Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ!

  
Νέες αναλύσεις 
για τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά


Της Λινας Γιανναρου
Η Καθημερινή/24-2-12


Μετά την έρευνα των Οικολόγων Πρασίνων κατά την οποία σε εμφιαλωμένα νερά ευρείας κατανάλωσης ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα είναι βαθιά «ελληνικό». Αναλύσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε εμφιαλωμένα νερά από Ελλάδα και Κύπρο έδειξαν ότι ενώ κανένα κυπριακό νερό δεν εμφανίζει πρόβλημα, η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύεται σχεδόν στο σύνολο των αναλυθέντων δειγμάτων από Ελλάδα.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο «Νερό και Δημόσια Υγεία» του Διεθνούς Κυπριακού Ινστιτούτου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (λειτουργεί από το 2006 σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, διεξάγοντας έρευνα στον τομέα της δημόσιας υγείας). Οπως εξηγεί στην «Κ» ο υπεύθυνος ερευνητής, επ. καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας κ. Κωνσταντίνος Μακρής, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε καινοτόμος αναλυτική μέθοδος η οποία ανιχνεύει το εξασθενές χρώμιο ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις (ώς 0,25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Το διάστημα 10 - 15 Φεβρουαρίου συλλέχθηκαν από σούπερ μάρκετ δείγματα από 13 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένων νερών που παράγονται και διατίθενται στη χώρα μας, καθώς και δείγματα από 10 κυπριακές εταιρείες που διατίθενται στην κυπριακή αγορά. Οπως προέκυψε, οκτώ από τις 13 μάρκες εμφιαλωμένων νερών της Ελλάδας περιείχαν εξασθενές χρώμιο, σε χαμηλές ποσότητες, από 0,25 μέχρι 1,5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Αντίθετα, σε κανένα από τα κυπριακά εμφιαλωμένα νερά δεν ανιχνεύθηκε η ουσία.


Καθώς δεν έχει θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο όριο ασφαλείας για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, η εξαγωγή συμπερασμάτων θεωρείται επισφαλής. Κατά τον κ. Μακρή, ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η λήψη εξασθενούς χρωμίου σχετικά χαμηλής συγκέντρωσης (μερικά μικρογραμμάρια ανά λίτρο) σε βάθος χρόνου αυξάνει ελαφρώς –αλλά όχι σε αμελητέο ποσοστό– το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. «Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα έρευνες και σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να αξιολογηθεί ο σχετικός κίνδυνος υγείας».


Υποβαθμισμένες πηγές


Ποια είναι όμως η εξήγηση που δίνει ένας ερευνητής για την ποιοτική διαφορά των εμφιαλωμένων νερών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου; «Στην Ελλάδα τα υπόγεια ύδατα έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω διαφόρων παραγόντων. Καθαρότατες υπόγειες πηγές έχουν υποβαθμιστεί διότι βρίσκονται κοντά σε χωματερές ή δέχονται απόβλητα από παρακείμενες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν χρώμιο. Ενδέχεται, επίσης, η ουσία να “περνάει” στο νερό από τα πετρώματα», καταλήγει ο κ. Μακρής.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: =>

1. Οικολόγοι: Ποια εμφιαλωμένα νερά έχουν εξασθενές χρώμιο


2. Hexavalent chromium and other toxic elements in natural waters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...