Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2013

Ο Παράδεισος δεν είναι εδώ


"Ο Παράδεισος δεν είναι εδώ": Το συγκλονιστικό οικολογικό ντοκιμαντέρ του Φατίχ  Ακίν που πρέπει να δούμε όλοι. 

Στο Καμπούρνου ,ένα μικρό ορεινό χωριό, της Τραπεζούντας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η ζωή των κατοίκων , που ασχολούνται παραδοσιακά με την παραγωγή τσαγιού και την αλιεία έχει αλλάξει εδώ και  μερικά χρόνια δραματικά:το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον  και η υγεία των ανθρώπων απειλούνται από έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, που στήθηκε πρόχειρα από  ιδιώτη εργολάβο υπό την  ανοχή και προστασία του τουρκικού κράτους. Ο δύσοσμος αέρας  , το μολυσμένο νερό  , οι ορδές των αδέσποτων σκύλων  και τα σμήνη των κορακοειδών που πολιορκούν τη χωματερή , οι συνεχείς υπερχειλίσεις  της μολυσματικής χαβούζας και τα διάφορα τεχνικά ατυχήματα καθιστούν  τη ζωή αβίωτη , με αποτέλεσμα οι νέοι κυρίως να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
Στη χώρα του ευλαβούς μουσουλμάνου Ταγίπ Ερντογάν  η ιδιωτική ασυδοσία , με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, προστατεύεται προκλητικά. Στη σημερινή Τουρκία όποιος θα προσπαθήσει να τα «βάλει» με τις παράλογες αποφάσεις του κράτους δεν έχει καμία τύχη. Θα χάσει όλες τις δίκες και  ίσως  καταλήξει  στη φυλακή.
Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν παρακολούθησε  και απαθανάτισε επί πέντε χρόνια το οικολογικό έγκλημα  που συνεχίζει να συντελείται  ως τις μέρες μας. Ήταν ένα χρέος , όπως λέει, που έχει προς την πατρίδα του εκ πατρός προγόνων του. Κι αν ακόμα δεν υπήρχαν οι συναισθηματικοί λόγοι  που επικαλείται  ο σπουδαίος προοδευτικός σκηνοθέτης απέναντι σε τόσα κοινωνικά προβλήματα , είμαστε σίγουροι  ότι  δε θα έμενε αδιάφορος, αλλά θα έδειχνε τον ίδιο ζήλο για   τον βιασμό του φυσικού Παραδείσου στο Καμπουρνού.
Αναζητήστε την ταινία στα καταστήματα ενοικίασης ταινιών και απολαύστε την .

ΥΓ1. Οι έχοντες ποντιακές ρίζες θεατές  είναι σίγουρο ότι θα συγκινηθούν βλέποντας τις παραλίες  και τα βουνά όπου ζούσαν οι πρόγονοί τους. Ιδιαίτερα θα χαρούν τα τραγούδια και τους ποντιακούς χορούς που χορεύουν οι ντόπιοι κάτοικοι.
ΥΓ 2. Εκτός από το τρέιλερ της ταινίας , αναρτούμε και ένα θαυμάσιο ερωτικό τραγούδι του συγκροτήματος Manga, το οποίο ακούνε ξετρελαμένοι οι νέοι της περιοχής Τραπεζούντας σε ζωντανή συναυλία του συγκροτήματος.

**************

Cevapsız Sorular (Manga) 

Unanswered Questions

Suddenly the moon stopped lighting
And you've changed so much
By assumming what has been lived has never lived
By assumming what has been said has never said

And you faced me saying there was someone else that you loved
I couldn't believe that you're gone
I couldn't believe that you're gone

We both didn't look back
We've always walked on different ways

The moon stopped talking and got dark again tonight
There are unanswered questions at the back now
Who will see it first when he/she wakes up
Who will grow the dream that I left at the back

You've been a dream that's gone away every morning
That's waited for me every night
That's ruined all my days

We both didn't look back
We've always walked on different ways

The moon stopped talking and got dark again tonight
There are unanswered questions at the back now
Who will see it first when he/she wakes up
Who will grow the dream that I left at the back


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...