Κυριακή, Αυγούστου 25, 2013

Η κυρίαρχη προπαγάνδα και τα παραμύθια της




    Κούρεμα προβάτων
    Του ΚΩΣΤΑ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 25/8/2013

  
    Για δεκαετίες ολόκληρες, η κυρίαρχη προπαγάνδα της Δεξιάς πότιζε τους νεοέλληνες με το φόβο ότι αν έρθουν οι κομμουνιστές θα τους πάρουν τα σπίτια.

    Συνοδευόταν δε η προπαγάνδα αυτή με λοιδορίες των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» (του «σιδηρού παραπετάσματος», όπως τις αποκαλούσαν). Ωστόσο, ούτε εκείνοι που τα έλεγαν, δεν μπορούσαν να αρνηθούν ότι στις χώρες αυτές οι άνθρωποι είχαν (σχεδόν) δωρεάν παροχές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, θέρμανσης, σπουδών, υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης, σύνταξης.

    Σήμερα, η κυβερνώσα Δεξιά (δηλαδή η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας τής ακραίας νεοφιλελεύθερης, μονεταριστικής, αυταρχικής Δεξιάς, με την κεντρώα, εκσυγχρονιστική, πρώην σοσιαλδημοκρατική πτέρυγά της) ετοιμάζεται να πάρει τα σπίτια χιλιάδων πολιτών, που η οικονομική κρίση (στην πραγματικότητα, η παρατεινόμενη άγρια επίθεση του τζογαδόρικου καπιταλισμού εναντίον της κοινωνίας) τους έφερε στη δεινή θέση να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι (του προστατευόμενου είδους) των τραπεζών.

    Δηλαδή, η Δεξιά κάνει αυτό που ισχυριζόταν ότι θα έκανε η Αριστερά. Και βέβαια, ούτε λόγος για το πόσο κοστίζουν στα νοικοκυριά οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, του νερού, των καυσίμων. Ούτε λόγος για το κόστος των σπουδών, της περίθαλψης, της κοινωνικής ασφάλισης.

    Μια άλλη σπεσιαλιτέ της κυρίαρχης δεξιάς προπαγάνδας ήταν ότι οι (τρισκατάρατοι) αριστεροί θα έβαζαν χέρι στις καταθέσεις των Ελλήνων, απαλλοτριώνοντας τις οικονομίες τους, λεηλατώντας τις αποταμιεύσεις τους.

    Σήμερα, αυτό το λένε... «bail in»! Κι όποιος δεν κατάλαβε και ψάχνει στα λεξικά, θα βρει ότι σημαίνει «διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα». Και όπου «ίδια μέσα», κούρεμα καταθέσεων, δηλαδή... χέρι στα λεφτά του κοσμάκη! Ουδείς αποκλείει ρητά ένα «bail in»! Το συζητάει πια όλη η Ευρωζώνη. Εγινε κι αυτό ακόμη ένα... «ευρωπαϊκό κεκτημένο»!

    Δηλαδή η Δεξιά έχει μέσα στην ατζέντα της αυτό για το οποίο απέδιδε προθέσεις στην Αριστερά. Και βέβαια ούτε λόγος (πλέον) για το «ιερό δικαίωμα» της ιδιοκτησίας ή το προτέρημα της αποταμίευσης (για το οποίο γενιές νεοελλήνων έγραφαν εκθέσεις, ακόμη και στο Δημοτικό Σχολείο)...

    Τα τελευταία χρόνια, κάποια «παπαγαλάκια» κελαηδάνε ένα τραγουδάκι, που λέει ότι στη μεταπολιτευτική Ελλάδα η κυρίαρχη προπαγάνδα δεν ήταν της κυβερνώσας Δεξιάς (με τη μία ή την άλλη απόχρωση) αλλά της Αριστεράς. Λες και η Αριστερά κυβερνούσε, διόριζε, υπέγραφε συμβάσεις, αναθέσεις, προμήθειες, προστάτευε κυρίαρχα ΜΜΕ (και προστατευόταν από αυτά), διαπλεκόταν με μεγαλοκαρχαρίες, καθιέρωνε την ατιμωρησία «υψηλών προσώπων», έστηνε φάμπρικες τύπου Siemens, καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους, φωτογραφικές διατάξεις, νυχτερινές ντροπολογίες και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.

    Είναι βέβαιο ότι για όλους αυτούς τους κάθε λογής «πρωταγωνιστές», ισχύουν εσαεί διαφόρων ειδών «κοινωνικά κριτήρια», ώστε να εξαιρούνται από το μπαράζ των «πλειστηριασμών», των «χαρατσιών», της λιτότητας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Ετσι ώστε να έχουν διαρκώς τη δυνατότητα να φωνάζουν για «λύκους στα πρόβατα», ακόμη κι όταν τα πρόβατα κατακρεουργούνται από τους πραγματικούς λύκους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...