Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ

Αθήνα, 19/11/2013 Πρόσκληση

www.metaixmio.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
Αλλάζει πουκάμισο το φίδι


Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος
του Κώστα Ακρίβου

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟ ΦΙΔΙ

την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη).


Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο συγγραφέας Τάσος Καλούτσας
και ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει
ο φοιτητής Νομικής του ΑΠΘ Ιάκωβος Τεχνόπουλος.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Είμαι τυχερός ή όχι που γεννήθηκα Έλληνας;...
Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει έναν συγγραφέα από τη στιγμή που ακούει κάποιον Τούρκο να μιλάει προσβλητικά για τη χώρα του. Για να βρει την απάντηση, ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά, συναντιέται με συνηθισμένους αλλά και παράξενους ανθρώπους, σκοντάφτει πάνω σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας, νοσταλγεί πρόσωπα λαμπρά όσο και αδικημένα. Ένα στοίχημα πρέπει να κερδηθεί, ένα μυστήριο ψάχνει τη λύση του, μια περιπέτεια έχει μόλις αρχίσει. Ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο με τα υλικά του χρονικού, της αυτοβιογραφίας, του οδοιπορικού, των απομνημονευμάτων και της μαρτυρίας. Ένα βιβλίο στοχασμού, γέλιου και συγκίνησης για όσα μας κάνουν (ή δεν μας κάνουν) υπερήφανους.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Η επιτυχία του βιβλίου του Ακρίβου είναι ακριβώς αυτή: κάτω από κάθε πέτρα, πίσω από τους ανδριάντες και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της χώρας, κρύβονται ανθρώπινα πάθη και μικροψυχίες, αλλά και επιτεύγματα και ανδραγαθήματα και ατομικές ανατάσεις που κάνουν τον τόπο να συνεχίσει να αναπνέει, πέρα από την όποια συμπεριφορά μιας συχνά ανάλγητης εξουσίας. […]
Το υβριδικό αυτό βιβλίο-μυθιστόρημα, που φτιάχνεται με τα υλικά της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, του χρονικού, της δάνειας πεζογραφίας και ποίησης, της ιστορίας και της λαογραφίας, δεν απαντάει ευθέως στο αρχικό προκλητικό του ερώτημα, καλεί όμως τον σημερινό Έλληνα να αντλήσει από τις εφεδρείες της ψυχής του και τις σκιασμένες γωνιές της, να βρει τα παραδείγματα που θα τον σηκώσουν ξανά όχι στην πρόχειρη ρητορεία και τα στερεότυπα, αλλά σε ένα παρελθόν πιο πολύπλοκο, που πρέπει να το σκαλίσει ο ίδιος για να απολαύσει τους καρπούς του.
Μανώλης Πιμπλής, ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)

Ο Κώστας Ακρίβος (πεζογράφος ευφυής, ταλαντούχος, συνεπής, χαρισματικός, ανατρεπτικός) με το παρόν μυθιστόρημα δημιουργεί –μια που εδώ δεν έχουμε «συγγραφέα» που να ταυτίζεται με τον «αφηγητή», αλλά απλώς συγγραφέα που πατά, σε τεράστιο βαθμό, σταθερά πάνω στη γη– μια αληθινή διαπάλη ανάμεσα στη σύγχρονη Ελλάδα των μνημονίων και την Ελλάδα ανά τους αιώνες. Μια διαρκής μάχη, λοιπόν, που στόχο έχει όχι μόνο την αυτογνωσία, τον αυτοπροσδιορισμό, την αυτοκριτική, την αυτομνημόνευση, αλλά πολύ περισσότερο το μεγαλείο μιας πατρίδας, που δεν μένει μόνο σε ό,τι ως κάτοικοι έχουμε αναφέρει για αυτήν αλλά και σε πληθώρα εγκωμιαστικών κειμένων, που διάφοροι κατά καιρούς ταξιδιώτες και φιλόσοφοι, λογοτέχνες και επιστήμονες έχουν καταθέσει στην παγκόσμια σκέψη και γνώση. Με δυο λόγια, μέσα από ταξίδια, επισκέψεις, προορισμούς, γενικώς περιηγήσεις αλλά όχι τουριστικές, μέσα από άνοιγμα καρδιάς ταπεινών ανθρώπων, που όμως κρύβουν μέσα τους μεγάλη σοφία, μέσα από διαβάσματα πεζογράφων αλλά και ποιητών, που αγάπησαν βαθιά αυτή τη χώρα, μέσα απ’ τα στηρίγματα τα παραδοσιακά όπως οι αρχαιότητες και η ορθοδοξία και, παράλληλα, μέσα από μια καθημερινότητα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ο μυθιστοριογράφος κάνει απλά τέχνη, δίνει στίγμα της προσωπικότητάς του, καταθέτει χωρίς υστεροβουλίες και τελικά γίνεται τόσο αγαπητός όσο τα παιδικά μας αναγνώσματα, που δεν ξεχάσαμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε όσο ζούμε, τόσο μέσα μας χαράσσεται και το φίδι.
Χρίστος Παπαγεωργίου, www.diastixo.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Κώστας Ακρίβος έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες, ενώ πήρε μέρος στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και συνεργάτης σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Μια πόλη στη λογοτεχνία.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με αφορμή το μυθιστόρημα και δώρο δύο διανυκτερεύσεις στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ της Τσαγκαράδας Πηλίου. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...