμμετοχή στη δολοφονία  του προέδρου της Γαλλίας  Marie François Sadi Carnot, το 1895. Η κατηγορία όμως κατέπεσε στο δικαστήριο και ο καλλιτέχνης αθωώθηκε. Η εμπειρία της φυλακής μετουσιώθηκε σε θαυμάσιους πίνακες και σχέδια. 
Το έργο του καλλιτέχνη είναι μνημείο αποτύπωσης του περάσματος της  Γαλλίας από την αγροτική ζωή στη βιομηχανική επανάσταση. Περιλαμβάνει τοπία, σκηνές της αστικής καθημερινότητας αλλά και της αγροτικής και προλεταριακής εργασίας , όπως επίσης ομαδικές συναθροίσεις και πολεμικές "ανταποκρίσεις" με έκδηλο τον αντιμιλιταριστικό τους χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...