Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2013

Γεννούν το κύμα που θα τους πνίξει

Το κύμα, που θα τους πνίξει...

Το κύριο άρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπίας (18/9/2013)
 

Υπό συνεχή διωγμό έχει τεθεί η μικρή ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Παρά τις υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου για δικαιότερη κατανομή των βαρών, η κυβέρνηση, χωρίς καμία αναστολή, ετοιμάζει τη μετονομασία του χαρατσιού σε ενιαίο φόρο. Και μάλιστα με προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις που πλήττουν όχι τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά το φτωχό και μέσο ελληνικό νοικοκυριό!

Το κατόρθωμα αυτό είναι αποτέλεσμα της συνδιαλλαγής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο στόχος των εσόδων, καθώς υπολογίζουν ότι πολλοί δεν θα καταφέρουν να τον πληρώσουν.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία διαρκή και υπέρογκη, σε σχέση με όσους έχουν μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, οικονομική επιβάρυνση της μέσης ελληνικής οικογένειας. Ενα σπίτι στην πόλη αγορασμένο με δάνειο, ένα σπιτάκι, το πατρικό, στο χωριό κι ένα χωράφι, κληρονομιά από τον παππού, θα κοστίζουν, σε ετήσια βάση, πανάκριβα πλέον στους ιδιοκτήτες τους.

Εδώ πλήττεται κυρίως η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού. Η ελαφρά μείωση του φόρου στα μικρά και μεσαία αστικά ακίνητα ισοφαρίζεται και ξεπερνιέται από τη φορολόγηση, για πρώτη φορά, όλων των οικοπέδων εκτός σχεδίου και των αγροτεμαχίων.

Η μετεξέλιξη του χαρατσιού σε ενιαίο φόρο ακινήτων αποτελεί διαιώνιση και επέκταση ενός ισοπεδωτικού και ανελαστικού κεφαλικού φόρου, που επί τρία χρόνια έχει γίνει βραχνάς για όλες τις ελληνικές οικογένειες. Είχε, μάλιστα, θεσπισθεί ως προσωρινός και έκτακτος, για να μην κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τσακισμένοι από την ανεργία, την απληρωσιά και τις μειωμένες αποδοχές, οι Ελληνες πολίτες τα φέρνουν πλέον πολύ δύσκολα βόλτα και δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταποκριθούν στις «υποχρεώσεις» τους. Οι περισσότεροι όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά απλά γιατί πλέον δεν μπορούν.

Ο ενιαίος φόρος, έτσι όπως επιβάλλεται, είναι ένα νέο, επώδυνο μέτρο. Εξίσου άδικο και ληστρικό με τα προηγούμενα. Δεν πρόκειται για απλή μετονομασία, μια ισοδύναμη επέκταση του σημερινού χαρατσιού. Αποτελεί προσαυξημένη, με νέα βάρη για τους πολλούς, εκδοχή του.

Αντί να φορολογήσουν αυστηρά το μαύρο, αδήλωτο πλούτο που ξεπλύθηκε σε πολυτελή ακίνητα, κυβέρνηση και τρόικα «κουρεύουν» ό,τι έχει απομείνει από την κουτσουρεμένη σε αξία περιουσία του ελληνικού λαού. Μονιμοποιώντας επί τα χείρω το χαράτσι, παραβιάζουν κάθε έννοια δικαιοσύνης και νομιμότητας. Και γεννούν έτσι το κύμα που θα τους πνίξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...