Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2012

Ο,ΤΙ ΚΑΠΝΙΣΑ, ΚΑΠΝΙΣΑ!

Τρία χρόνια… καθαρός!

Γράφει ο Μιχάλης Αλεξανδρίδης
Η Μακεδονία : 20/03/2012

20 Μαρτίου του 2012, σήμερα. Τρία χρόνια συμπληρώνονται, από τότε που άναψα το τελευταίο μου τσιγάρο. Όσοι με γνωρίζουν από τα χρόνια του πανεπιστήμιου είμαι βέβαιος πως θα με θυμούνται με ένα τσιγάρο στα κιτρινισμένα μου δάχτυλα, με ένα νέφος και μία οσμή καπνού να με περικλείει.

Τριάντα τόσα χρόνια καπνιστής και μάλιστα αρειμάνιος, με δυόμισι και τρία πακέτα καθημερινά, με το τσιγάρο να είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που έκανα, από τη στιγμή που ξυπνούσα μέχρι την ώρα που παραδινόμουν στην αγκαλιά του Μορφέα.
Κι όμως απαλλάχτηκα. Ομολογώ χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ούτε με κρίσεις στερητικών να με ταλαιπωρούν και να με βασανίζουν. Έτσι απλά το έκοψα και ακριβώς τρία χρόνια δεν έβαλα ούτε γόπα στο στόμα μου. Ήταν η κουβέντα του ΩΡΛ μου, που μου καθάρισε τα ιγμόρεια, ήταν η χάρη που μου ζήτησε ο πατέρας μου, ήταν η σκέψη μου πως με χρειάζονται τα παιδιά μου για αρκετά ακόμη χρόνια, ήταν η θλίψη που ένιωσα περιμένοντας την εξέταση ΧΑΠ και διαταραχών ύπνου στον «Άγιο Παύλο», ήταν η ντροπή που βίωνα στα ταξίδια μου στο εξωτερικό, όταν έψαχνα ευκαιρία να καπνίσω; Ήταν όλα μαζί; Ίσως. Δεν έχει πλέον σημασία.
Τρία χρόνια… καθαρός.
Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν μου έλειψε, ότι δεν το σκέφτηκα. Όχι τόσο σε στιγμές γλεντιού και χαράς όσο σε λύπες και διαφαινόμενα αδιέξοδα, που το αποζητούσα ως καταφυγή. Το έδιωξα από τη σκέψη μου και προσπέρασα την επιθυμία. Αυτό ήταν. Μπαμ και κάτω. Ό,τι κάπνισα, κάπνισα. Ας καπνίσουν άλλοι τα υπόλοιπα. Τους τα χαρίζω με χαρά.
Εγώ ξέφυγα και με το τσιγάρο τελείωσα. Ελπίζω για πάντα.
Καπνίζουν πολλοί άνθρωποι γύρω μου. Στο σπίτι, στη δουλειά, στις παρέες. Μπορεί να με ενοχλεί πλέον, αλλά δεν τους ζητώ να το σβήσουν. Έχω παραβιάσει τόσες φορές τα δικαιώματα των μη καπνιστών, που θεωρώ τελείως άδικο να απαιτώ τώρα διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που επιφύλασσα εγώ σε όσους με συναναστρέφονταν για δεκαετίες.
Παρ’ όλα αυτά θυμώνω με τους μαγαζάτορες που αγνοούν επιδεικτικά το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα και οργίζομαι με τις ελεγκτικές αρχές που ποιούν την νήσσαν, παριστάνοντας ότι δεν βλέπουν και δεν μυρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...