Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2013

ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ!


Η τριλογία του Βερολίνου (Berlin Noir) . 
Ένα έργο-σταθμός στην ιστορία  της νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας.
Μολονότι γραμμένο από  Σκωτσέζο συγγραφέα της εποχής μας και μάλιστα νομικό , αναβιώνει με γοητευικό τρόπο, ως προς το ύφος και τα πραγματολογικά/ιστορικά δεδομένα του,   την ατμόσφαιρα της  Γερμανίας πριν , κατά και αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρωταγωνιστικό πρόσωπο και στα τρία βιβλία ο ιδιωτικός αστυνομικός  Μπέρνι Γκούντερ, που αναλαμβάνει επικίνδυνες υποθέσεις  για την εξιχνίαση κτηνωδών  εγκλημάτων, ωμών εκβιασμών και μυστηριωδών εξαφανίσεων.
Η "Τριλογία" είναι μια περιπετειώδης  ψυχοκοινωνική ανάλυση του ναζισμού  ως γελοίας θεωρητικά ιδεολογίας,  που όμως βασίζεται στο φόβο που επιβάλλει στις μάζες  ένας εσμός ψυχοπαθών εγκληματιών,  οι οποίοι στηρίζονται αποκλειστικά στη βία για να διατηρούνται στην εξουσία.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους τους μαθητές του Λυκείου, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν  τους κινδύνους που συνεπάγεται η διείσδυση στον  αδιαμόρφωτο ακόμη πνευματικό κόσμο τους  της ναζιστικής ιδεολογίας  της Χρυσής Αυγής, η οποία καλύπτεται πίσω από  ελληνολατρικές κορώνες και συνθήματα για το δήθεν μεγαλείο της ελληνικής φυλής, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τις επιμειξίες   με βάρβαρους λαούς, και για άλλα ηχηρά παρόμοια.Τα οποία όμως δεν είναι απλώς ψευδοεπιστημονικά και βαθύτατα ρατσιστικά αλλά συνιστούν απροκάλυπτη απειλή για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 
Αυτήν την (έστω ατελή) Δημοκρατία, που όμως είναι απείρως ανώτερη από το οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς.



Philip Kerr - Η τριλογία του Βερολίνου

Εκδόσεις: Κέδρος

Έτος έκδοσης: 2012

ΣΕΛ.: 1072
Τιμή: 26-29 Ευρώ

Μετάφραση:
1. Οι βιολέτες του Μάρτη: Καλοκύρης Αντώνης,
 2.Ο χλομός εγκληματίας: Ρώντα Ντενίζ, 
3.Γερμανικό ρέκβιεμ: Ρώντα Ντενίζ


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

Οι Βιολέτες του Μάρτη
Βερολίνο, 1936. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια γκρίζα πόλη, με καταθλιπτικούς δρόμους κι ανέκφραστα πρόσωπα, παραδομένη στη βροχή και στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ. Η τζαζ, τα καμπαρέ, η ευθυμία, η χαλαρότητα ανήκουν στο παρελθόν.
Ο Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται από τον εκατομμυριούχο Χέρμαν Σιξ προκειμένου να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί. Το κόσμημα βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο της κόρης του Σιξ, η οποία μαζί με το σύζυγό της βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Καθώς ο Μπέρνι ξεκινάει την έρευνά του, θα καταλάβει ότι η υπόθεση είναι πολύ πιο μπερδεμένη απ’ ό,τι φαίνεται

Ο χλομός εγκληματίας
Βερολίνο, 1938. Η Γερμανία, υποταγμένη στη μεγαλομανία του Χίτλερ, φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Μπέρνι Γκούντερ συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών με θύματα κορίτσια. Παράλληλα, αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση εκβιασμού που αφορά στον ομοφυλόφιλο γιο της πάμπλουτης μεγαλοεκδότριας Λάνγκε. Με τον Χίτλερ στην εξουσία, η ομοφυλοφιλία του Ράινχαρντ Λάνγκε θα τον οδηγούσε σίγουρα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης…

Γερμανικό ρέκβιεμ
Βερολίνο, 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει. Η Γερμανία θυμίζει πλέον ξεπεσμένη ντίβα, που μέσα στα ερείπια ενός ένδοξου παρελθόντος μετρά τις απώλειες του πολέμου: μισογκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένοι δρόμοι, άνθρωποι-φαντάσματα του παλιού τους εαυτού με δελτίο τροφίμων στο χέρι. Ο Μπέρνι Γκούντερ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά μ’ έναν Αμερικανό αξιωματικό. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει να βοηθήσει τον παλιό του συνάδελφο Έμιλ Μπέκερ, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Βιένη, κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού• ο Μπέρνι είναι αποφασισμένος να φύγει μακριά από την πόλη που τον πληγώνει, και με την προοπτική μιας παχυλής αμοιβής…

Ο βιομήχανος Πόρσε παραδίδει αυτοπροσώπως το γενέθλιο δώρο του στον
"σωτήρα" της Γερμανίας : ένα απαστράπτον VW. Οι Γερμανοί βιομήχανοι
 λάτρεψαν τον Χίτλερ για τα κέρδη που έφερε στις τσέπες τους η στρατιωτικοποίησης της
γερμανικής βιομηχανίας. Οι ίδιοι αργότερα θα προσχωρήσουν ομοθυμαδόν
στους Αμερικανούς επικυριάρχους, για το νέο "θαύμα της γερμανικής ανασυγκρότησης",
αποτάσσοντας μετά βδελυγμίας τον χιτλερικό σατανά.

Δημόσιος υπάλληλος  σέρνει τα βήματά του σε κάποιο μέρος
της κατεστραμμένης Βιένης. Η Αυστρία τιμωρήθηκε σκληρά
για την "πανηγυρική" ένωσή της με τη Γερμανία και το ζήλο
που έδειξε στην  υπεράσπιση του ναζισμού.
Βερολινέζες επί το έργον του καθαρισμού της πόλης από τα 
χαλάσματα των βομβαρδισμένων κτιρίων. Πριν από λίγα
μόλις χρόνια πάθαιναν υστερία  βλέποντας το λατρεμένο Φύρερ
να τους μιλάει για τη  Γερμανία των Αρείων που ερχότανε
με βήμα ταχύ να τους προϋπαντήσει  από το μέλλον...
Στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να κρεμάσουν τον δόκτορα  Klaus Karl Schilling, 74 ετών, στο Landsberg της  Γερμανίας, στις 28 Μάη 1946. Σε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Νταχάου αποκαλύφθηκε ότι  1.200 κρατούμενοι στρατοπέδων συγκέντρωσης υπέστησαν από τον "εκλεκτό Άρειο επιστήμονα " πειράματα με ενέσεις που προκαλούσαν  ελονοσία. Τριάντα κρατούμενοι πέθαναν άμεσα από τις εμβολιασμούς και 300 έως 400 πέθαναν αργότερα από επιπλοκές της νόσου. Τα πειράματα του δόκτορα-θανάτου ξεκίνησαν το 1942.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...