Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2013

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ!




Η πικρή αλήθεια
Του Γιάννη Πρετεντέρη
Τα Νέα: Δευτέρα 07 Ιανουαρίου 2013

Τώρα που τελείωσαν οι γιορτές και οι χαρές για τη δόση, να πούμε την πικρή αλήθεια.
Ή, καλύτερα, να αφήσουμε να την πει ο Νικολά Μπαβερέζ, ένας από τους κορυφαίους γάλλους οικονομολόγους:
«Η Ελλάδα έχει καταστραφεί. Παραμένει στο ευρώ μόνο χάρη στο πιο δαπανηρό και πιο αναποτελεσματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης στην ιστορία του καπιταλισμού» («Le Monde», 3/1/2013).
Αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει σοβαρά τη διαπίστωση.
Εως τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα έχει πάρει 200 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια μέσα σε τρία χρόνια, θα έχει κάνει δύο διαδοχικές αναδιαρθρώσεις του χρέους.
Θα έχει φτωχύνει περισσότερο από όσο φτώχυνε η Μεγάλη Βρετανία σε ολόκληρο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα βιώνει μια κοινωνική καταστροφή, αλλά συνολικά θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που άρχισε να αντιμετωπίζει το 2010!
Δεν νομίζω να υπάρχει τρανότερο αφήγημα αποτυχίας «στην ιστορία του καπιταλισμού» - για να δανειστώ το μέτρο σύγκρισης του Μπαβερέζ...
Δύο απλά παραδείγματα.
Πρώτον, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε προχθές ότι η χώρα καλείται να λάβει μέσα στο 2013 μέτρα 9,2 δισ. ευρώ - συν όσα προκύψουν από τα φορολογικά.
Ξέρετε ποια είναι η προϋπολογισμένη δημοσιονομική απόδοση όλων αυτών των μέτρων; Είναι 3,4 δισ. ευρώ - και για ορισμένους εξαιρετικά αισιόδοξη!..
Λογικό. Οσο και να στύψεις μια στυμμένη λεμονόκουπα, αποκλείεται να κάνεις ποτέ λεμονάδα.
Δεύτερον, τα προϋπολογισμένα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2013 είναι 46,322 δισ. ευρώ.
Είναι 5 δισ. λιγότερα από τα έσοδα του 2010. Και κινούνται στο επίπεδο των εσόδων του 2008.
Μόνο τα φορολογικά έσοδα του 2013 θα είναι 2,75 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά του 2012.
Κάτι που σημαίνει ότι η φοροκαταιγίδα που ξέσπασε την τελευταία τριετία και συνεχίζεται, οι αυξήσεις των συντελεστών, οι έκτακτες εισφορές και τα νέα χαράτσια, το κυνήγι της φοροδιαφυγής (λέμε τώρα...) είχαν ως αποτέλεσμα τη... σταθερή μείωση των εσόδων!..
Αν αυτό δεν λέγεται διαπίστωση αποτυχίας, τότε καμία αποτυχία δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ.
Η πικρή αλήθεια λοιπόν είναι μία: πήραμε λάθος δρόμο.
Και όταν πάρεις λάθος δρόμο αποκλείεται να φτάσεις εκεί που θέλεις, παρά μόνο μέσα από πολλαπλάσια βάσανα και ταλαιπωρίες.
Ακόμη και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχθηκε απερίφραστα την αποτυχία σε πρόσφατη έκθεσή του.
Γι' αυτό τώρα που σταθεροποιήθηκε κάπως η κατάσταση, ίσως είναι ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα αλλά και να υποδεικνύει στους τροϊκανούς τα όριά τους.
Εκτός και αν δεν θέλει ακόμη να συνειδητοποιήσει την πικρή αλήθεια που έχει καταλάβει όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Jan Stanislawski (1860-1907)- Polish modernist painter and founder of various innovative art groups-Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος και ιδρυτής διαφόρων καινοτόμων ομάδων τέχνης

Ο Jan Grzegorz Stanisławski (24 Ιουνίου 1860, Vilshana – 6 Ιανουαρίου 1907, Κρακοβία, Αυστροουγγαρία) ήταν Πολωνός μοντερνιστής ζωγράφος, ...